مسئولیت های حقوقی و کیفری کارفرمایان در قانون کار

مسئولیت های حقوقی و کیفری کارفرمایان در قانون کار

وحید نراقی پور

مسئولیت های حقوقی و کیفری کارفرمایان در قانون کار

موضوع مورد این نوشتار قواعد مربوط به مسئولیت های حقوقی و کیفری کارفرمایان در قانون کار و تامین اجتماعی، ماده های 97، 101 و 102 قانون تامین اجتماعی، تکالیف، وظایف و تخلفات کارفرما می پردازیم. 

همچنین می توانید از این لینک مقالات اداره کار و همچنین از  لینک سوالات اداره کار را دیدن کنید. 

ماده 97 قانون تامین اجتماعی 

ماده 97 قانون تامین اجتماعی اشاره می کند که اگر کارفرمای هر شخص دیگری مزایا ی تامین اجتماعی را به نغفع خود و دیگران بخواهد استفاده کند و سازمان تامین اجتماعی متوجه این موضوع بشود کارفرما تا 6 ماه محکوم خواهد شد مثلاً اگر کارفرمایی برای برادر خود که در محل کار نمی رود بیمه رد کرده باشد که در این صورت برای کارفرما مجازات کیفری تعیین شده است.

ماده 101 و 102 قانون تامین اجتماعی 

این مواد اشاره می کند به حضور بازرسان در محل کارگاه بدین گونه که بازرسان می توانند هر زمان به محل کار مراجعه کنند و کارفرما باید همکاری لازم را با آن ها انجام دهد و چنانچه کارفرما همکاری لازم را با بازرسان تامین اجتماعی انجام ندهد برای کارفرما جزای نقدی در نظر گرفته می شود ؛ چرا که بازرسان کار و تامین اجتماعی حکم ضابط قضایی را دارند. 

مطابق (ماده 109 قانون تامین اجتماعی) اگر کارفرما شخص حقوقی باشد این مسئولیت های گفته شده به عهده ی مدیر عامل آن می باشد. همچنین مطابق ماده 171 قانون کار اگر کارفرما از مقررات این قانون تخلف کند و تخلف وی منتهی به حادثه شود برای او مجازات تعیین می شود. 

تکالیف کار فرما چیست ؟

کارفرمایان مکلف اند آموزش های لازم را به کارگران بدهند و امکانات و لوازم مثلاً دستکش، کلا ایمنی و ... برای آن ها فراهم نمایند و بهتر است کارفرمایان با انجام این اقدامات رسیدی از کارگر گرفته و بایگانی کنند. چرا که اگر کارفرما آموزش های لازم را به کارگر بدهد و ابزار های سلامتی کار را نیز در اختیار وی بگذارد اما کارگر از ابزار ها استفاده نکند در این حالت باز کارفرما مسئول است و در چنین مواقعی باید تذکرات کتبی لازم را به کارگر داده و آن را نیز بایگانی کند. 

مثلاً کارفرمایی که برای انجام کار در کارگاه وی نیاز به ابزار سلامتی مثلا کلاه ایمنی دارد و وی برای کلاه ایمنی فراهم کرده و در اختیار آن ها گذاشته اما در زمان کار متوجه عدم استفاده ی کارگر از کلاه ایمنی شود باید تذکر کتبی به او داده و از وی رسید اخذ کند. 

تخلف کارفرمایان

اگ کارفرما مقررات (مواد 85 و 91 قانون کار) را رعایت نکنند و این تخلف موجب حادثه بشود که مصدومیتی برای کارگر در پی داشته باشد اولاً کارفرما مطابق (ماده 65 و 66 قانون تامین اجتماعی) مکلف است مدوم را به نزدیک ترین محل درمانی برساند تا جلوی صدمه یا آسیب بیشتر را بگیرد و هم زمان فرم گزارش حادثه را تهیه کرده و ظرف سه روز برای تامین اجتماعی ارسال نماید. مدت مقرره ی 3 روزه برای این است که اولاً آثار از بین نرود دوماً درصد تقصیر مشخص شود. 

رعایت کارفرما و وقوع حادثه

اگر کارفرما مقررات ماده 85 و 91 قانون کار را رعایت کرده باشند اما باز حادثه ای رخ داده و منجر به فوت کارگر شود در این صورت بازرسان تامین اجتماعی به محل مراجعه کرده و در صورت تائید آنان به رعایت مقررات 85 و 91 به وسیله ی کارفرما و همچنین تائید سهل انگاری کارگر در این صورت کارفرما مقصر شناخته شده اما  درصد کارفرما 0% و کارگر 100% است و در این حالت کارفرما ضرری نمی کند. 

برخی از موارد حادثه می تواند مستقیم باشد یا غیر مستقیم مثلاً حادثه می تواند یا در محل کار رخ دهد یا در مواقعی که کارگر به دستور کارفرما برای خرید ، انجام خدمات بانکی و امثال آن ها رفته اتفاق بیافتد . همه ی این موارد چه به صورت مستقیم و چه غیر مستقیم حادثه ناشی از کار تعریف می شود چرا که این حادثه یا در حین انجام کار بوده یا به سبب انجام کار. 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.