بررسی جرم قوادی از دیدگاه قانون مجازات اسلامی

بررسی جرم قوادی از دیدگاه قانون مجازات اسلامی

ریحانه ابوطالبی

بررسی جرم قوادی از دیدگاه قانون مجازات اسلامی

جرم قوادی در مواد 242 تا 244 قانون مجازات اسلامی پیش بینی و تعیین مجازات گردیده است. قوادی از جمله جرایم جنسی حدی به شمار می رود که امروزه فراتر از یک بزه جزئی بوده و تبدیل به یک چالش یا معضل اجتماعی گردیده است، چرا که قوادی می تواند زمینه ساز ارتکاب جرایم جنسی دیگری گردد برای مثال تشکیل باند های فساد و فحشا و قاچاق زنان از نتایج و اثرات این جرم است که تبدیل به بحران اساسی برای جوامع شده است.

جرم قوادی یکی از جرم های حوزه جنسی می باشد که در این مقاله به آن می پردازیم ، همچنین می توانید به مقاله های دیگر در حوزه جرایم جنسی که در سایت منتشر شده اند از جمله  مساحقه ، تفخیذ ، جرم تهدید به زنا یا سو استفاده جنسی و مجازات حد زنا  و جرم لواط دیدن نمایید.

قانون مجازات اسلامی به تبعیت از فقه اقدام به جرم انگاری این بزه پرداخته است. فقها قوادی را در شمار گناهان کبیره دانسته و نظر به روایات موجود آن را در زمره جرایم حدی آورده اند. در مقاله پیش رو به بررسی این جرم حدی، شرایط ارتکاب و مجازات آن می پردازیم.

 

تعریف قوادی 

 قوادی در لغت برگرفته از واژه « قود » به معنای رهبری می باشد. عده ای با توجه به ریشه قوادی، آن را به معنای پیشوایی و رهبری برای جمع کردن و به هم رساندن زنان و مردان نامحرم برای انجام فعل حرام دانسته­اند. بنابراین قوادی در لغت دارای معانی رهبری کردن و واسطه گری برای انجام فعل حرام زنا می باشد.

به بیان ساده تر قوادی در لغت به شخصی اشاره دارد که واسطه بین دو یا چند نفر برای انجام زنا یا لواط می گردد و آن ها را به هم می رساند.

عنصر قانونی جرم قوادی

 عنصر قانونی ناظر به جرم انگاری یک فعل توسط قانونگذار در نص قانون است. جرم قوادی در مواد 242 تا 244 قانون مجازات اسلامی پیش بینی و تعیین مجازات گردیده است. 

عنصر مادی جرم قوادی 

 در بررسی رکن مادی جرم قوادی، رفتار فیزیکی تشکیل دهنده این جرم، شرایط و اوضاع و احوال پیرامون ارتکاب آن، نتیجه حاصله و مطلق یا مقید بودن آن را مطالعه می کنیم. 

رفتار فیزیکی قوادی 

 تشکیل دهنده این جرم به تعبیر ماده 242 قانون مجازات اسلامی، عبارت است از فعل به هم رساندن دو یا چند نفر برای ارتکاب زنا یا لواط. 

سؤال: منظور از به هم رساندن در ماده 242 قانون مجازات اسلامی چیست؟

 آیا صرف آشنا کردن و معرفی دو یا چند نفر به منظور ارتکاب زنا یا لواط می تواند به عنوان رفتار فیزیکی تشکیل دهنده این جرم باشد؟

پاسخ: برای پاسخ به این سؤال با مراجعه به اصول حقوقی از قبیل تفسیر مضیق قوانین کیفری در جرایم حدی و اصل تفسیر به نفع متهم، می توان گفت صرف آشنا کردن افراد با یکدیگر عنوان به هم رساندن نخواهد داشت حتی صرف تهیه مکان برای انجام زنا یا لواط نمی تواند مصداق به هم رساندن باشد و ممکن است  تنها مصداق  معاونت در جرم تلقی گردد.

ارتکاب رفتار فیزیکی از طریق فضای مجازی

صورت دیگری از رفتار فیزیکی تشکیل دهنده این جرم که امروزه رواج بیشتری دارد، آشنا کردن افراد و تشویق برای ارتکاب زنا یا لواط از طریق فضای مجازی است. در این مورد باید بین دو فرض بیان شده تفکیک قائل شد در حالتی که افراد از طریق فضای مجازی صرفاً اقدام به تشویق و تحریک دیگران به ارتکاب زنا یا لواط نمایند، این عمل نمی تواند مصداق به هم رساندن و عنصر مادی قوادی تلقی شود. اما در حالتی که فضای مجازی تبدیل به بستری برای آشنایی به منظور تسهیل ارتکاب زنا یا لواط گردد و جرایم مذکور میان افراد رخ دهد، این رفتار از طریق فضای مجازی را می توان مصداق به هم رساندن و عمل فیزیکی تشکیل دهنده عنصر مادی جرم قوادی دانست که در کنار عنصر معنوی می تواند باعث تحقق قوادی و مجازات مرتکب گردد.

