رسیدگی اداره امور مالیاتی

رسیدگی اداره امور مالیاتی

گیتی محبی

رسیدگی اداره امور مالیاتی

در اغلب کشور ها برای حوزه های متفاوت دادرسی، قوانین مخصوص و همچنین مراجع دادرسی متعددی پیش بینی شده است. نظام حقوقی ایران نیز همچون بقیه کشور ها به همین شکل عمل نموده. برای مثال در حوزه کیفری شاهد دادگاه های مختلفی مانند دادگاه کیفری 1 و 2، دادگاه انقلاب هستیم. 

 

مقدمه

همچنین در حوزه حقوقی و مدنی دادگاه های خانواده به صورت تخصصی فقط اجازه رسیدگی به برخی دعاوی را دارند که این دعاوی به موجب قوانین و مقررات تعیین شده اند. در دادرسی مالیاتی نیز مراجع متعددی وجود دارند که هرکدام بر اساس وظایفی که قانون بر عهده آنها نهاده عمل می‌نمایند 

رسیدگی اداره امور مالیاتی یعنی چه ؟

اگر مودی یا پرداخت کننده مالیات نسبت به  "برگ تشخیص و یا کاربرگ ارزیابی مالیاتی" و یا " برگ استرداد در مالیات بر ارزش افزوده" اعتراضی داشته باشد، اولین کاری که باید انجام دهد این است که در ظرف مدت زمانی سی روزه از تاریخی که این اوراق به او ابلاغ شده اند، به اداره امور مالیاتی مراجعه کند. مودی باید دلایل و اسناد و مدارک لازم را به صورت کتبی به این سازمان ارائه کرده و تقاضا نماید که به اعتراض او رسیدگی شود.( ماده 238ق.م.م)

منظور از کاربرگ ارزیابی مالیاتی بر اساس ماده 26 قانون مالیات های مستقیم، فرمی است که ارزیابی اموال، دارایی ها و بررسی بدهی های شخصی که فوت شده است و به وسیله اداره امور مالیاتی انجام شده است در آن ذکر می‌گردد.

شرح مرحله رسیدگی اداره امور مالیاتی

باید بیان داشت که رسیدگی که در این مرحله صورت می‌گیرد شکلی از رسیدگی است که توسط مسئولین مالیاتی به عمل می‌آید. این نوع رسیدگی از وظایف مسئول مالیاتی تلقی شده و از آن طرف حق مودی مالیاتی می‌باشد. این نوع رسیدگی یه چه آثاری می‌تواند منتهی شود؟ این نتایج و آثار شامل "رد اوراق یا برگه های مالیاتی"،" تعدیل درآمد"،" تایید اوراق یا برگه های مالیاتی" می‌باشد. اگر مسئول مالیاتی مذکور اسناد و مدارکی که توسط مودی ارائه شده را برای امور مذکور کافی نداند، این مسئله را در پرونده ذکر خواهد کرد.

در خصوص بند بالا به نظر می‌رسد اشاره به نکاتی لازم و ضروری باشد که در ادامه به بررسی این نکات خواهیم پرداخت.

وکیــل آگاه می توانـــد در پیگیــــری روند
پرونده و پیشرفت آن تاثیر زیادی داشته باشد

الف) این مرحله بیشتر از اینکه جنبه دادرسی و حقوقی داشته باشد، جنبه رسیدگی دارد. زیرا رسیدگی صورت گرفته در این مرحله  بدین شکل است که اسناد و مدارک از دید مالی و حسابداری مورد بررسی قرار می‌گیرند. بنابرین در این مرحله خبری از اشخاص صلاحیت دار حقوقی مانند قاضی یا هیئت حل اختلاف دیده نمی‌شود.

ب) این مسئولین مالیاتی که باید این اسناد و مدارک را بررسی کنند دقیقا چه کسانی هستند؟ اشخاص صلاحیتدار انجام این رسیدگی با تشخیص مدیران کل سازمان امور مالیاتی از بین معاون مدیرکل و یا مدیر یا حسابرس کل مالیاتی انتخاب می‌گردند.

ج) مسئول یا مسئولینی که وظیفه بررسی نمودن این اسناد و مدارک را دارند اگر تصمیم آنها رد برگ تشخیص یا تعدیل درآمد باشد، باید استدلال خود را برای این تصمیم درج نمایند.

د) در صورتی که تصمیم مسئول مالیاتی تعدیل درآمد مالیاتی مودی باشد، این تصمیم باید توسط مودی مورد قبول و پذیرش قرار گیرد. علت مورد حکم قرار گرفتن این مسئله این است که از ضایع شدن حق مودیان مالیاتی جلوگیری شود. اگر در این مرحله از رسیدگی قسمتی از مالیات مودی، تعدیل شود این تعدیل از نظر حقوقی دارای اثر است. زیرا بین مودی و مامور مالیاتی توافقی شکل می‌گیرد که قابل انصراف نخواهد بود.

 

و) اگر قسمتی از این مالیات در این مرحله تعدیل شود، اما همچنان مودی قصد داشته باشد که در نزد هیئت حل اختلاف مالیاتی اعتراض نماید، آن میزان از مالیات که تعدیل شده دیگر تغییر نخواهد کرد و مودی مالیات فقط می‌تواند نسبت به ما به التفاوت اعتراض نماید.

نتیجه گیری و توصیه پایانی

نهایتا همانطور که مشاهده می‌کنید، رسیدگی در این مرحله که در اداره امور مالیاتی صورت می‌گیرد علاوه بر اطلاعات مالی و مالیاتی که باید در خصوص اسناد و مدارک و دفاتر مودی که داشتن آنها ضروری به نظر می‌رسد، به تسلط کامل بر اینکه ماهیت دقیق تمام این اسناد و مدارک چیست و چه مقرراتی بر آن حاکم است نیز نیاز دارد. بنابراین توصیه می‌شود در خصوص این حوزه با مشاورین حقوقی مالیاتی مشورت لازم را به عمل آورید.