شورای عالی مالیاتی

شورای عالی مالیاتی

گیتی محبی

شورای عالی مالیاتی

آرا پس از طی نمودن مراحل خاصی به شعب شورای عالی مالیاتی ارجاع می‌شوند. یعنی آرایی در ابتدا توسط هیئت های حل اختلاف مالیاتی بدوی صادر شده اند، سپس مورد اعتراض مودی قرار گرفته و به هیئت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر ارسال شده اند و در نهایت به آرای هیئت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر نیز اعتراض شده تا به مرحله شعب شورای عالی مالیاتی رسیده اند.

 در تمام مراحلی که به ترتیب به آنها اشاره شد، قواعد و مقررات خاصی وجود دارد که اطلاع از همه این قواعد برای اشخاصی که دانش حقوقی کافی ندارند، دور از ذهن به نظر می‌رسد.

مقدمه

مالیات در تمام کشور ها به عنوان یکی از حوزه های مهم و اساسی محسوب می‌شود. این حوزه مهم ترکیبی از رشته های مختلف از جمله حقوق و حسابداری است. به دلیل اهمیت بالای این حوزه در پیشرفت کشور ها، قانونگذار به آن توجه کافی نموده و سعی بر آن داشته که مراجع دادرسی این حوزه به سمت و سویی بروند که تمام های نظام مالیاتی، ساختار و مقرراتی داشته باشد که رفاه هرچه بیشتر مردم تامین گردد. یکی از مراجع دادرسی مالیاتی که در قانون مالیات های مستقیم مورد اشاره قرار گرفته است، شورای عالی مالیاتی می‌باشد. 

سابقه تاسیس این شورا به تاریخ 1342 باز می‌گردد که لایحه قانونی سازمان تشخیص مالیات در آن سال مصوب شد. در قانون به وظایف و اختیارات این شورا اشاره شده است. در این مقاله سعی می‌شود تمام نکات مهم خصوص ارکان مختلف این شورا، صلاحیت های قانونی و همچنین مستندات قانونی  صلاحیت های شورای عالی مالیاتی مورد بررسی قرار گیرد.

ارکان شورای عالی مالیاتی و صلاحیت آنها

می‌توان اظهار داشت که شورای عالی مالیاتی از سه رکن تشکل شده است که به شرح آنها خواهیم پرداخت.

1) اعضای شورای عالی مالیاتی

این شورا از بیست و پنج نفر عضو تشکیل شده است. این بیست و پنج نفر که رکن اعضا را تشکیل می‌دهند، صاحب نظران و افراد متخصص و مجرب در امور مالی، اقتصادی، حقوقی، حسابرسی می‌باشند. حداقل مدرک این افراد کارشناسی و یا معادل مدرک کارشناسی است. 

لازم به ذکر است که اعضای شورای عالی مالیاتی در مرحله اول با پیشنهادی که رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور مطرح می‌کند و در مرحله دوم با حکمی که توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی صادر می‌نماید، انتخاب می‌شوند.

پرسش : صلاحیت رکن اعضای شورای عالی مالیاتی چیست؟ 

این رکن نظر مشورتی ارائه می‌کند. بدین معنا که نظراتی که ارائه می‌دهد حتما نباید توسط مرجعی که به آنها ارائه شده اجرا شوند، بلکه فقط در حد مشورت دادن به آن مراجع کاربرد دارد.

2) هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی

هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی، از روسای شعبه های مختلف شورای عالی مالیاتی تشکل شده است. صلاحیت این هیئت اولا صادر کردن رای در حالتی است که شعب مختلف شورای عالی مالیاتی در آرایی که صادر کرده اند اختلاف یا اشتراک به چشم می‌خورد. 

هموکیل میتواند در تمام زمینه های تخصصی حقوقی به شما مشاوره بدهد

پرسش : منظور از اینکه در آرای شعب اختلاف وجود داشته باشد چیست؟ 

حالتی را فرض کنید که دو نفر مختلف در دو شعبه مختلف از شورای عالی مالیاتی پرونده ای را مطرح می‌کنند که دارای موضوع مشترک است. اگر این دو شعبه مختلف در خصوص موضوعی مشابه، اقدام به صادر کردن رایی نمایند که کاملا رویه متفاوت از همی را نشان بدهد هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی صلاحیت رسیدگی به این موارد را خواهد داشت.

ثانیا، یکی دیگر از صلاحیت های این هیئت مشورتی می‌باشد. بند سوم ماده 255 قانون مالیات های مستقیم بیان می‌دارد که، اگر وزیر امور اقتصاد و دارایی و یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به ارجاع دادن برخی مسائل و موضوعات به این هیئت عمومی نمایند، هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی وظیفه دارد نظر مشورتی خود را در این زمینه ارائه کند.

3)  شعب شورای عالی مالیاتی

رکن سوم و نهایی شورای عالی مالیاتی شعب این شورا می‌باشند. شورای عالی مالیاتی از شانزده شعبه تشکیل شده است. ساختار هر شعبه بدین شکل است که از سه عضو تشکیل شده است و انتخاب اعضای شب و همچنین رئیس شعب به وسیله رئیس شورای عالی مالیاتی صورت می‌پذیرد. صلاحیت اصلی شعب شورای عالی مالیاتی، رسیدگی نمودن به اختلافاتی است که هیئت های حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر صادر نموده اند.

توصیه پایانی

بنابر این توصیه می‌شود در صورتی که قصد اعتراض به آرای مراجع مذکور را دارید، حتما در ابتدای امر با مشاور حقوقی مربوطه مشورت نمایید.