حدود صلاحیت شعب شورای عالی مالیاتی
حدود صلاحیت شعب شورای عالی مالیاتی
دادرسی مالیاتی در همه کشور ها به صورت خاص و معین دارای قواعد مرتبط با خود است. قانون مالیات های مستقیم به ترتیب مواد در خصوص انواع مالیات و قواعد و مقررات حاکم بر آنها صحبت نموده و در مواد پایانی دادرسی مالیاتی را مورد حکم قرار داده است.
مقدمه
در خلال تعیین مقررات دادرسی، مراجع متعدد دادرسی مالیاتی نیز معرفی شده و وظایف آنها توسط قانونگذار ذکر شده اند. شورای عالی مالیاتی یکی از مراجع مالیاتی مهم است که در قانون مذکور آمده. در این مقاله به وظایف این شورا و همچنین حدود صلاحیت شعب شورای عالی مالیاتی خواهیم پرداخت.
وظایف و اختیارات شورای عالی مالیاتی
1) تهیه کردن بخشنامه و آیین نامه هایی که برای اجرای قانون مالیات های مستقیم لازم است و انجام این وظیفه توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی از این شورا درخواست میگردد. البته در برخی موارد نیز خود شورای عالی مالیاتی تهیه این موارد را ضروری میداند و میتواند بعد از تهیه نمودن آنها، این موارد را به رئیس کل سازمان امور مالیاتی پیشنهاد دهد.( بند 1 ماده 255 ق.م.م).
2) این شورا باید قوانین و مقررات مالیاتی را مطالعه نماید و اگر در خصوص شیوه اجرای مقررات، تغییر قوانین مالیاتی، پیشنهاد حذف نمودن یا اصلاح کردن برخی از این قوانین و مقررات پیشنهادی داشت این پیشنهاد را به وزیر امور اقتصاد و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی، ارائه کند. (بند 2 ماده 255ق.م.م).
3) این شورا وظیفه مشورتی نیز دارد. بدین معنا که اگر رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و یا وزیر امور اقتصاد و دارایی مسئله ای را به این شورا برای اظهار نظر نمودن ارجاع دهد، این شورا موظف است نظر مشورتی خود را ارائه نماید. ماده 255 قانون مالیات های مستقیم در بند سوم خود بیان میدارد در مواردی که بر اساس این بند شورا در خصوص مسئله ای نظر مشورتی اعلام میدارد، اگر اکثریت اعضای هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی نیز با آن نظر موافق باشند و همچنین وزیر امور اقتصاد و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی این نظر را تایید کنند، همه مراجع و ماموران مالیاتی موظف هستند از آن نظر پیروی و تبعیت کنند. پس توجه کنید که در ماده به ترتیب الف) نظر شورای عالی مالیاتی ب) موافقت اکثریت اعضای هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی ج) تایید رئیس کل سازمان امور مالیاتی یا وزیر امور اقتصاد و دارایی لازم دانسته شده تا آن نظر مشورتی اولیه، برای همه ماموران و مراجع لازم الاتباع باشد.
حدود صلاحیت و وظالیف شعب شورای عالی مالیاتی
ابتدا لازم به ذکر است که صلاحیت شعب این شورا، بر اساس ماده 251 ق.م.م، رسیدگی نمودن و حل و فصل کردن اختلافات و شکایاتی است که از آرای هیئت های حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر حاصل شده است. پس باید حتما مسئله در هیئت های حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر مطرح شود که در مرحله بعدی امکان طرح در این شعب را داشته باشد.
پس نکاتی که قابل برداشت است شامل : اولا، الف)در مواردی که هیئت حل اختلاف بدوی رای صادر میکند ب) در مواردی که مامور مالیاتی یا مودی به رای اعتراض نمیکنند و این عدم اعتراض باعث قطعی شدن رای میگردد، امکان طرح کردن شکایت در شعب شورا وجود ندارد. دوما، آرای هیئت های حل اختلاف مالیاتی که قطعی "یک مرحله ای" هستند در این شورا قابل طرح نیستند.
پرسش : ماهیت رسیدگی شعب شورای عالی مالیاتی به چه شکل است و شکایات را از چه نظر مورد بررسی قرار میدهند؟
شعب شورای عالی مالیاتی، آرای هیئت های حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر را اولا از این نظر بررسی میکنند که این رای بر خلاف یا مغایر سایر قوانین و مقررات مربوطه نباشد، دوما اگر ادعا شده باشد که در رسیدگی این هیئت نقص یا کم و کاستی وجود داشته و به برخی موارد و ضوابط قانونی توجه نشده نیز مورد رسیدگی این شورا قرار میگیرد.
پس همانطور که مشاهده میشود، رسیدگی صورت گرفته در این شعب دارای جنبه "شکلی" است و شعب شورا وارد ماهیت شکایت نمیشوند. صرفا بررسی میکنند که رای هیئت حل اختلاف تجدیدنظر از نظر "مغایرت با قوانین" و "ادعای نقص در رسیدگی" در چه وضعیتی قرار دارد.
پیشنهاد پایانی
مسئله قابل توجه این است که در بسیاری از موارد، تشخیص شکلی یا ماهوی بودن موضوعات از تشخیص افرادی که به صورت نظری و عملی، دانش حقوقی ندارند خارج است. پس توصیه میشود حتما با مشاورین حقوقی مربوطه مشورت لازم را به عمل آورید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.