
سلب حقوق و آزادی های مردم
سلب حقوق و آزادی های مردم :
نکته ۱ ؛ سلب حقوق و آزادی های مردم :
مردم از حقوق و آزادی های برخوردارند که این حقوق و آزادی ها عمدتا در قوانین اساسی کشورها انعکاس یافته است .مانند حق دادخواهی کردن ، حق داشتن وکیل ، حق برخورداری از شغل ، حق داشتن مسکن ، آزادی بیان ، آزادی رفت و آمد و... . حال اگر نیروهای حاکمیتی با سو استفاده از موقعیت و جایگاه خود این حقوق و آزادی ها را از مردم سلب کنند مرتکب جرم شده اند. قانون گذار در ماده ۵۷۰ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ مقرر داشته است؛ " هر یک از مقامات و مامورین وابسته به نهادها و دستگاه های حکومتی که برخلاف قانون ،آزادی شخصی افراد ملت را سلب کند یا آنان را از حقوق مقرر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران محروم نماید علاوه بر انفصال از خدمت و محرومیت یک تا پنج سال از مشاغل حکومتی به حبس از دو ماه تا سه سال محکوم خواهد شد."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم سلب حقوق و آزادی های مردم :
۱. مرتکب جرم باید از " مقامات و ماموران وابسته به نهادها و دستگاه های حکومتی " باشد. بنابراین همه اشخاصی که در حاکمیت حضور داشته شامل کارکنان قوای سه گانه ، سازمان ها و شرکت های دولتی ، شهرداری ها ، شوراها ، نهادهای انقلابی، نیروهای مسلح، ماموران به خدمات عمومی و... همگی می توانند مرتکب جرم شوند . بنابراین مردم عادی که در طیف حاکمیت حضور ندارند نمی توانند مرتکب جرم موضوع ماده پیش گفته شوند چرا که معمولا مردم عادی قدرت لازم برای سلب بیشتر این حقوق و آزادی ها را ندارند.
۲.موضوع جرم " حقوق مقرر در قانون اساسی یا آزادی های مردم " می باشد. منظور از آزادی ها و حقوق ملت ، آزادی ها و حقوقی است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بویژه در فصل سوم قانون اساسی از اصول ۱۹ تا ۴۲ آمده است. مانند حق برابری افراد در برابر قانون ، حق امنیت ، حق اشتغال ، حق تامین اجتماعی حق مسکن ، آزادی عقیده ، آزادی اخبار و اطلاعات و.... .
۳. رفتار فیزیکی جرم " سلب کردن آزادی ها یا محروم کردن حقوق " است. یعنی حقوق و یا آزادی ها باید بصورت موقت یا دائم از فرد سلب شود یا محروم از آن شود.
۴. برای تحقق جرم شرط است که مرتکب "از موقعیت شغلی خود سواستفاده کند." این شرط از عبارت " برخلاف قانون " که در ماده آمده است برداشت می شود. بنابراین اگر دادستان در راستای وظیفه شغلی ، شخصی را برخلاف قانون بازداشت کند مشمول ماده پیش گفته است . اما اگر دادستان بدون سواستفاده از موقعیت شغلی و به خاطر اختلاف خانوادگی برادر زنش را در خانه ای بازداشت کند مشمول ماده ۵۸۳ قانون تعزیرات است.
۵. عنصر روانی جرم در زمره جرایم عمدی است. یعنی اولا مرتکب آگاه به حقوق یا آزادی های فرد باشد. ثانیا عامدا و با اراده حق یا آزادی را از شخص سلب کند یا او را محروم کند.
۶. مجازات مرتکب ۲ ماه تا ۳ سال حبس و انفصال از خدمت و محرومیت ۱ تا ۵ از مشاغل حکومتی است. منظور انفصال دائم نیست بلکه همانگونه که گفته شد مرتکب جرم از کارکنان دستگاه های حکومتی است که در صورت محکومیت از شغل خود به مدت ۱ تا ۵ سال منفصل شده و از کلیه ی مشاغل حکومتی هم به مدت ۱ تا ۵ سال محروم شده و نمیتواند در دستگاههای حکومتی در این بازه زمانی استخدام شود. بنابراین مدت ۱ تا ۵ سال هم به انفصال و هم به محرومیت از مشاغل حکومتی برمی گردد.
نکته ۳؛ جرم پیشگفته در زمره جرایم غیر قابل گذشت است و تعزیر درجه ۵ به شمار می آید و مجازات پیشگفته قابل تعلیق اجرای مجازات می باشد .
توصیه پایانی
وکلای هموکیل آماده ارائه مشاوره و پاسخ به پرسش های شما در خصوص این مقاله می باشد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
نظرات کاربران
سرقت اوراق و اسناد سجلی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
سرقت اسناد و اوراق سجلی به عنوان اوراق غیرمالی و تشکیک در مالیت آن همواره مورد تردید بود اما به هر روی این اسناد عرفا دارای مالیت بوده ماده ۱۳ قانون تخلفات...
جرم خیانت در امانت
پگاه وزوایی 1402/05/15
جرم خیانت در امانت به همراه نکات آن یک مقاله کامل می باشد ، جرم خیانت در امانت حزء جرم های علیه اموال و مالکیت می باشد .
ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم
شکیبا کاظمی 1402/12/05
در این مقاله به تحقیق و بررسی ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم می پردازیم.ابلاغ عبارت اطلاع رسانی به متهم و شاکی است که به روش های مختلف انجام می شود.
مهلت واخواهی رای غیابی در دادگاه تجدید نظر
میلاد کریمی 1403/09/10
اگر دادگاه تجدید نظر رای بر محکومیت متهم صادر کند و متهم یا وکیل متهم در دادگاه نخستین و تجدید نظر حاضر نشود و لایحه و اعتراض نکند رای صادره غیابی می باشد
رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری
شکیبا کاظمی 1402/12/05
مورد رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری مخصوص زمانی است که متهم جرم جدیدی انجام دهد یا از متهم جرم جدیدی کشف شود درواقع این طور نیست که اگر متهم بابت یک جرم در حال مجازات دادن باشد.
پابند الکترونیک چیست و شرایط استفاده از آن
دپارتمان هموکیل 1403/05/27
در این مقاله به تفصیل راجع به پابند الکترونیک چیست و شرایط استفاده از آن و مراحل درخواست و دریافت آن صحبت می شود.
مجازات جرم تغییر کاربری غیر مجاز چه می باشد؟
میلاد کریمی 1402/03/01
مجازات جرم تغییر کاربری غیر مجاز چه می باشد؟ جرم تعزیری درجه هفت می باشد . با توجه به ماده ۱۰۵ قانون مجازات اسلامی مرور زمان در خصوص جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ، سه سال از تاریخ وقوع جرم می باشد .
تصدی گری بیمه بصورت غیر قانونی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
. قانون گذار نظر به اهمیت موضوع که مرتبط با جان افراد است تصدی گری بیمه بصورت غیر قانونی را فراتر از تخلف صنفی دیده است و ضمانت اجرایی کیفری برای آن در نظر گرفته است.
حسناقاسملو
دی 1402/10/12