انجام امـــور قضایی نیازمند تجــربه و تخصص کافــی است.
چنانچه به همراهی ما نیازمندید، درخواست خود را ثبت کنید

عنصر روانی قوادی

عنصر روانی جرم به قصد عمد در ارتکاب بزه و سوء نیت مجرمانه اشاره دارد و بیانگر این نکته است که فرد مجرم باید عالمانه و عامدانه اقدام به انجام فعل مجرمانه یا همان رفتار فیزیکی تشکیل دهنده جرم نماید.از آنجا که طبق تبصره 1 ماده 242 قوادی جرمی مقید به نتیجه محسوب می شود و در صورت عدم تحقق نتیجه مد نظر قانونگذار فرد عامل به استناد تبصره 1 ماده 242 تنها محکوم به شلاق تعزیری می گردد، همچنین قصد فرد قواد نیز باید به هم رساندن افراد و واسطه شدن میان آن ها به منظور ارتکاب زنا یا لواط باشد، نه عمل حرام دیگری.

مجازات جرم قوادی

مقنن در ماده 243 قانون مجازات اسلامی، کیفر جرم قوادی را بیان نموده است و مجازات آن را برای مردان در صورت ارتکاب جرم برای اولین بار هفتاد و پنج ضربه شلاق حدی و در صورت تکرار جرم هفتاد و پنج ضربه شلاق حدی به انضمام تبعید تا یک سال بیان نموده است. حداکثر مدت تبعید در این ماده یک سال بیان شده است و قاضی مخیر است مدت زمان تبعید را به تشخیص خود تا یک سال تعیین نماید.

اما حد قوادی برای زنان تنها هفتاد و پنج ضربه شلاق پیش بینی شده است. 

قوادی و واسطه گری میان افراد نابالغ به منظور ارتکاب زنا یا لواط مستوجب سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری و حبس بیش تر از شش ماه تا دو سال است.

همچنین به موجب ماده 639 قانون مجازات اسلامی باب تعزیرات، تشکیل دادن و اداره نمودن مراکز فساد و فحشا مستوجب یک تا ده سال حبس است و اگر در کنار این کار قوادی رخ دهد، مجرم علاوه بر مجازات مذکور به مجازات قوادی نیز محکوم می گردد.

تعدد و تکرار جرم قوادی

پیش تر بیان کردیم منظور از تعدد جرم حالتی است که فردی مرتکب جرایم متعددی مشده است و به هیچ یک از آن جرایم رسیدگی نشده و در خصوص آن ها حکم محکومیت قطعی صادر نشده است. در خصوص قوادی نیز اگر فردی مرتکب چند فقره قوادی شده و نسبت به هیچ کدام حکم قطعی صادر نشده باشد، مجازات مرتکب اگر زن باشد تنها هفتاد و پنج ضربه شلاق حدی و اگر مرد باشد علاوه بر این میزان شلاق حدی تا یک سال تبعید نیز می باشد.

در خصوص تکرار جرم قوادی نیز به گونه ای که فردی مرتکب این جرم شود و پس از صدور حکم و اجرای حد بازهم آن را تکرار نماید به استناد ماده 136 قانون مجازات اسلامی، مجازات او پس از سه بار اجرای حد در مرتبه چهارم اعدام است.

راههای اثبات جرم قوادی

با عنایت به قانون مجازات اسلامی این جرم با دو شاهد، دو بار اقرار مرتکب یا از طریق علم قاضی اثبات می گردد.

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم قوادی

با عنایت به ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری و نظر به این که جرم مذکور از جمله جرایم منافی عفت می­باشد، رسیدگی به آن به طور مستقیم در دادگاه صالح صورت می گیرد و برخلاف جرایم دیگر که تحقیقاتی مقدماتی جرم در دادسرا و توسط بازپرس انجام می شود، در خصوص این جرم به استناد ماده فوق الذکر و نظر به این که قوادی جرم جنسی حدی می باشد، تحقیقات مقدماتی، رسیدگی و صدور حکم همگی توسط دادگاه صالح صورت می پذیرد و دادسرا ورود نخواهد کرد.

نتیجه گیری

در مقاله حاضر به بررسی جرم قوادی، شرایط ارتکاب، عناصر تشکیل دهنده و مجازات آن پرداختیم و دانستیم این جرم از جمله جرایم حدی می باشد و دلایل اثبات وقوع آن و مرجع رسیدگی کننده و شرایط ناظر بر تعدد و تکرار جرم را مورد مطالعه قرار دادیم.

کلام آخر

در پایان به همراهان گرامی توصیه می گردد، در صورت نیاز به طرح شکایت یا دفاع از عنوان اتهامی قوادی، به منظور نیل به نتیجه مطلوب از راهنمایی وکلای متخصص مشورت گرفته شود.