موارد تعلیق قرارداد کار با پرداخت غرامت دستمزد و یا مقرری بیکاری
موارد تعلیق قرارداد کار با پرداخت غرامت دستمزد و یا مقرری بیکاری
در این مقاله به بررسی موارد تعلیق قرارداد کار با پرداخت غرامت دستمزد و یا مقرری بیکاری می پردازیم.
مقدمه
مواردی وجود دارند که به رغم عدم کار کارگر و تعلیق قرارداد او، وی مزد و مزایایی از کارفرما دریافت نکرده اما مشمول حقوق دیگری مانند غرامت دستمزد یا مزد هایی دیگر توسط سازمانهای خارجی قرار میگیرد.هدف این امر حمایت از کارفرما و کارگر بصورت همزمان میباشد تا هیچ یک از شرایط پیش آمده متحمل ضرر ناعادلانه نگردند.
در این مقاله به صحبت در مورد مهمترین این موارد پرداخته و هریک را نام برده و توضیح میدهیم.برای اطلاع از موارد دیگر تعلیق قرارداد کار با دریافت مزد و یا بدون آن میتوانید به دیگر مقالات موجود در سایت مراجعه فرمایید.
در ادامه برای آگاهی از موارد تعلیق قرارداد کار با دریافت غرامت دستمزد و یا مقرری بیکاری با ما همراه باشید. این موارد عبارتند از:
1-مرخصی استعلاجی، بارداری و زایمان
تمامی اقسام مرخصیها و احکام هر یک از آنان از جمله مرخصیهای استعلاجی، بارداری و زایمان در مقالات دیگر بررسی گردیدهاند که میتوانید برای اطلاع از احکام آنان به این مقالات مراجعه فرمایید.
گاهی ممکن است عدم انجام کار توسط کارگر به جهت بیماری باشد اعم از اینکه این بیماری به واسطهی شغل او ایجاد شدهباشد و یا به علت امر دیگری. در چنین مواردی و به علاوه در زمانی که زنان به علت بارداری و زایمان امکان به اشتغال ندارند، بنا بر مورد مرخصیهای استعلاجی، زایمان و بارداری به آنها داده شده و در این میان قرارداد کارگران به حالت تعلیق در میآید. این دسته از کارگران پس از اتمام دوران مرخصی به کار سابق خود بازگشته و کارفرما نیز در صورت رعایت شرایط مقرر در قانون توسط کارگر، موظف به پذیرفتن کارگر خواهد بود.
برای اطلاع کامل از این شرایط و احکام هر یک از این مرخصیها به مقاله های مرتبط مراجعه نمایید. به هر جهت قرارداد کار منعقده میان این کارگران و کارفرمایان در این مدت پایان نیافته و به حالت تعلیق در میآید و پس از پایان خواهند توانست به کار قبلی خود بازگردند. سوالی که در اینجا مطرح است دریافتی کارگران در این مدت خواهد بود که به چه میزان بوده و از چه مرجعی دریافت میشود؟
چنین موارد تعلیقی توأم با پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری یا زایمان با استفاده از مرخصی استعلاجی و زایمان میباشد.
غرامت دستمزد یکی از حمایتهای قانون تأمیناجتماعی از کارگران است و به طور کلی هر کس طرف قرارداد کار واقع شده و به عنوان کارگر شناسایی شود الزاماً تحت پوشش بیمه تامیناجتماعی به صورت طبعی قرار گرفته و از مزایای آن از جمله غرامت دستمزد بهره مند میگردد. برای اطلاع بیشتر از غرامت دستمزد و نحوه محاسبه آن میتوانید به دیگر مقالات رجوع کنید.
بر اساس ماده 74 و تبصره 1 ماده 76 قانون کار، مدت مرخصی استعلاجی کارگران و به علاوه مرخصی بارداری و زایمان بانوان کارگر، جزء سابقه کار آنان محسوب شده و با اتمام مرخصی با معرفی سازمان تأمیناجتماعی به کار سابق خود برمیگردند. بنابراین این دسته از کارگران با وجود تعلیق قرارداد کارشان، نه از کارفرما بلکه از سازمان تأمیناجتماعی مزد دریافت کرده و پس از پایان مرخصی نیز میتوانند به کار سابق خود بازگردند. همچنین این مدت در سابقه کار ایشان نیز محاسبه میگردد.
2-قوه قاهره و دریافت غرامت تعلیق کار (فورس ماژور)
گاهی ممکن است به واسطه قوه قهریه مثل زلزله، سیل و امثال آنها و یا حوادث غیرقابل پیشبینی مانند جنگ، تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شده و انجام تعهدات کارگر و کارفرما موقتاً تعطیل شود. چنانچه بروز چنین حوادثی به تشخیص وزارتکار و امور اجتماعی غیرقابل پیشبینی و وقوع آن از اراده طرفین خارج باشد و منجر به تعطیلی کار و کارگاه گردد، به حکم ماده 15 قانون کار، قرارداد کار تعلیق میگردد.
کارفرما مکلف است تا پس از از میان رفتن این شرایط و در صورت خرابی کارگاه، پس از تعمیر آن کارگران را مجددا به خدمت گرفته و قرارداد آنها مجددا فعال میشود.
واضح است که در صورت عدم امکان مجدد فعالیت در کارگاه مانند عدم امکان بازسازی آن قرارداد کار از حالت تعلیق خارج شده و خاتمه پیدا میکند.
در این زمان با توجه به غیرقابل پیشبینی و غیرقابل کنترل بودن حادثه، کارفرما وظیفهای به پرداخت مزد کارگران ندارد اما کارگران از نوعی دیگر از خدمات حمایتی تأمیناجتماعی به نام بیمهبیکاری بهرهمند میشوند.
پس از راهاندازی مجدد کارگاه کارگران از تحت پوشش بیمهبیکاری خارج شده و کارفرما وظیفه دارد این کارگران را به کار سابق بازگردانده و حقوق آنان را نیز مطابق گذشته پرداخت کند.
در صورتیکه حادثهی پیش آمده قابل پیشبینی و جلوگیری از جانب کارفرما بوده باشد، تعلیق قرارداد کار صورت نگرفته و کارفرما موظف به پرداخت مزد و مزایای کارگران خواهد بود. مانند آنکه در کارگاهی که با مواد آتشزا که درجه احتراق آن پایین است کار میکنند، وسایل اطفاءحریق مناسب وجود نداشته باشد و کارگاه بر اثر آتشسوزی تعطیل گردد که در این صورت پرداخت مطالبات و مزد و مزایای کارگران بر عهده خود کارفرما خواهدبود.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.