روش های پرداخت دیه

روش های پرداخت دیه

شکیبا کاظمی

روش های پرداخت دیه

روشهای پرداخت دیه به سه صورت 1-پرداخت دیه به صورت وجه نقد به طور کامل و یکجا، 2 -پرداخت دیه به صورت به نام زدن اموال در دفترخانه اسناد رسمی 3- پرداخت به صورت قسطی انجام می شود.

بعد از اثبات ایجاد جراحت از جانب جانی به مجنی علیه و صدور رای مبنی بر پرداخت دیه و قطعی شدن ان، طبق انتخاب مجنی علیه به یکی از روش های معمول جانی یاعاقله یا بیت المال و یا صندوق تامین باید دیه را پرداخت کند. حال در این راه ممکن است که مجنی علیه دیه را ببخشد،ابرا کند ،تهاتر کند یا ان را به طور کامل مطالبه نماید.در این مقاله سعی داریم توضیح دهیم که ان که مسئول پرداخت دیه است باید چه راه هایی را برای پرداخت بپیماید و همچنین بررسی می نماییم که چگونه دیه را قسطی پرداخت کنیم.

روش های پرداخت

1-پرداخت دیه به صورت وجه نقد به طور کامل و یکجا

بعد از صدور حکم و قطعی شدن ان و ارسال پرونده به اجرای احکام حدود 10روز به مسئول پرداخت دیه مهلت داده می شود که دیه را بپردازد یا دادخواست اعسار مطرح نماید اگر دادخواست اعسار مطرح شد که در همین مقاله فرایند های ان شرح داده خواهد شد ولی اگر دادخواست عسار مسئول پررداخت دیه به هر دلیلی رد شد یا اصلا خود  فرد ، تصمیم گرفت این مبلغ را به صورت یکجا واریز نماید باید به اندازه نرخ دیه در همان زمان پرداخت ،این مبلغ را یکجا واریز نماید

2-پرداخت دیه به صورت به نام زدن اموال در دفترخانه اسناد رسمی

این روش از روش هایی است که در میان قضات دادگاه  و مخصوصا قضات اجرای احکا م در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد طرفداران پرداخت دیه بدین روش معتقدند که اگر مسئول پرداخت دیه مالی داشته باشد و بخواهد به جای فروش ان و تبدیل به پول کردن مال، ان را مستقیم به نام مجنی علیه ثبت نماید در قانون برای این روش منعی قرار ندادند.بنابراین با صدور قرار کارشناسی از ان ملک چه منقول باشد یا غیرمنقول  قیمت ان ملک مشخص شده و در نهایت به اندازه ی دیه می تواند متعلق به  مجنی علیه بشود اما گروهی که معتقدند این نوع پرداخت طالی فاسد دارد نظر خود را این گونه مستدل می نمایند که اگر قیمت دیه از قیمت مال منقول یا غیرمنقول کم تر باشد عملا جانی و مجنی علیه با یک دیگر در این مال شریک می شوند و این می تواند به مراتب حتی خطرناک تر از نپرداختن دیه باشد ضمن این که در قانون از این مورد هیچ صحبتی به میان نیامده است

در انتخاب یکی از این دو روش باید بدانید که معمولا رویه قضایی روش اول را برمی گزیند و مال منقول و غیرمنقول را مستقیم به مجنی علیه نمی دهد بلکه از مسئول پراخت می خواهد به روش فروش اموال یا هر روش دیگری این مبلغ را بپردازد.

3- پرداخت دیه به صورت قسطی

 مسئول پرداخت دیه می تواند از دادگاه بخواهد که دیه را به صورت قسطی پرداخت کند در این صورت محاکم اجرایی استعلام های لازم را برای اثبات عدم توانایی یک جا پرداخت کردن از مراجعی چون پلیس راهور یا بانک مرکزی یا اداره ثبت اسناد و املاک و یا سازمان بورس می گیرند و در صورت پذیرش اقساطی بودن، مسئول دیه موظف است اقساط را سر موعد پرداخت نماید به محض تاخیر در پرداخت ،حکم جلب او مطابق تقاضای محکوم له صادر می گردد.

