موارد موجب تعلیق قرارداد کار

موارد موجب تعلیق قرارداد کار

محمد رضا محمدی

موارد موجب تعلیق قرارداد کار

با تعلیق قرارداد کار و کلیات آن آشنا شدیم. دانستیم که تعلیق قرارداد موردی است که شخص نمیتواند موقتا وظایف مندرج در قرارداد را انجام دهد. در این مقاله قصد داریم که با موارد تعلیق در قرارداد کار که در متن قانون آمده است آشنا شویم. این موارد برای همه کارگران کاربردی بوده و دارای اهمیت میباشد. 

1) خدمت نظام وظیفه

طبق ماده 19 قانون کار، در دورانی که شخص به خدمت نظام وظیفه مشغول میشود، قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید و کارگر پس از پایان خدمت میتواند به کار سابق خود برگردد. مثلا اگر شخصی که به سربازی نرفته است، قرارداد کاری منعقد کند و سپس به سربازی برود، در مدت خدمتش، عقد معلق میگردد. با این حال باید توجه نمود که این مورد مصادیق زیادی نخواهد داشت. چرا که معمولا اشخاص با کارت پایان خدمت به استخدام کارگاه ها در می آیند.

2) توقیف کارگر

اگر کارگری توقیف شود و توقیف وی به حکم محکومیتش منتهی نگردد، در این صورت در مدت توقیف، قرارداد به حالت تعلیق در می آید. حال اگر این توقیف به علت شکایت کارفرما باشد و کارگر نیز تبرئه شود، این مدت جزء سابقه خدمت کارگر محسوب شده و مزد و مزایای وی نیز پرداخت خواهد شد

3) استفاده از مرخصی های تحصیلی

اگر کارگری از مرخصی تحصیلی استفاده کند، طبق ماده 16 قانون کار، قرارداد وی به مدت دو سال معلق میشود. مثلا کارگری که مدرک کاردانی دارد، میتواند از این مرخصی استفاده کرده و مدرکش را به کارشناسی ارتقاء دهد . مدت مرخصی تحصیلی قابل تمدید خواهد بود

4) بیماری کارگر

بیماری کارگر موجب مرخصی استعلاجی میشود و در طول این نوع مرخصی، با تایید سازمان تامین اجتماعی، طبق قوانین نظام پزشکی مدت مرخصی، جزء سوابق کار کارگر محسوب خواهد شد.

5) مواردی که کارگر اخراج موجه خواهد شد

در این حالت تا زمانی که هیئت تشخیص به این مسئله رسیدگی کند، قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید. به بیان ساده تر، اگر در رابطه با اخراج، میان کارگر و کارفرما اختلاف شود و قضیه به هیئت های حل اختلاف کارگر و کارفرما ارجاع شود، در مدتی که این امر مورد رسیدگی قرار میگیرد، قرارداد به حالت تعلیق در می آید. اگر مراجع رسیدگی کننده، حق را به کارگر دهند وی به کارگاه بازخواهد گشت.

با انتخاب یک وکیل متخصص از اضطراب خود در روند دادرسی بکاهید

6) مرخصی بارداری و زایمان

شرایط اخذ این مرخصی در ماده 67 قانون تامین اجتماعی ذکر شده است. طبق این ماده، اگر شخصی، یکسال قبل از زایمان سابقه پرداخت حق بیمه را داشته باشد، میتواند به مدت 12 هفته قبل و بعد از زایمان از دو سوم آخرین مزد بهره مند شود. بدین ترتیب، از آنجا که پس از اتمام این مدت، کارگر زن به سر کار خود بر میگردد، فلذا باید این مورد را جزء موارد تعلیق محسوب نمود.

7) تعطیلی کارگاه به دلیل فورس ماژور

این امر در ماده 15 قانون کار مورد اشاره قرار گرفته است. طبق این ماده اگر به دلیل قوه قاهره یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی و پیشگیری، تمام یا بخشی از کارگاه تعطیل گردد، و انجام تعهدات طرفین غیر ممکن شود قرارداد های کار در رابطه با بخش تعطیل شده به حالت تعلیق در می آید

مثلا سیلی آمده و کارگاه تعطیل شده است. در این صورت، پس از پایان سیل، کارفرما باید کارگران از کار بیکار شده را در همان واحد به کار گمارد

8) تعطیلی کارگاه به دلیل تشخیص بازرس کار یا کارشناس بهداشت

اگر کارگاهی به دلیل تشخیص این دو شخص تعطیل شود( مثلا تدابیر ایمنی مناسب در آن وجود ندارد)، تا زمانی که تعطیلی کارگاه پابرجاست، مزد کارگران پرداخت میشود. در واقع این امر ناشی از تقصیر خود کارفرما بوده که نتوانسته ایمنی و بهداشت کارگاه را تضمین نماید

آیا کارگر میتواند پس از رفع حالت تعلیق، هر وقت که خواست بر سر کار برگردد؟

خیر. این مهلت ها یکی ازحقوق قانونی اشخاص محسوب میشود و نمیتواند نامحدود باشد. به این ترتیب، در رابطه با تعلیق قرارداد کار به سبب خدمت نظام وظیفه، شخص میتواند دو ماه پس از پایان خدمت به کارگاه مراجعه کند. در موارد دیگری که در این مقاله به آنها اشاره گردید، این مدت سی روزه خواهد بود مگر در رابطه با مرخصی استعلاجی و تعطیلی کارگاه به سبب تشخیص بازرس که در این دو مورد کارگر باید بلافاصله به سر کار برگردد.

اگر کارگر در مهلت های قانونی مراجعه کرد اما کارفرما وی را نپذیرفت، تکلیف چیست؟

در این صورت این امر اخراج غیر قانونی محسوب شده و کارگر میتواند به این کار اعتراض کند. این امر در هیئت تشخیص صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است که مانند موارد دیگر، مهلت اعتراض کارگر نامحدود نیست و سی روزه خواهد بود. حال اگر کارفرما توانست ثابت کند که به دلایل موجه کارگر را نپذیرفته است، در این صورت قرارداد به اتمام میرسد اما اگر موجه بودن دلایل کارفرما اثبات نشود، باید مزد وی را از تاریخ مراجعه به کارفرما به وی بدهد( مثلا ار فروردین کارگر مراجعه کرده و حکم خرداد صادر شده است، باید مزد وی از فروردین تا خرداد را به وی بدهد).

شایان ذکر است که عدم مراجعه کارگر بدون دلیل موجه در حکم استعفای وی خواهد بود.

توصیه پایانی

موارد مطرح شده در مقاله تنها فروض ساده ای را نمایان میسازند و ممکن است اختلافات میان طرفین قراردادکار، بسیار پییچیده تر از چنین مواردی باشد. بهتر است در رابطه با تعلیق قرارداد کار و اختلافات میان طرفین، به یک متخصص حقوق کار مراجعه نمایید. همکاران ما در مجموعه هم وکیل، شما را در این امر یاری خواهند داد.