حدود صلاحیت دیوان عدالت اداری در مورد مراجع مالیاتی
حدود صلاحیت دیوان عدالت اداری در مورد مراجع مالیاتی
ابتدا باید بیان داشت که در نظام حقوقی ما، دادگاه های اختصاصی اداری مراجعی میباشند که وظیفه آنها، رسیدگی نمودن به شکایاتی است که مردم از تخلفات اداری و اقدامات واحد های مختلف دولتی و مامورین آن واحد ها دارند. بر اساس بند دوم ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، رسیدگی نمودن به اعتراضات و شکایاتی که در خصوص آرای صادر شده از دادگاه های اختصاصی اداری به عمل می آید در صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری میباشد. با ذکر این مقدمه، در این مقاله تعیین خواهین نمود که آرای کدام دادگاه ها و مراجع اختصاصی، در صورتی که نسبت به آنها شکایتی صورت پذیرد، در دیوان عدالت اداری قابل طرح است؟
دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی به آرای کدام مراجع را دارد؟
شعب دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی نمودن به تصمیمات قطعی " تمام مراجع حل اختلاف مالیاتی" را خواهد داشت. انواع این مراجع مالیاتی شامل چه مواردی میباشد؟ لازم به ذکر است در خصوص این مراجع در سایت هم هم وکیل مقالاتی موجود ایت که به شکل کامل به ساختار و صلاحیت آنها پرداخته. در این مقاله به برخی از این مراجع اشاره کوتاهی خواهیم داشت.
1) هیئت های حل اختلاف مالیاتی بدوی
2) هیئت های حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر
3) هیئتی که در موضوع ماده 216 قانون مالیات های مستقیم به آن اشاره شده است.
4) شعب شورای عالی مالیاتی
5) هیئتی که در ماده 216 مکرر قانون مالیات های مستقیم به آن اشاره شده است.
6) هیئت های رسیدگی به تخلفات اداری. این هیئت ها مرجعی هستند که وظیفه رسیدگی نمودن به تخلفات همه ماموران مالیاتی و همچنین تخلفات نمایندگان سازمان امور مالیاتی مه در هیئت های حل اختلاف مالیاتی اتفاق میافتد را دارا میباشند.
7) هیئت موضوع ماده 267 قانون مالیات هاید مستقیم. صلاحیت این هیئت، رسیدگی نمودن به تخلفات انتظامی میباشد که اعضای شورای عالی مالیاتی و همچنین اعضای هیئت رسیدگی به تخلفات اداری، مرتکب میشوند.
بنابراین شکایت از تصمیماتی که در این مراجع گرفته میشود، قابل طرح در دیوان عدالت اداری میباشد.
-دو مورد دیگر که باید به طور مشخص تر و دقیق تر به آنها پرداخت، پرونده های طرح شده در شورای عالی مالیاتی و هیئت ماده 251 مکرر ق.م.م میباشد. شکل ارجاع تصمیمات و آرای این مراجع به دیوان به چه صورت است؟
حدود صلاحیت دیوان نسبت به شورای عالی مالیاتی و هیئت موضوع ماده 251 مکرر
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در یکی از آرای خود بیان میدارد که، اگر فردی نسبت به آرای قطعی که توسط هیئت های حل اختلاف صادر شده نزد شعبه های شورای عالی مالیاتی اعتراض نماید، و یا حتی پس از این اعتراض رسیدگی در شورای عالی مالیاتی در جریان باشد، همچنان آن فرد میتواند نسبت به این آرای قعطی در دیوان عدالت اداری اعتراض و طرح شکایت نماید.
پس نکته ای که قابل برداشت است این است مودیان مالیاتی اگر قصد اعتراض داشته باشند دارای دو انتخاب هستند. بدین معنا که میتوانند یا به شورای عالی مالیاتی مراجعه کنند و یا اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نمایند. و حتی میتوانند اعتراض خود را هم زمان در این دو مرجع طرح کنند. در این حالت اگر رای صادره از هیئت حل اختلاف مالیاتی در هر کدام از این دو مرجع نقض شود یا به عبارت ساده تر مورد تایید آن مرجع قرار نگیرد(که این مسئله به نفع مودی مالیاتی میباشد)، پرونده مالیاتی مودی به هیئت حل اختلاف هم عرض ارجاع میشود تا تصمیم گیری مجدد صورت بگیرد.
هیئت موضوع ماده 251 مکرر
در خصوص شکایت در دیوان عدالت اداری و هیئت موضو ماده 251 مکرر به صورت همزمان باید بیان داشت که، اگر این آرا قطعی باشند فرد میتواند این آرای قعطی را در هر دو مرجع مطرح نماید. در این صورت شعبه دیوان عدالت اداری اگر از طرح شدن پرونده در هیئت ماده 251 اطلاع داشته باشد، باید رسیدگی خود را تا زمانی که هیئت رای صادر کند متوقف نماید.
همانگونه که در بند قبل نیز ذکر شد این اعتراض ها توسط مودی صورت میپذیرد و وقتی قانونگذار دو مرجع را به شکل همزمان صالح برای رسیدگی به اعتراض مودی دانسته یعنی شرایطی را فراهم نموده که به نفع مودی مالیاتی باشد.
پس اگر رای صادره توسط هیئت ماده 251 مکرر این باشد که اعتراض مودی را رد کند و مطابق با قانون نداند، آن شعبه دیوان عدالت اداری که رسیدگی خود را تا تعیین شدن رای هیئت متوقف نموده بود، اقدام به رسیدگی در مورد شکایت مودی مالیاتی نسبت به رای قطعی مراجع مالیاتی میکند. اما اگر هیئت موضوع ماده 251 شکایت مودی را رد نکند بلکه وارد ماهیت آن شود تا رای لازم را صادر کند، شعبه دیوان عدالت اداری قرار رد شکایت صادر میکند.
توصیه پایانی
علی رغم اینکه در این مقاله نهایت تلاش جهت بررسی موارد مذکور به زبان ساده صورت گرفته است، با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که تسلط به انواع مختلف مراجع مالیاتی قضایی و شبه قضایی، تفاوت صلاحیت این مراجع، آرایی که در این مراجع صادر میگردد و همچنین اقدامات لازم در جهت این آرا بسیار پیجیده میباشد. توصیه میشود که حتما در صورتی که سوال یا پرونده مالیاتی و امکان ارجاع آن به مراجع دادرسی اداری مانند دیوان عدالت اداری داشتید، با مشاورین حقوقی مالیاتی مشورت لازم را به عمل آورید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.