
شکایت ضامن از وام گیرنده به دلیل عدم پرداخت اقساط وام بانکی
شکایت ضامن از وام گیرنده به دلیل عدم پرداخت اقساط وام بانکی
بیشتر بانک ها برای دادن تسهیلات به مردم از آنها ضامن میخواهند. به عبارت دیگر ضامن با امضای وام تعهد میکند که اگر وام گیرنده تعهد خود را انجام ندهد وی اقساط را پرداخت میکند. در واقع ضامن جانشین وام گیرنده است و اگر وام گیرنده از انجام تعهداتش شانه خالی کند، وی مسئول انجام این تعهدات است. به همین دلیل ضمانت مسئولیت سنگینی است و در برخی موارد ضامن را دچار مشکل میکند. در مواردی که مدوین اصلی به بانک اقساط را نمی پردازد، ضامن متضرر می گردد و ناگذیر است که با طرح دعاوی بانکی و مراجعه به وکیل بانکی اقدامات لازم را انجام دهد.
ضمانت ضامن برای وام بانکی چگونه است؟
طبق قانون مدنی، قرارداد ضمانت یعنی شخصی مسئولیت مالی فرد دیگری را در مقابل ثالث عهده دار میشود.
البته باید بدانیم قرارداد ضمانت طبق تعریف قانون مدنی به معنای انتقال دین است. در واقع ضامن مسئول پرداخت است و مدیون کنار میرود؛ درحالی که در ضمانت بانکی اینگونه نیست اولویت پرداخت با ضامن است و اگر وام گیرنده اقساط وام را پرداخت نکند ضامن مسئول پرداخت خواهد بود.
بانک ها هنگام وام دادن خود قراردادی تحت عنوان قرارداد ضمانت جهت امضا در اختیار ضامن قرار میدهند؛ با امضای قرارداد در صورتی که وام گیرنده در موعد تعیین شده طلب خود را به بانک نپردازد، بانک جهت وصول طلب خود سراغ ضامن میرود. به همین دلیل اصولا بانک ها کارمندان رسمی را به عنوان ضامن قبول میکنند تا امکان وصول اقساط بانک درصورت عدم پرداخت وام گیرنده به راحتی با برداشت از حقوق کارمند امکان پذیر باشد. عموما برای برداشت از حساب دیگری در چنین مواردی نیاز به حکم دادگاه است اما بانک ها در فرم هایی که برای امضا میدهند قید میکنند که بانک اجازه دارد در صورت عدم پرداخت اقساط از سوی وام گیرنده، بدون نیاز به حکم مراجع قضایی از حساب ضامن برداشت کند.
حتما بخوانید: اخذ وام بانکی از طریق اسناد مجعول
شرایط ضمانت وام بانکی
1.ضامن باید اهلیت برای ضامن شدن را داشته باشد.
2.ضامن باید تمکن مالی جهت پرداخت اقساط را داشته باشد تا در صورتی که وام گیرنده اقساط را پرداخت نکرد ضامن پرداخت کند.
3.ضامن لزوما نباید یک شخص حقیقی باشد برخی بانک ها شخص حقوقی را هم به عنوان ضامن قبول میکنند.
پرسش : در چه صورتی بانک اقدام به توقیف اموال وام گیرنده میکند؟
اگر وام گیرنده اقساط وام خود را پرداخت نکند و ضامن نیز از پرداخت اقساط امتناع کند و به اخطارهای بانک نیز توجهی نکند؛ در اینصورت بانک میتواند با توقیف اموال وام گیرنده و ضامن طلب خود را وصول کند.
آیا ضامن حق شکایت از وام گیرنده را دارد؟
بله ضامن میتواند در صورتی که وام گیرنده قسط ها را پرداخت نکند از او شکایت بکند. وقتی وام گیرنده وام خود را پرداخت نکند بانک خود به صورت اتوماتیک مبلغ قسط را از حساب های بانکی ضامن و یا حقوق وی برداشت میکند و ضامن بعد از کسر حتی یک قسط میتواند شکایت بکند. توصیه می شود در این خصوص با مشورت وکیل بانکی اقدام نمایید.
نحوه شکایت ضامن از وام گیرنده
قانونگذار برای ضامن حق شکایت از وام گیرنده را پیش بینی کردهاست و ضامن میتواند بعد از پرداخت اقساط از فرد مورد ضمانت به دادگاه شکایت بکند.
پرسش: ضامن باید چقدر پول پرداخت کند تا بتواند از وام گیرنده شکایت بکند؟
ضامن حتی با کسر یک قسط از حقوقش میتواند به وام گیرنده مراجعه کند و آن را مطالبه بکند.
مراحل شکایت ضامن از وام گیرنده
ابتدا باید ضامن به بانک مراجعه و گواهی پرداخت قسط وام از حساب خود را دریافت کند.
در مرحله بعد، باید یک دادخواست تنطیم بکنید و مدارکی که نشان دهد اقساط از حساب شما کسر شده را ضمیمه بکنید و به دادگاه ارائه کنید؛ البته اگر میزان اقساط کسر شده تا 20 میلیون تومان باشد، باید در شورای حل اختلاف طرح دعوا بکنید و اگر بالاتر از 20 میلیون تومان باشد، رسیدگی به دعوا در صلاحیت دادگاه خواهد بود.
بعد از ارائه دادخواست و پیوست مدارک دادگاه جلسه رسیدگی تشکیل و طرفین در جلسه حاضر و به پرونده رسیدگی میشود و اگر وام گیرنده بدهی خود به ضامن را پرداخت نکند، در صورتی که ضامن درخواست کند، قاضی رای تامین خواسته میدهد و اموال وام گیرنده به نفع ضامن توقیف میشود.
نتیجه گیری
برای اینکه ضامن به دلیل عدم پرداخت اقساط از سوی وام گیرنده دچار مشکل نشود بهتر است از وام گیرنده چک یا سفته بگیرد البته در هر صورت امکان شکایت از وام گیرنده وجود دارد اما با سفته وچک کار ضامن سهل تر خواهد بود.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.