روش های اقدامی برای چک برگشتی
روش های اقدامی برای چک برگشتی
روش های اقدامی برای چک برگشتی زمانی است که چکی برگشت می خورد، وقتی چکی برگشت می خورد 4 روش برای اقدام وجود دارد: اقدام کیفری، اقدام حقوقی، اجراییه ی ثبتی و اجراییه ی حقوقی.
اسناد تجاری در روابط امروز از اهمیت ویژه ای برخوردارند. مهم ترین سند تجاری که میان اشخاص به وفور رد و بدل می شود چک می باشد. چک های صیادی قدیمی برای صدور و ظهر نویسی فقط با امضاء انجام می شد و نیا به ثبت نداشت. همچنین چک های قدیمی را می توانستیم با پشت نویسی به یکدیگر انتقال داده و یا در وجه حامل صادر کرد اما چک های صیادی جدید را نمی توان در وجه حامل صادر کرد همچنین برای صدور و ظهر نویسی آن باید در سامانه ی چک های صیادی ثبت شود. بدین شکل که ابتدا صادر کننده اقدام به ثبت در سامانه چک صیادی کرده و دارنده نیز باید آن را تائید کند. دستور عدم پرداخت چک به بانک، مجازات کیفری چک و الزام به رفع اثر از چک های برگشتی توسط بانک ها دولتی از جمله مقالات مرتبط به چک های برگشتی می باشد که می توانید به آنها مراجعه نمایید.
خسارت تأخیر تأدیه در خصوص اسناد تجاری
خسارت تأخیر تأدیه در مورد برات و سفته از تاریخ وا خواست یا همان برگه ی اعتراض به این اسناد تجاری محاسبه می شود اما خسارت تأخیر تأدیه در مورد چک ها از تاریخ مندرج در چک محاسبه می شود نه تاریخ گواهی عدم پرداخت.
اما مطابق یک نظریه ی مشورتی اگر پول در حساب صادر کننده باشد اما دارنده ی چک آن را در تاریخ مندرج در چک وصول ننماید در این جا دیگر نمی تواند خسارت تأخیر مطالبه کند اما اگر پول در حساب صادر کننده نباشد و دارنده در تاریخ مندرج در چک اقدام به وصول چک ننماید می تواند خسارت تأخیر مطالبه کند.
روش های اقدامی برای چک برگشتی چگونه است
وقتی چکی برگشت می خورد 4 روش برای اقدام وجود دارد :
1) اقدام کیفری
2) اقدام حقوقی
3) اجراییه ی ثبتی
4) اجراییه ی حقوقی
نکته :
برای اقدام در خصوص چک برگشتی نمی توانیم یک از این 4 اقدام را بهترین اقدام قلمداد کنیم و بهترین اقدام بستگی به چک دارد.
اقدام کیفری در خصوص چک برگشتی
اگر چک مدت دار باشد یا بدون تاریخ باشد همچنین اگر چک بابت شرط بوده یا سفید امضاء باشد قابل اقدام کیفری نیست.
اقدام حقوقی در مورد چک برگشتی
در صورتی که بخواهیم اصل مبلغ چک به علاوه خسارت تأخیر تأدیه را مطالبه کنیم و همچنین بتوانیم از امتیاز تامین خواسته بدون خسارت احتمالی استفاده کنیم و یا قصد مطالبه از ضامن یا ظهر نویس را داریم باید از این طریق اقدام نماییم. اقدام حقوقی دعوای مالی به شمار می آید. البته در این حالت زمان مطالبه ی حقوقی نسبت به اجراییه ی حقوقی طولانی تر می باشد.
اقدام اجراییه ی ثبتی در خصوص چک برگشتی
برای اقدام از طریق اجراییه ثبتی بهتر است زمانی این اقدام را انجام دهیم که صادر کننده اموالی داشته باشد در غیر این صورت این اقدام روش خوبی محسوب نمی شود.
اقدام اجراییه حقوقی در مورد چک برگشتی
اقدام به اجراییه ی حقوقی یعنی مستقیماً درخواست اجراییه ی برای چک می کنیم البته در این حالت فقط اصل مبلغ و حق الوکاله وکیل قابل مطالبه است و خسارت تأخیر تأدیه را نمی توانیم در این حالت مطالبه کنیم. البته می توان خسارت تأخیر تأدیه را بعد از اجراییه حقوقی به صورت جداگانه مطالبه کرد . همچنین اگر چک بابت شرط یا تضمین باشد یا گواهی عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت صادر شده باشد نمی توانیم از طریق اجراییه ی حقوقی اقدام کنیم . لازم به توضیح است برای درخواست اجراییه به دلیل غیر مالی بودن این دعوا هزینه ی دادرسی برای دعاوی غیر مالی باید پرداخت شود و این اجراییه فقط نسبت به صاحب حساب و یا صادر کننده می توان درخواست داد و شامل ظهر نویس نمی شود.
اعسار از پرداخت وجه چک
بعد از محکومیت صادر کننده به پرداخت وجه چک گاهاً این اشخاص تقاضای اعسار از پرداخت محکوم به را داده اند باید به دو نکته در این خصوص توجه کرد :
1) اگر چک در امور غیر تجاری صادر شده باشد بر اساس (ماده 277 قانون مدنی) امکان اعسار و تقسیط آن وجود دارد اما اگر چک بابت عمل تجاری صادر شده باشد مطابق (ماده 269 قانون تجارت) محاکم نمی توانند بدون رضایت دارنده اقدام به تقسیط یا اعسار نمایند. چرا که هدف آن ها کسب سود می باشد و در صورت اعسار و تقسیط دارنده ضرر می کند و صادر کننده نفع می برد.
2) یادمان باشد که اگر محکوم به اعسار در محاکم بشویم اگر داشتن دسته چک امری ضروری برای ما باشد محکومیت اعسار ما را از داشتن دسته چک محروم می کند.
توصیه ی آخر
به تمامی دوستان عزیز و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی حقوقی قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.