محاسبه دیه چشم و پلک
محاسبه دیه چشم و پلک
دیه در خصوص آسیب دیدن چشم و پلک باهم متفاوت است همچنین نوع آسیب و مقدار ان نیز می تواند در تعیین دیه یا ارش موثر باشد. در این نوشتار به به موضوع محاسبه دیه چشم و پلک می پردازیم.
مقدمه
مهم ترین عضو بدن چشم است اگر کسی نابینا باشد و از این نعمت خدادادی محروم باشد ادامه زندگی دیگر برای او راحت و اسان نیست چرا که بدون چشم باید بتواند عادت کند که اقدامات خود ر انجام دهد و حتما در ابتدای نابینایی ناچار است که از دیگران برای رفع نیاز های خود کمک بگیرد برخی از افراد از بدو تولد نابینا زاده شده اند و برخی دیگر بر اثر آسیب به مردمک یا رگ های چشم بینایی خود را از دست داده اند. درصورت جنایت عمدی یا غیرعمدی بر روی چشمان مجنی علیه امکان قصاص در اکثر مواقع امکان پذیر نیست. مثلا فرض کنید الف بر روی صورت ب اسید ریخت و کل قسمت راست صورت ب از جمله چشم راست او سوخته است.
در این صورت اگر بخواهیم جانی را قصاص کنیم باید روی صورت او اسید بریزیم و به طبع ان چشم او هم ازبین برود اما این گونه حکم نمی دهند و حکم پرداخت دیه را برای جانی درنظر می گیرند. حال فرض کنید الف از روی عمد در یک درگیری با آچار به چشم به زده و او را نابینا کرده است در این زمان قصاص امکان پذیر است که با استفاده از داروی خاصی چشم نابینا می شود.
در این مقاله در خصوص محاسبه آسیب دیدگی جشم و پلک و یا فلج شدگی آن ها مطالبی را در اختیار شا عزیزان قرار می دهیم.
ماده قانونی دیه چشم
در قانون مجازات اسلامی از مواد 587 تا مواد 589 دیه ی چشم را بیان نموده است و فروض ان را بیان کرده است.
محاسبه دیه چشم
برای محاسبه ی این مبلغ ،فروض مختلفی وجود دارد که به تفکیک به شرح ان ها خواهیم پرداخت:
1-اگر هر دو چشم مجنی علیه بر اثر جنایت یا تصادف آسیب ببیند و این آسیب باعث نابینایی هر دو چشم بشود در صورتی که هر دو چشم قبل از ورود آسیب کاملا سالم باشد و از لحاظ بینایی هیچ گونه مشکلی نداشته باشند باید ابتدا دیه کامل را در نظرگرفت و بعد از ان این مبلغ را نصف نمود چرا که نصف دیه کامل دیه ی این نوع آسیب به هر دو چشم است.
2- اگر مجنی علیه فقط یک چشم داشته باشد که ان چشم هم قبل از ورود آسیب سالم بوده و بینایی کاملی داشته است در صورتی که ان یک چشمش بر اثر جنایتی که بر دیگری وارد ساخته قصاص شده یا حق گرفتن دیه برای ان را دارد در این صورت هم مثل فوق ،باید دیه ان را محاسبه کنیم بدین شرح که دیه ی کامل را تقسیم بر 2 می کنیم و درواقع نصف دیه کامل ،مبلغ دیه را تشکیل می دهد.
3- اگر مجنی علیه صرفا یک چشم سالم داشته باشد ک بینایی ان کامل است ولی ان چشم دیگرش از بدو تولد به شکل مادرزادی یا به هر علتی به غیر از جنایت کردن از بین رفته باشد در این صورت دیه ای که جانی باید پرداخت کند دیه کامل است.
4- اگر یکی از چشمان فرد آسیب دیه از تصادف یا مجنی علیه، بینایی نداشته باشد و دقیقا همان چشم بر اثر تصادف یا جنایت ازبین برود دیه کامل ان عضو ضرب در یک ششم دیه این گونه نابینا شدن را تعیین می کند.
