عدم پرداخت دیه
عدم پرداخت دیه
اگر مجرم اقدام به عدم پرداخت دیه گیرد و دیه مورد را نپردازد حکم جل او صادره می شود و به زندان می افتد ، البته می تواند درخواست اعسار نماید. در این مقاله به بررسی دیه ، وارثان دیه ، وضعیت پرداخت دیه و عدم پرداخت دیه تو سط مجرم و چه کسانی از ورثه مقتول دیه را دریافت می کنند خواهیم پرداخت.
مقدمه
باید بیان کنیم که دیه هم مانند سایر طلب ها گرفتن ان حق است چون در قانون این حق برای اسیب دیده ی ورثه و ولی دم شناخته شده است و یک امر کاملا قانونی و شرعی است درواقع اخذ ان مزایایی دارد از جمله این که در این شرایط سنگین اقتصادی اگر اسیبی هم به ما وارد شود باید خیلی سریع رفع بشود تا بتوانیم خیلی سریع به زندگی برگردیم و دوباره به سرکار برویم و مشغول فعالیت بشویم پس اگر دیه پرداخت نشود برخی افراد در پرداخت هزینه های بیمارستان و درمان و یا اگر این اسیب منجر به فوت قربانی شود برای هزینه های کفن و دفن به مشکل برمی خورند هر چند که پس از مطالبه دیه هم حداقل 5 ماه طول خواهد کشید تا بتوانیم دیه را وصول کنیم اما مبلغی است که می دانیم تحت هر شرایطی حتما باید داده شود حال توسط خود مرتکب ،عاقله ی او یا بیت المال. پس در صورت اسیب دیدن بهتر است در غالب موارد بزهدیده دیه بگیرد تا این که قصاص را انتخاب کند چون با قصاص انتقام تکمیل نمی شود و حتی اگر هم باعث دل خنکی بزهدیده یا خانواده اش شود گره ای از مشکلات ان ها را حل نمی کند پس در نهایت دیه حق است و می توانند افراد محق ان را مطالبه کنند.
دیه حق چه کسی است؟
دیه حق فردی است که توسط مرتکب به او صدمه وارد شده است هر چند این صدمه بسیار سطحی و در حد کبودی باشد و یا بسیار سنگین در حد شکستگی باشد گاهی صدمات وارد شده قابل جبران هستند مثل کنده شدن مو یا حتی شکستگی های سطحی برخی از اعضای بدن ولی گاهی صدمه ای وارد شده است که جبران ندارد مثل شکستگی لگن یا قطع نخاع و یا حتی اسیب منجر به مرگ مجنی علیه یعنی سلب حیات چه به صورت مرگ مغزی یا مرگ کامل .اگر مجنی علیه فوت نموده باشد دیه حق ورثه او است. البته تحت شرایط خاصی که در ادامه مقاله به ان خواهیم پرداخت
دیه با مسئولیت مدنی آیا تفاوت دارد؟
در خسارات گاهی افراد به دلیل تخطی از تعهدات خود ناچار به پرداخت خسارات قراردادی می شوند خود انجام ان تعهد را اراده کرده اند و درواقع میان طلبکار و بدهکار نوعی رابطه قراردادی است البته همیشه هم چنین نیست و قانون حکم به اخذ خسارات می کند اما در دیه این چنین نیست یعنی افراد از قبل از اسیب با هم در این خصوص قرارداد ندارند و بعد از اسیب به موجب ورود اسیب و میزان ان طلب مشخص می گردد.
در چه صورت مرتکب از پرداخت دیه بری می شود؟
در چندین صورت مرتکب می تواند از مجازات پرداخت دیه بری شود وقتی می گوییم از مجازات دیه بری شود به این معنی نیست که حتما باید دیه را بپردازد تا بری بشود ممکن است که طلبکار یا همان مجنی علیه یا ورثه اش این مبلغ را به جانی ببخشند و او دیگر نیاز نباشد که ان را پرداخت کند و از روش های دیگر بری شدن مرتکب پرداخت کامل دیه است پس حتی اگر این مبالغ برای دیه اقساطی باشد با پرداخت اخرین قسط دیه مرتکب دیگر بابت دیه بدهکار نیست. ممکن است جانی و مجنی علیه با ورثه مجنی علیه بر سر انجام کاری در قبال دریافت دیه صلح نمایند که انجام ان اقدام در صورتی قانونی است که عمل خواسته شده از مرتکب شرعی باشد و در صورتی مرتکب بعد از انجام ان عمل بری می شود که ان اقدام را کامل و صحیح انجام دهد. گاهی ممکن است که مجنی علیه به جانی بدهکار باشد و بر اثر ورود اسیب از طرف طلبکار به بدهکار و حقانیت بدهکار نسبت به دیه در برابر طلبکار بدهی و طلب و دیه این دو باهم برابر شوند به اصطلاح حقوقی تهاتر حاصل شود که این هم یکی از مورادی است که مرتکب را بری می کند. ابرای دیه به جانی هم همان بخشش دیه است با این تفاوت که دیگر نمی توان تحت هیچ شرایطی ان را مطالبه نمود و در دفتر اسناد رسمی سند ان تنظیم می شود.
اگر مجرم دیه را نپردازد تکلیف چیست؟
اگر این مبلغ به او بخشیده شده باشد که دیگر نمی توان از او مطالبه کرد اما اگر همچنان این مبلغ برعهده ی مسئول پرداخت دیه باقی باشد او باید ان را بپردزد و اگر نپردازد حکم جلب او صادر می شود و به زندان می افتد ولی می تواند تحت شرایطی دادخواست اعسار مطرح نماید.
ورثه چه کسانی هستند؟
اول ان که بحث ورثه در جایی وجود دارد که مجنی علیه فوت نموده باشد پس اگر مجنی علیه فقط اسیب دیده باشد و هوشیار باشد خودش باید تصمیم بگیرد. ورثه مقتول شامل افرادی می شوند که در زمان مرگ او زنده بوده و جزء طبقات ارث باشند به ورثه مقتول اولیای دم هم گفته می شود. برای شناخت ورثه مقتول باید از وکیل مخصوص ارث در سایت هم وکیل مشاوره بگیرید.
کدام یک از ورثه می توانند دیه ی مقتول را دریافت کنند؟
همه ی ورثه بسته به طبقات ارث می توانند دیه فرد فوت شده را دریافت کنند به جز همسر او. یعنی همسر نمی تواند تقاضا کند که دیه ی زن متوفایش یا شوهر متوفایش پرداخت شود ولی اگر مابقی وراث این مبلغ را اخذ نمودند و تقاضا از زوجه یا زوج نبود باید در تقسیم ارث سهم زوجه را هم بپردازند و این مبلغ را به عنوان ماترک محسوب کنند.
نتیجه گیری
اخذ دیه هم جزء حقوق مجنی علیه یا اولیا دم است که می توانند به اشکال مخلتف مرتکب را از پرداخت ان بری نمایند با روش های مختلفی که در ان مقاله بیان نمویم لازم به ذکر است بحث های دیه فوق العاده تخصصی است و بهتر است حتما به وکیل مراجعه بنمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.