سرقت از مناطق حادثه دیده یا محل تصادف
سرقت از مناطق حادثه دیده یا محل تصادف :
نکته ۱، سرقت از مناطق حادثه دیده یا محل تصادف :
یکی از انواع سرقت ها ، سرقت از مناطق حادثه دیده یا محل های تصادف است که قانونگذار مجازات مرتکب را تشدید کرده است و در زمره ی سرقت های مشدد است. فلسفه تشدید مجازات اینگونه سرقت ها آنست که در مناطق حادثه دیده به جهت بحرانی بودن اوضاع حاکم ، به سادگی شهروندان می توانند بزه دیده جرم واقع شوند چرا که قوای امنیتی و انتظامی منطقه مختل شده از سوی دیگر خود بزه دیده نیز توان صددرصدی جهت حفاظت از اموال خود را ندارد. از این روی ماده ۶۵۸ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد : " هرگاه سرقت در مناطق سیل یا زلزله زده یا جنگی یا آتش سوزی یا در محل تصادف رانندگی صورت پذیرد و حائز شرایط حد نباشد ، مرتکب به مجازات حبس از ۱ تا ۵ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد."
نکته : شرایط تحقق جرم سرقت از مناطق حادثه دیده یا محل تصادف :
۱. رفتار مرتکب " ربودن " اموال در مناطق حادثه دیده مندرج در ماده پیش گفته است.
۲. تحقق جرم پیش گفته منوط به اینست که در " مناطق حادثه دیده یا محل تصادفات رانندگی " باشد. در ماده پیش گفته " مکان " موجب تشدید مجازات شده است. پرسشی که هست آنست که آیا مناطق ذکر شده در ماده پیش گفته حصری است یا هر منطقه حادثه دیده دیگری که در ماده ذکر نشده را شامل می شود و تمثیلی است ؟ در این مورد دو دیدگاه وجود دارد ؛ دیدگاه اول آنست که مناطق ذکر شده تمثیلی است چرا که وجه اشتراک همه مناطق یاده شده آنست که آن منطقه دچار شرایط بحرانی است بنابراین هر محل دیگری که دارای شرایط بحرانی باشد ولو اینکه در زمره ۵ محل یاده شده در ماده نباشد مانند مناطق طوفان زده ، محل سقوط هواپیما و یا قطار و... چون دارای شرایط بحرانی است و فلسفه جرم انگاری ماده تشدید مجازات مرتکبین سرقت در این مناطق است و از سوی دیگر خصوصیتی مکان های پیش گفته در ماده فوق ندارد که نتوان آن را به مناطقی مانند مناطق طوفان زده که در ماده نیامده تعمیم داد از این روی سرقت از این مناطق نیز هم چون مناطق ذکر شده در ماده مشمول سرقت یاد شده است و اقتضای تفسیر منطقی نیز گویای این امر است. دیدگاه دوم آنست که مناطق ذکر شده در ماده حصری است و تفسیر مضیق قوانین کیفری و به نفع متهم اقتضای ان را دارد و قانون گذار در مقام بیان بوده و اگر میخواست مناطق دیگر را هم ذکر میکرد. رویه قضایی متمایل به دیدگاه دوم است.
موضوع دیگر آنست که در صورتی منطقه ی را بعنوان منطقه آتش سوزی یا محل تصادف رانندگی مورد نظر ماده می دانیم که فراتر از یک تصادف جزئی یا آتش سوزی مختصر باشد . باید آتش سوزی یا تصادف رانندگی به گونه ای باشد که آن منطقه بحرانی باشد و قدرت حفاظت از بزه دیده هم از سوی وی و هم از سوی حاکمیت مختل شود. بنابراین بنظر می رسد آتش سوزی یا تصادف جزئی مشمول ماده نمی شود.