5-ممکن است بر اثر برخی از جنایات یا بر اثر برخی تصادفات چشم مجنی علیه یا فرد آسیب دیده طوری صدمه ببیند که یک لکه در داخل چشم او به وجود بیاید در این صورت اگر این لکه هیچ قت از بین نرود و چشم صدمه همیشگی دیده باشد و وجود این لکه هم باعث نابینایی همیشگی چشم گردد در این صورت تعیین دیه یا ارش به نظر پزشکی قانونی بستگی دارد درواقع اگر مقدار آسیب طوری باشد که بتوان برای ان دیه مقدر درنظر گرفت باید جانی یا مسئول پرداخت دیه،محکوم به پرداخت دیه شود و اگر پزشکی قانونی نتواند مقدار ان را تعیین کند به همان نسبت ارش برای مجنی علیه درنظر می گیرند.
همچنین می توانید محاسبه میزان دیه در صورت تشخیص طول درمان را مطالعه کنید.
دیه پلک چقدر است؟
اگرهر کدام از پلک ها آسیب ببیند باید نسبت به آسیب هر کدام دیه جداگانه پرداخت بشود نکته مهم ان است که مقدار دیه در پلک بالا و پلک پایین یکی نیست اگر به متن ماده 590 دقت فرمایید اختلاف در دیه ی پلک بالا و پایین را بیان نموده است در ماده امده که اگر هر چهار پلک مجنی علیه آسیب ببیند یعنی دو پلک بالا و دو پلک پایین،دیه مجموع ان ها دیه کاملی است که مسئول پرداخت باید ان را بپردازد.اما اگر فقط یکی از پلک های بالا آسیب ببیند دیه کامل ضرب در یک ششم و اگر هر یک از پلک های پایین آسیب ببینند دیه هرکدام از ان ها جداگانه حاصل ضرب دیه کامل در یک چهارم است.
درصورت آسیب به هر دوی پلک و چشم تعیین دیه به چه صورت است؟
فرض کنید که آسیب وارد به مجنی علیه به شکلی باشد که هم چشم و هم پلک به صورت یکجا ازبین برود هر کدام از محل های آسیب دیه جداگانه دارند. مقاله تکلیف چندین دیه برای یک یا چندین جراحت را مطالعه نمایید.
اگر پلکی فلج شود دیه آن چقدر است؟
اگر بر اثر آسیبی پلکی فلج شود یعنی دیگر قادر به حرکت که همان پلک زدن نامیده می شود نباشد در این صورت برای محاسبه دیه فلج شدگی هر کدام از پلک ها باید دیه کامل را در عدد دو سوم ضرب نماییم و پاسخ ان ضرب ،دیه ی فلج کردن پلک است. مثل زمانی که دکتر یا پرستاری بر اثر تزریق بوتاکس یا ژل در محل اشتباه موجب فلج شدگی پلکی بشود.
دیه پاره شدن پلک ها چقدر است؟
اگر هر یک از پلک ها شکافته بشود ماده 591 تعیین نموده که ضرب دیه کامل در عدد یک چهارم و یک ششم می تواند مبلغ دیه را مشخص نماید.
اگر بتوان پلک شکافته شده را جراحی کرد دیه آن چگونه محاسبه می شود؟
در این صورت میان فقها و علما تفاوت نظر وجود دارند برخی معتقدند که اگر پلک ها بهبود پیدا کنند فقط می توانیم از مسئول پرداخت دیه، ارش بگیریم اما برخی دیگر قائل به آسیب اولیه هستند و جراحی و ترمیم را عامل رفع دیه یا تغییر ان به ارش نمی دانند چرا که معتقدند پلک آسیب دیده دیگر مثل سابق کار نخواهد کرد هرچند اگر ترمیم یافته باشد. در رویه قضایی این اختلاف نظر با نظریه ی کارشناسی پزشکی قانونی رفع شده و معمولا ارش ان محاسبه می گردد به اضافه ی هزینه ی درمان.
نتیجه گیری
دیه در خصوص آسیب دیدن چشم و پلک باهم متفاوت است همچنین نوع آسیب و مقدار ان نیز می تواند در تعیین دیه یا ارش موثر باشد.بهتر است برای محاسبه دقیق تر این موارد از وکلای سایت هم وکیل مشاوره و همراهی بگیرید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.