چگونه ارتکاب جرمی توسط متهم ثابت می شود؟
چگونه ارتکاب جرمی توسط متهم ثابت می شود؟
در این مقاله به بررسی موضوع چگونه ارتکاب جرمی توسط متهم ثابت می شود می پردازیم .زمانی که جرمی انجام می شود یکی از قدم هایی که حتما باید بپیماییم تا مجازات انجام شود این است که متهم را پیدا نماییم. برای یافتن فرد مجرم کلانتری یا اگاهی تلاش های بسیار زیادی می کنند که در نهایت معمولا منجر به یافتن متهم می شود اما پیدا کردن متهم برای پرونده کافی نیست لازم است که ارتکاب جرم توسط متهم اثبات بشود.
مقدمه
تا بتوایم متهم را مجازات کنیم عبارت متهم مخصوص به فردی است که هنوز جرم او اثبات نشده درواقع مظنون پرونده محسوب می شود بااین فرق که مظنون غالبا بازداشت نمی شود ولی ممکن است متهم بازداشت موقت شود.ولی عبارت مجرم مخصوص به فردی است که جرمش کاملا اثبات شده در مرحله دادسرا یا دادگاه است.در این مقاله می خواهیم بپردازیم به این که با چه روش هایی جرایم اثبات می شوند.
اصل بر برائت متهم و اثبات جرم
قبل از توضیح موارد و دلیل اثباتی جرایم باید بدانید که در همه جرایم اصل بر این است که افراد متهم و مجرم نیستند یا درواقع بری از جرم هستند مگر ان که ارتکاب جرم احراز بشود اصل 37 قانون اساسی ،ماده 11 اعلامیه جهانی حقوق بشر،ماده 197 قانون ایین دادرسی مدنی و ماده 4 قانون ایین دادرسی کیفری بر برائت تصریح و ان را تاکید می کنند.
علم قاضی در مورد اثبات جرم
وقتی می گوییم علم قاضی یکی از موارد اثبات کننده جرم است به این معنی است قاضی خود تشخیص می دهد که جرم توسط این فرد انجام شده است که ممکن است ارتکاب ان را به چشم دیده باشد و یا از طرق دیگر از ان باخبر شده باشد در چنین مواقعی قاضی مکلف است علت هایی که باعث ایجاد علم در او شده است را در کیفرخواست و رای خود بیان کند علم قاضی می تواند اجمالی باشد یعنی خیلی کلی باشد و او از جزییات مطلع نباشد و ممکن است که به تفصیل از کل ماجرا با تمام جزییات اگاه باشد مثلا در مواردی که قتل در جلسه دادگاه انجام شده باشد و قاضی کاملا شاهد ماجرا باشد
لوث چیست و چگونه جرم با لوث اثبات یا انکار می شود؟
لوث به معنی وجود قرائن و اماراتی است که در قاضی شک ایجاد می کند که فرد این جرم را انجام داده است یا خیر. در صورتی که این ظن برای قاضی ایجاد شده باشد یعنی لوث حاصل شده باشد دراین شرایط می توانیم بگوییم که به اثبات جرم خیلی نزدیک شده ایم بعد از ایجاد حالت لوث حق تقاضای قسامه ایجاد می شود منظور از قسامه چیست؟ خوردن قسم به خداوند یکتا و بلند مرتبه.این نوع قسم از انواع خاصی از سوگند خوردن است و در مواد قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
بعد از صدور دستور قاضی به قسامه دو راه وجود دارد اگر متهم این قسم را یاد نکند یا درواقع از قسم خوردن خودداری کند اگر یک نفر باشد باید دیه را پرداخت کند و اگر چند نفرمرتکب جرم باشند باید دیه بین ان ها تقسیم شود ولی اگر لوث حاصل بشود ولی متهم یا متهمان قسم یاد کنند یعنی قسامه را انجام دهد از جرم بری می شوند.
پرسش : حالتی که مشخص است که جرم توسط این چند نفر انجام شده است اما نمی توانیم تشخیص دهیم که کدام یک متهم اصلی است یعنی نمی دانیم کدام یک ضربه اصلی منتهی به مرگ را وارد کرده است تکلیف چیست؟
در این شرایط هم برای قاضی لوث ایجاد شده که قاضی باید دستور قسامه را صادر کند اگر هیچ یک از متهمین قسم نخورند که جرم را انجام نداده اند پس جرم برای ان ها ثابت شده و باید همگی دیه را به صورت مساوی پرداخت کنند.
اگر لوث ایجاد نشده باشد تکلیف قضات برای صدور رای چیست؟
در چنین شرایطی اگر ورثه ای که حق قصاص دارند تقاضا نمایند که متهم یا متهمین سوگند بخورد قاضی دستور اتیان سوگند را صادر می کند حال اگر جرم انجام شده قتل باشد بعد از این که متهم یا متهمین سوگند بخورند که جرم را انجام نداده اند حق قصاص اولیای دم از بین می رود و دیه را صرفا باید بیت المال پرداخت کند.اما اگر جرم انجام شده غیر از قتل باشد در این مورد درست است که قصاص از بین می رود اما پرداخت دیه باید توسط همه ی متهمان به صورت کاملا مساوی پرداخت بشود. ولی در صورتی که متهمی سوگند یاد نکند که ان جرم را مرتکب نشده است ان متهم یا متهمانی که سوگند به انجام ندادن این جرم نخورده اند باید دیه را به طور مساوی پرداخت کنند.
اثبات جرم با سایر دلایل و یا امارات
برای اثبات جرایم کیفری غیر از دلایلی که برشمرده ایم می توانیم به اقرار، سند کتبی و شهادت اشاره نماییم باید توجه داشت که اقرار از همه دلایل برتری دارد و غیر از دلایل،امارات و قرائن هم می توانند جرم را اثبات کند ان هم در کنار قسامه و سوگند.فیلم و پرینت حساب و عکس از قرائن و امارات است که موجب ایجاد ظن و گمان برای قاضی می شود.
نتیجه گیری
برای احراز جرم و مجازات مجرم باید جرم ارتکابی اثبات بشود دلایل اثباتی و امارات در این مقاله بیان شده است.بهتر است که برای اثبات جرایم یا بری شدن از جرایم حتما با وکیل پیش بروید و در جلسات با علم وکلا حاضر شوید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.