کیف زنی یا جیب بری و امثال آن

کیف زنی یا جیب بری و امثال آن

فرشاد  اسکندری

 

کیف زنی یا جیب بری و امثال آن 

 

نکته ۱ : سرقت از طریق کیف زنی یا جیب بری یا موبایل قاپی ، کشیدن گردنبند و ساعت و غیره از جرایم شایع به ویژه در شهرهای بزرگ است که در مناطق شلوغ در خیابان ، اتوبوس ، مترو و غیره صورت می گیرد. وجه اشتراک همه این نوع از سرقت تردست بودن و سرعت متهم و استفاده از غفلت بزه دیده است. ماده ۶۵۷ قانون تعزیرات مقرر می دارد ؛ " هرکس مرتکب ربودن مال دیگری از طریق کیف زنی ، جیب بری و امثال آن شود به حبس از ۱ تا ۵ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد‌. " 

نکته ۲ : شرایط تحقق جرم

۱. رفتار فیزیکی جرم " ربودن " مال متعلق به دیگری است. منظور از ربایش هم وضع ید یعنی استیلا بر مال دیگری و خارج کردم مال از تصرفات بزه دیده است که با جابجایی فیزیکی صورت می گیرد.

۲. موضوع جرم " اموال سبک " است. چرا که در کیف زنی ، موبایل قاپی و غیره که با توجه به سرعت مرتکب انجام می گیرد ناظر بر اموال سبک است و اموال سنگین مانند موتور یا خودرو را شامل نمی شود.  پس اگر آرش در حال باز کردن درب پارکینگ باشد و از خودروی روشن پیاده شود و بابک از فرصت استفاده کند و سریع ماشین روشن را به حرکت درآورد و ببرد مرتکب سرقت موضوع ماده فوق نشده است . اما اگر آرش کیف خود را روی نیمکت پارک بگذارد تا بند کفشش را سفت کند و بابک ازغفلت آرش استفاده کند و کیف را برداشته و فرار کند موضوع مشمول سرقت از نوع کیف قاپی است.

۳. روش های مختلف این نوع سرقت حصری نیست و کیف زنی و جیب بری بعنوان مثال ذکر شده است. عبارت " امثال آن " در ماده پیش گفته دلالت بر تمثیلی بودن شیوه ها دارد پس موبایل قاپی ، کشیدن گردنبند یا دستبند یا گوشواره یا عینک یا ساعت و غیره تماما از مصادیق این نوع سرقت است.  وجه اشتراک همه آن ها استفاده از غفلت بزه دیده و سرعت و تردستی بزهکار است.

۴. برای تحقق این نوع سرقت شرط نیست که اموال به بدن یا لباس ها ی بزه دیده چسبیده باشد یا داخل آن باشد. بنابراین ربودن یکباره کیفی که بر دوش بزه دیده هست همانقدر مشمول ماده است که اگر بزه دیده کیف را روی زمین قرار دهد تا گوشی موبایل خود را درآورد که ناگاه یکی مرتکب بردن کیف شود. هر دو مشمول کیف قاپی است.

۵.اگر همراه با این نوع سرقت ، بزه دیده آسیب ببیند مشمول کیف زنی است یا سرقت مقرون به آزار که در ماده ۶۵۲ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است. در این باره گفته شده اگر بزه دیده به هیچ عنوان متوجه سارق نباشد و لحظه سرقت ، آسیبی حین بردن مال به بزه دیده وارد شود سرقت از نوع کیف زنی است. اما اگر بزه دیده لحظه سرقت متوجه عمل سارق شود و مقاومت کند و آسیب ببیند مشمول سرقت مقرون به آزار است. 

۶. نتیجه جرم هم خارج کردن مال از تصرف بزه دیده است.

۷. عنصر روانی جرم نیز اولا باید مرتکب آگاه به این باشد که مال متعلق به دیگری است. ثانیا مال را عمدا از تصرف برباید و ثالثا قصدش محروم کردن و سلب مالکیت بزه دیده نسبت به مال باشد.

۸. مجازات مرتکب در صورتیکه فاقد محکومیت موثر کیفری باشد و ارزش مال مسروقه تا ۲۰ میلیون تومان باشد  ۶ماه تا  دو سال و نیم حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق است و جرم قابل گذشت است و با شکایت شاکی تعقیب آغاز و با گذشت وی پرونده مختومه می شود . اما اگر یکی یا هر دو شرط فوق نباشد جرم غیر قابل گذشت است و مجازات مرتکب ۱ تا ۵ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

پرسش : اگر آرش راننده موتور باشد و محمد ترک وی باشد و کنار خیابان محسن را ببینند که با گوشی صحبت می کند و آرش با سرعت نزدیک محسن شود و از غفلت وی استفاده کرده و محمد گوشی را بقاپد و آرش گاز موتور را بگیرد و فرار کنند نقش هریک از متهمان حیث همکاری در جرم چیست ؟ نظر اول آنست که آرش تسهیل کننده جرم و معاونت در موبایل قاپی کرده و محمد چون گوشی را ربوده مباشرت در موبایل قاپی کرده است. نظر دوم آنست که هر دو شریک جرم هستند. با این توضیح که جرم سرقت ملازمه با جابجایی فیزیکی ، مال دارد. در مثال فوق اقدام محمد آنست که دست انداخته و گوشی را گرفته اما چون سوار موتور است خودش امکان جابجایی فیزیکی و بردن گوشی را ندارد چون نه پیاده می تواند از محل برود و نه راننده است که با وسیله نقلیه از محل برود . در این مثال این آرش است که محمد را با رانندگی کردن خودش جابجا می کند.در واقع آرش با رانندگی موتور حکم پاهای محمد را دارد که مال در دست محمد را از محل جابجا می کند. بنظر می رسد نظر دوم درست تر است و هر دو در عملیات اجرایی جرم شرکت داشته و جرم مستند به هر دوی آن هاست و شریک در جرم هستند.

توصیه پایانی

امروزه متاسفانه کیف زنی و جیب بری و سرقت از این طریق به شدت افزایش پیدا کرده و زیاد دیدگان این مسئله نیز نسبت به احقاق حقوق خود اطلاع کافی ندارند، به همین جهت مشاوره با وکیل آگاه در این خصوص پیشنهاد می شود.