نقش تورم در پرداخت دیه اقساطی

باید بدانید که در صورت اعسار سئول پراخت دیه و در نهایت قسطی شدن پرداخت هم دیه به نرخ صدور حکم باید پراخت بشود و اقساطی شدن ان نباید موجب افزایش نرخ دیه بشود درواقع قیمت دیه در حکم یا همان دادنامه اصلی مشخص شده است و بیش از ان نمی شود از مسئول پرداخت دیه مطالبه نمود. البته بستگی دارد در دادنامه، مبلغ محکوم شده به شکل ریالی باید پرداخت شود یا به شکل عین مالی در این صورت اگر قرار باشد عین یک مال به مجنی علیه داده شود باید دیه را به اندازه قیمت عین در روز پرداخت محاسبه نمود.نقش تورم در دادخواست اعسار ریالی و درصدی متفاوت است که در ادامه پس از تعریف دادخواست ریالی و درصدی به این مورد هم خواهیم پرداخت.

برای مشاوره با وکیل متخصص از این طریق اقدام کنید

دادخواست اعسار دیه بصورت درصدی

پرسش : اگر مسئول پرداخت دیه، دادخواست اعسار دیه را به صورت درصدی مطرح نماید ؟

برای اقساطی شدن پرداخت دیه باید دادخواست اعسار مطرح نماییمممکن است مسئول پرداخت دیه در مطرح نمودن دادخواست اعسار بیان نماید که بنده توانایی ندارم دیه را یکجا پرداخت کنم اما ماهانه مثلا پنج درصد مبلغ دیه را می توانم پرداخت کنم . نکته مهم این است که ملاک تعیین قیمت برای دیه یک شتر است .دادگاه ها معمولا چنین درخواست هایی را می پذیرند و بعد ازپذیرش او موظف است همین مبلغ را پرداخت نماید البته انتخاب چند درصد به دست خود مسئول پرداخت دیه است که اگر خیلی کم باشد با مخالفت اجرای احکام روبرو خواهد شد. نام دیگر پرداخت درصدی پرداخت ابتدایی است.

ستاد دیه چه نوع نهادی است؟

درواقع این ستاد متشکل از افرادی است که هدفشان خیرخواهی و کمک به افراد زندانی است. اما کمک این افراد شامل حال زندانیانی می شود که جرمشان عمدی نیست و غیرعمدی مرتکب جرم شده اند. این ستاد در سال 1376 تشکیل شده است و به زندانیان جرایم غیرعمد یا شبه عمد می تواند وام بدهد تا دیه خود را سریع تر بپردازند و همچنین افراد عضو این ستاد  با قربانی های جرایم غیرعمدی هم صحبت می کنند تا حتی الامکان مبلغی از دیه را ببخشند.

طرح دادخواست قسطی کردن مبلغ دیه به صورت مبلغ ریالی

اگر بخواهیم که دیه را قسطی بپردازیم می توانیم دادخواست اعسار را به صورت ریالی مطرح کنیم مثلا در دادخواست اعسار بیان کنیم که من توانایی پرداخت دیه را به صورت یکجا ندارم ولی ماهیانه می توانم فلان مقدار پرداخت کنم نام دیگر پرداخت ریالی دیه، پرداخت استمراری است.

اعسار به صورت پرداخت ریالی و رابطه ان با  تورم

عنایت داشته باشید که اگر دادخواست اعسار به صورتی داده شود که  ان مسئول پرداخت دیه، پرداخت قسطی خود را به شکل ریالی بخواهد این نوع پرداخت تا اخرین قسط همانطور که بیان نمودیم دچار تورم نخواهد شد یعنی با همان مبلغ اولیه تا اخرین قسط باید پرداخت کند ولی اگر مسئول پرداخت دیه، دادخواست خود را به صورت پرداخت اقساطی ان هم به صورت درصدی تقاضا کند و با تقاضای او موافقت شود مثلا در رای نوشته شده است که در سال 1402 ماهیانه 1 میلیون تومان پرداخت کند و در سال بعد هر سال 30 درصد به این مبلغ اضافه شود در اینجا می بینید که دادخواست اعسار مسئول پرداخت دیه، به صورت درصدی پذیرفته شده است و هر سال مقدار درصد ان افزوده می شود.یعنی پرداخت درصدی دیه به قیمت روز محاسبه می گردد.

نتیجه گیری و توصیه پایانی

پرداخت دیه به صورت های فوق از مواردی است که محاسبه ان ها اگر توسط وکلا و اجرای احکام محاکم انجام بگیرد دقیق تر است پس حتما توصیه می نماییم برای محاسبه در چنین مواردی به وکلای مجرب در این زمینه مراجعه بنمایید.