برگه تشخیص مالیات
برگه تشخیص مالیات
در جریان بررسی مواد قانون مالیات های مستقیم و به خصوص در بخش دادرسی مالیاتی یکی از مواردی که با آن برخورد میکنیم، "برگه تشخیص مالیات" است. برای درک بهتر سایر مقررات دادرسی مالیاتی بهتر است اطلاعات کافی در خصوص این برگه داشته باشیم. در این مقاله سعی شده به صورت ساده و دقیق مباحث مربوط به برگه تشخیص شرح داده شود.
برگ تشخیص مالیاتی چیست؟
برگ تشخص مالیاتی، یکی از انواع برگه های رسمی مالیاتی است که توسط سازمان امور مالیاتی صادر می شود. این برگه نظر و محاسبات سازمان امور مالیاتی درباره میزان و نوع مالیاتی که از شخص مالیاتی درخواست می شود را نشان می دهد. اما نحوه صدور این نوع برگه بدین شکل است که بعد از اینکه مودی مالیات سالانه خود را تعیین نمود، ممیز مالیاتی، اطلاعاتی که در مورد میزان مالیاتی که مودی باید در یک سال پرداخت نماید در برگ تشخیص مالیاتی درج میکند و آن برگ را از طریق ابلاغ به شخص مودی میرساند. منظور از ممیز مالیاتی چیست؟ ممیز مالیاتی به فردی اطلاق میگردد که توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی به ایت سمت برگیزده شده است و وظیفه او بررسی نمودن اظهارنامه مالیاتی و تشخیص و تعیین میزان مالیاتی که باید دریافت شود، در یک حوزه مالیاتی است.
فرآیند تشخیص مالیات
سازمان امور مالیاتی، تشخیص و بررسی خود را در قالب "برگ تشخیص" به شخصی که مودی مالیاتی است اعلام می کند. در این برگه، مقدار مالیات تعیین می شود و اساس اسن تعیین اظهارنامه مالیاتی که شخص تنظیم و ارائه کرده است، و همچنین بر اساس بررسی هایی که مقامات مالیاتی در مورد اظهارنامه تسلیمی و عملکرد واقعی شخص مالیاتی انجام می دهند.
ابلاغ برگ تشخیص مالیات
بعد از صدور این برگ، سازمان امور مالیاتی آن را به آدرس شخص مالیاتی ارسال می کند. این اقدام مالیاتی اطلاعات لازم را به شخص مالیاتی ارائه می دهد و به او فرصت قانونی می دهد که اگر نسبت به نوع و مقدار مالیات تشخیصی اعتراض داشت، اعتراض خود را به یک هیئت حل اختلافات مالیاتی ارائه دهد. در ابلاغ این نوع از برگ ها مانند سایر اوراق امکان هر دو نوع از ابلاغ یعنی واقعی و قانونی وجود دارد. باید توجه داشت که اگر مودی سامانه ابلاغ الکترونیکی خویش را فعال نکرده باشد، ممیز مالیاتی باید برگش تشخیص مالیاتی را به شکل حضوری به دست او برساند.
برگ قطعی مالیات
طبق ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم، "برگ تشخیص" قطعی نیست، به این معنی که شخص مالیاتی تا یک ماه پس از دریافت "برگ تشخیص مالیات" حق اعتراض به آن را دارد. در صورتی که شخص اعتراض نکند، مالیات مشخص شده در این برگه قطعی خواهد بود و شخص مالیاتی ملزم به پرداخت آن خواهد بود. یکی از مواردی که برگ مالیات قطعی میشود در صورتی است که پرداخت کننده مالیات در مدت زمان سی روزه بعد از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص مالیات، به صورت کتبی رضایت خود را نسبت به این برگ اعلام بدارد،.
چگونه میتوان برگ تشخیص مالیات را دریافت نمود؟
برای این کار دیگر نیازی به مراجعه به سازمان امور مالیاتی نیست. زیرا سامانه درگاه ملی خدمات مالیات این امکان را برای مودیان یا پرداخت کنندگان مالیاتی فراهم ساخته. مودیان مالیاتی میتوانند به این سامانه مراجعه کرده و برگ نشخیص مالیاتی خود را دریافت نمایند.
انواع برگ تشخیص مالیات شامل چه مواردی است؟
برگ تشخیص مالیات به حالت های زیر قابل صدور میباشد:
الف) برگ تشخیص مالیات بر درآمد
افرادی که ممیز مالیاتی هستند، بعد از بررسی نمودن درآمد ابرازی توسط مودی در اظهارنامه مالیاتی او و همچنین مطابقت آن با ترازنامه، دفاتر و اسناد و مدارک پرداخت کننده مالیات و بررسی گزارش صورت معاملات فصلی، میزان مالیات بر درآمد فرد را محاسبه کرده و سپس به او اعلام میکنند.
ب) برگ تشخیص مالیات بر حقوق
همه اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که وظیفه دارند که بر اساس قانون مالیات بر حقوق را پرداخت نمایند، باید پیش از پرداخت نمودن حقوق مالیات مربوطه را از آن کسر کرده و به سازمان امور مالیاتی بپردازند. اگر این اشخاص به وظیفه خود عمل نکنند بدین شکل که برای مثال پرداخت مالیات را به زمانی دیر تر از مهلت قانونی موکول کنند، یا مالیات مربوطه را پرداخت بکنند اما میزان مالیات پرداختی دقیق و صحیح نباشد، سازمان امور مالیاتی میزان دقیق مالیاتی که باید پرداخت شود به همراه جریمه ای که مودی باید بدهد را در برگ تشخیص مالیاتی به اطلاع او میرساند.
برگ تشخیص مالیات تکلیفی: در این نوع از برگ تشخیص، سازمان امور مالیاتی میزان مالیاتی که باید توسط پرداخت کننده مالیات به سازمان پرداخت گردد را به او ابلاغ مینماید.
توصیه پایانی
با بررسی این دسته از قواعد مربوط به بحث مالیات ها میتوان بیش از پیش متوجه اهمیت تسلط به مباحث حقوقی در این حوزه شد. توصیه میشود برای سرعت بخشیدن به پرونده های مالیاتی خود با مشاوران مالیاتی و به خصوص مشاوران حقوقی مالیاتی مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.