شکایت به تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری

شکایت به تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری

وحید نراقی پور

شکایت به تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری

همان طور که می دانیم دیوان عدالت اداری عالی ترین و تنها مرجع قاضایی در مورد شکایت از دستگاه های اجرایی کشور می باشد . رسیدگی در خصوص شکایت علیه دستگاه های اجرایی، ارگان ها و اداره ها به عهده ی دیوان عدالت اداری است که مقر اصلی آن در تهران می باشد و به وسیله ی رسیدگی قضایی در مورد پرونده های مطروحه از ارگان های دولتی و اجرایی به دعاوی اشخاص رسیدگی می کند. در مراکز استان ها دفاتری به عنوان دفاتر دیوان عدالت اداری شکایت های مطروحه را دریافت می نمایند و این دفاتر به عنوان نماینده دیوان عدالت اداری مکلف به مشاوره و راهنمایی این اشخاص نیز می باشند.

 

شکایت ازسازمان تأمین اجتماعی در شعب دیوان عدالت اداری

در دیوان عدالت اداری شکایت در مورد تأمین اجتماعی دو حالت دارد:

حالت اول : اشخاصی که از تصمیمات سازمان تامین اجتماعی رضایت نداشته و در واقع این اشخاص بیمه شده گان تأمین اجتماعی می باشند که ادعای ضایع شدن حقوق خود را دارند که می توانند در دیوان عدالت اداری احقاق حق خود را پیگیری کنند. 

حالت دوم : این حالت در مورد اشخاص حقوقی یا حقیقی ای که به بخش نامه های صادره از سازمان تأمین اجتماعی معترض بوده و آن ها را خلاف موازین میداند و درخواست ابطال این بخشنامه ها را از دیوان عدالت اداری می خواهند چراکه گاهی آیین نامه هایی برخلاف قوانین اسلامی یا خارج از توان سازمان تأمین اجتماعی تصویب می شود که در این گونه موارد اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند در مورد ابطال بخشنامه ها در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کنند. 

 تفاوت اقسام شکایت از تأمین اجتماعی 

سوألی که این جا مطرح است تفاوت دو قسم دعوای گفته شده می باشد در جواب آن باید گفت دعاوی حالت اول ابتدا در شعب دیوان عدالت اداری واقع در مراکز استان ها طرح و رسیدگی شده و اگر شعب متعدد با هم اختلاف نظر داشته باشند و نتوانند به نظر واحدی توافق کنند موضوع با خود دیوان عدالت اداری در میان گذاشته شده  و با وجود آرای متفاوت از چندین شعبه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در این خصوص رأی وحدت رویه صادر می کند . اما حالت دوم تقاضای ابطال بخشنامه ها و همچنین آیین نامه هایی که اشخاص آن ها را خلاف قانون یا خارج از توان سازمان می دانند و نا رضایتی خود را با درخواست ابطال این بخشنامه ها در دیوان عدالت اداری مطرح می کنند که به هیأت عمومی ارجاع شده و رأی صادر می شود.

دادخواست شکایت از تأمین اجتماعی

برای ارائه ی شکایت در دیوان عدالت اداری باید دادخواستی اعمال شود و در دادخواست مقررات شکلی آن باید رعایت شود که بعد از ارجاع دادخواست در شعب دیوان با تعیین وقت تصمیم گیری می شود. 

دستور موقت در مورد توقف عملیات اجرایی

به دلیل طولانی بودن رسیدگی به شکایت در خصوص تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری در برخی موارد ممکن است برای طرف خسارتی را ایجاد کند ه همین دلیل شاکی می تواند درخواست دستور موقت و توقف عملیات اجرایی را از شعبه ی دیوان درخواست کند. شعبه نیز با بررسی شرایط این دستور را صادر می نماید. 

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان  عزیز و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.