تکلیف چندین دیه برای یک یا چندین جراحت
تکلیف چندین دیه برای یک یا چندین جراحت
باید توجه داشته باشید که همیشه این طور نیست که یک جرم یک دیه در برداشته باشد درست است که باید فرد یک بار مجازات بشود ولی ممکن است در اثر اسیب به قربانی و مجنی علیه چندین قسمت بدن او دچار اسیب شود و نیاز باشد که چندین دیه پرداخت کند در این مقاله به تعیین تکلیف در خصوص این موارد خواهیم پرداخت.
اصل عدم تداخل
منظور از تداخل دیات یعنی دیه ی برخی از قسمت های اسیب دیده را با قسمت های دیگر تلفیق کنیم و فقط یکی از دیه ها را محاسبه کنیم یعنی کلا ان اسیب های جداگانه را یک اسیب حساب کنیم و برای ان فقط یک دیه درنظر بگیریم ولی باید بدانید که اصل بر عدم تداخل است یعنی اصل بر این است که دیه ها هر کدام به طور جداگانه محاسبه بشوند این مورد بسته به قانون و نظر قضات متفاوت است.
مثال برای تداخل داشتن دیات و نداشتن آن
فرض کنید الف با چوب به دست ب زده و علاوه بر ساعد دست، انگشتان او هم اسیب دیده است ایا در چنین مواقعی فقط باید دیه دست حساب شود و یا دیه انگشت ها هم به طور جدا حساب می شود در اینجاست که بحث تداخل دیات مطرح می شود
ملاک در عدم تداخل چه می تواند باشد؟
واقعیت این است که ملاک در تداخل داشتن یا نداشتن مورد نظر علت اصلی مرگ است یعنی اگر علت مرگ یکی از ضربات فقط چندتا از ضربات در میان ضربات بسیار زیاد باشد ان ضربه ای که در پزشکی قانونی باعث مرگ شناخته شده است با دیه ی فوت تداخل کرده و یک دیه حساب می شود ان هم دیه مرگ که شدیدتر و سنگین تر است را محاسبه می کنند.فرقی هم نمی کند که فوت یک دفعه باشد یا بعدا بر اثر عفونت یا سرایت باعث فوت شود درواقع اگر اسیب های متفاوت در اثر یک ضربه باشند و باعث مرگ بشوند فرقی ندارد که مرگ یک دفعه رخ داده باشد یا به دلیل سرایت و موجبی فوت نموده باشد در این صورت دیه ی قتل باید پرداخت بشود ولی اگر اسیب های متعدد حاصل چندین ضربه باشد در این شرایط ان اعمالی که موجب مرگ نشدند با دیه قتل نباید تداخل دیه بشوند. در این صورت باید دیه یا قصاص ان اعمالی که موجب مرگ می شوند جداگانه حساب شود.
در تداخل دیه کدام دیه محاسبه می شود؟
باید بدانید که اصل بر عدم تداخل است یعنی اصل این است که دیه هر عضو جداگانه حساب شود و اگر هم قاضی حکم به تداخل دیه بدهد باید دیه ی بیش تر ملاک قرار بگیرد
ماده 453 قانون مجازات اسلامی در خصوص تداخل دیه
این ماده بیان می دارد که اگر یک عمل جنایتکارانه انجام شده باشد ان هم علیه یکی از اعضای بدن باید بررسی کنیم که صدمات و اسیب ها و زخم ها متصل به هم هستند یا خیر اگر متصل به یک دیگر باشند در این صورت باید تداخل دیه محسوب شود به نظر عرف هم در این موارد باید توجه کنیم یعنی در عرف این زخم ایجاد شده متصل به باقی جراحات است مثلا در اثر هل دادن ، فرد ب زمین بخورد و چندین جراحت حارصه برای او ایجاد شود در این صورت همه ی ان ها یک حارصه به شمار می روند. حارصه به معنی کنار رفتن پوست روی دست ومشخص شدن استخوان است.