۳. اینکه مال باخته جرم آیا تنها شامل کسی است که دچار حادثه یا تصادف شده یا افزون بر آن اشخاص دیگری هم چون ناظر و تماشاچی یا قوای انتظامی یا امدادی یا هر شخص دیگری جز حادثه دیده را شامل می شود دو دیدگاه وجود دارد . دیدگاه نخست آنست که تنها شامل حادثه دیدگان چرا که ایشان توان حفاظت از اموال خود را نداشته یا کاهش یافته است . دیدگاه دوم آنست که فلسفه جرم انگاری ماده حمایت از اموال مناطق حادثه دیده است اعم از اینکه مال باخته حادثه دیده باشد یا افراد دیگری در آن منطقه باشد. بنظر دیدگاه دوم قوی تر است .
۴. نتیجه جرم نیز خارج کردن مال از تصرفات مالک است.
۵. عنصر روانی جرم عمد است و مرتکب اولا باید آگاه به این باشد که مال متعلق به دیگری است لیکن علم او به بحرانی بودن منطقه شرط نیست. ثانیا عامدا مال را در این مناطق برباید و از تصرفات مالک خارج کند.
۶. مجازات مرتکب تعزیر درجه ۵ بوده و قابل تعلیق اجرای مجازات است. حرم مذکور هم غير قابل گذشت است.
توصیه پایانی
جهت احقاق حقوق خود در خصوص جرم سرقت از مناطق حادثه دیده می توانید از مشاوره و همراهی وکلای هموکیل کمک بگیرید.
نظرات کاربران
قرار موقوفی تعقیب به عنوان قرار نهایی شکلی
شکیبا کاظمی 1403/02/27در این مقاله به بررسی قرار موقوفی تعقیب به عنوان قرار نهایی شکلی این موارد در قرار موقوفی تعقیب خواهیم پرداخت.
نکات مهم ورود به مخفیگاه متهم
شکیبا کاظمی 1403/01/13در این مقاله به تحقیق و بررسی نکات مهم ورود به مخفی گاه متهم می پردازیم. زمانی که متهم محکوم می شود و ادله ی شاکی موجب اثبات مجرمیت متهم می شود پس قاضی دستور جلب او را می دهد.
دلایل موجه شدن جرم توسط مجرم
شکیبا کاظمی 1402/06/07در این مقاله به بررسی اینکه چه دلایلی و چه مواردی سبب می شود که جرمی که توسط مجرم رقم می خورد موجه شود ؟
صلاحیت دادگاه کیفری بر اساس صلاحیت جهانی
شکیبا کاظمی 1402/06/03منظور از صلاحیت دادگاه کیفری بر اساس صلاحیت جهانی یا صلاحیت بین المللی یعنی اینکه یکسری از جرایم بخاطر اینکه مهم هستند توسط تابعان هر کشوری و در هر کشور رخ دهد ، تمام کشورها قادر به رسیدگی آن هستند .
رسیدگی به جرم جدید در دادسرا
شکیبا کاظمی 1403/01/13در این مقاله به تحقیق و بررسی رسیدگی به جرم جدید در دادسرا می پردازیم. این موضوع زمانی بروز مینماید،که قبل از این که پرونده به شعبه ارجاع شود شاکی یا متهم مورد دیگری را در شکواییه ذکر نمایند.
تعیین تکلیف اعتراض خارج از مهلت در خصوص قرار نهایی
میلاد کریمی 1403/08/26اگر اعتراض خارج از مهلت ثبت شود تکلیف چیست؟ آیا در پرونده هایی با موضوع مهم اعتراض خارج از مهلت را میپذیرند
قرار اناطه و قرار امتناع در قانون آیین دادرسی کیفری چیست؟
شکیبا کاظمی 1403/04/30در این مقاله به تحقیق و بررسی قرار اناطه و قرار امتناع از رسیدگی آیا قرار نهایی محسوب می شوند،میپردازیم.در این مقاله چند قرار را نام می بریم و میخواهیم بررسی نماییم که آیا شامل قرار نهایی هستند یا خیر
تظاهر به فعل حرام (بی حجابی)
میلاد کریمی 1402/03/01جریحه دار کردن عفت عمومی از طریق تظاهر به فعل حرام (بی حجابی و ...) ،هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید
اولین کسی باشید که نظر می دهید.