پرسش :اگر یک ضربه باعث شود که صدمه بسیار بیش تری به مجنی علیه وارد شود تکلیف دیه چیست؟
فرض کنید الف به سر ب ضربه زده تا بیهوش شود ولی این ضربه به سر موجب شده است ب چندین ماه در کما بماند و نهایتا حتی بعد از بیهوشی عقل او زائل بشود در این صورت وقتی با یک ضربه عقل هم از بین می رود پس ان را تداخل محسوب می کنند اما اگر از بین رفتن عقل با چندین ضربه دیگر باشد دیگر مطابق اصل عدم تداخل دیه باید جداگانه محاسبه بشود.
پرسش : اگر یک ضربه باعث شود جنایات بسیار زیادی ایجاد بشود ولی برخی از این جنایات ربطی به مرگ مقتول نداشته باشند تکلیف چیست؟
ماده 539 این مورد را تعیین تکلیف نموده است. در این زمان باید دیه هر جنایت جداگانه حساب شود و اعمالی که مربوط به قتل شده اند را داخل در اعمال دیگر نمود مثلا فرض کنید در یک نزاع دسته جمعی الف به فرد ب فقط یک لگد زده است و پای او در اثر این ضربه لگد، کبود شده است اما علت مرگ ب ضربات متعدد افراد دیگر به سر او بوده است قطعا دیه این دو اقدام متفاوت است.
پرسش : اگر جنایت از سبک و سطحی به عمیق و سنگین تغییر کند تکلیف چیست:
در این موارد باید بیان کنم که جنایت و اسیب این دو مورد ممکن است به یکی از این دو شکل وارد بشود ممکن است این اسیب ها درهمان لحظه اثر خود را به جا بگذارد یا ممکن است اثرش به تدریج حاصل بشود اگرهمان لحظه تمام اسیب ها خود را نشان داد که به این حالت در حقوق جزا دفعتا گفته می شود پس باید فقط دیه جنایت سنگین تر پرداخت بشود ولی اگر برخی از اسیب ها بعد از مدتی خود را نشان داد دراین مورد باید ابتدا دیه کم تر و بعد از به وجود امدن عمق بیش تر در زخم ها و اثرات اسیب خیلی بیشتر دیه اسیب های عمیق هم باید پرداخت بشود
پرسش : اگر ضربه یکی باشد ولی باعث سرایت اسیب به باقی نقاط بدن شود تکلیف چیست؟
در این مورد باید بدانیم که تداخل محسوب شده و دیه اسیب عمیق تر باید محاسبه و پرداخت گردد.
شرح ماده 543 قانون مجازات اسلامی در خصوص تداخل دیه
در این ماده بیان می دارد که اگرصدماتی که وارد شده از یک عنوان باشند و همه زخم ها و اسیب ها در یک عضو جمع شده باشد و صدمات به هم نزدیک باشند و طبق نظر عرف بتوانیم بگوییم که یک اسیب است در این زمان تداخل دیه را باید محاسبه کنیم و دیه زخم عمیق تر یا اسیب شدیدتر باید مورد محاسبه قرار بگیرد.
پرسش : اگر جنایاتی که بعدا اسیب ان شدت می گیرد به صورت افقی و عمقی شدیدتر بشود دیه ان چطور محاسبه می شود؟
اگر اسیب اول ساده و سطحی باشد بعد شدت ان زیاد بشود و این تشدید به صورت طولی باشد در این صورت چندین دیه به صورت جداگانه محاسبه می شود.و اگر شدت اسیب زیاد بشود و زخم به صورت عمقی با چند اعمال و ضربه متعدد انجام شده باشد ان را چند دیه به شمار می اوریم و چند دیه را حساب می کنیم و نیازی به تداخل در دیات نیست چرا که مثلا ضربه ابتدا باعث حارصه و مثلا بعد باعث دامیه و همانطور شدت می گیرد
اولین کسی باشید که نظر می دهید.