دیه بینی در قطع شدگی،شکستگی و یا کج شدن آن
دیه بینی در در قطع شدگی،شکستگی و یا کج شدن آن
بینی عضوی از بدن است که به وسیله ان تنفس در بدن جریان دارد بنابراین عضو مهم و اساسی ای به شمار می رود در صورت آسیب به بینی اکثرا راه تنفس قطع نشده ولی فرم و شکل ظاهری ان حالت بدی پیدا می کند اما برخی از آسیب ها طوری هستند که نفس کشیدن را برای مجنی علیه سخت می کنند مثلا شکستن تیغه بینی.آسیب به بینی می تواند در اثر سانحه یا جنایت ایجاد شود .به دلیل اهمیت بالای این عضو تصمیم داریم در این مقاله به بررسی مبلغ دیه بینی در خصوص قطع شدن ،شکستن و یا کج شدن بینی بپردازیم.
ماده قانونی قطع شدن بینی
ماده 592 در خصوص قطع شدن بینی است.این ماده فروض قطع شدن را به طور کامل بیان نموده است.
دیه قطع شدن بینی
اگر کل بینی قطع بشود یعنی از ابتدای تیغه تا انتهای نوک ان قطع شود که معمولا با جنایت این اقدام امکان دارد و یا درصورتی که عمل جراحی به گونه ای انجام شود که استاندارد نباشد در این صورت کل این عضو از بین می ورد قانونگذار دیه را در این شرایط ، دیه کامل عنوان نموده است.
اگر فقط ان قسمت نرم که پایین استخوان قرار دارد توسط جانی قطع شود دیه در این صورت هم باید کامل حساب بشود.
درصورتی که هم استخوان بینی یا همان تیغه ی اصلی بینی و گوشت نرم پایین ان یک دفعه قطع بود در این صور ت جانی باید دیه کامل پرداخت نماید.(روشهای پرداخت دیه)
پرسش : اگر جنایت به شکلی صورت بگیرد که ابتدا نرمه ی گوشت پایین بینی قطع بشود و پس از آن به صورت جداگانه همه ی استخوان یا فقط بخشی از ان قطع بشود دیه باید پرداخت بشود یا ارش؟
اگر هریک از پره های بینی توسط جانی قطع بشود در این صورت میزان دیه به این شکل محاسبه می شود که دیه کامل ان عضو را باید درنظر بگیرید و بعد از ان عدد یک سوم را در دیه کامل ضرب نمایید عددی که نتیجه می دهد می شود مبلغ دیه قطع این چنین عضوی.
پرسش : اگر پرده ی میان دو سوراخ بینی قطع بشود ایا باید از جانی ارش گرفت یا آسیب به ان عضو هم دیه دارد؟
در این صورت چون که مقدار دیه ای که باید پرداخت شود در قانون مشخص شده است ارش نیاز نیست و دیه مقدر باید حساب شود و در نهایت جانی به پرداخت ان محکوم شود محاسبه این مبلغ بدین شرح است که باید عدد یک سوم را در دیه ی کامل ان عضو مطابق فرمول ضرب کنیم تا دیه این عضو آسیب دیده مشخص گردد.
ان قسمت از بینی که خون از ان می چکد و در اصطلاح نوک بینی نامیده می شود اگر قطع بشود دیه ان بدین شکل حساب می شود که دیه کامل بینی را باید تقسیم کنیم بر 2 یعنی نصف دیه کامل را قانونگذاربرای چنین آسیبی درنظر گرفته است.
پرسش : در این صورت ابتدا برای گوشت نرمه باید دیه جداگانه تعیین شود و به اضافه ی ان جانی باید در خصوص استخوان بینی که قطع نموده است دیه پرداخت کند یا ارش ؟
پاسخ پرداخت ارش در چنین شرایطی ادست.
دیه شکستگی بینی چقدر است ؟
شکستن بینی هم می تواند از اثرات درگیری و دعوا باشد که هم عمدی و هم غیرعمدی امکان پذیر است هم می تواند بر اثر تصادف این گونه صدمه رخ دهد مثلا فرض کنید در یک دعوای خیابانی شما برای جدا کردن دو طرف درگیری جلو رفتید سپس با بالا گرفتن دعواها ناگهان یکی از طرفین که قصد کتک زدن طرف دیگر را دارد با جسم سخت به سمت ان فرد حمله کند و در نهایت به بینی فردی که قصد دارد دعوا را خاتمه دهد برخورد کند در این شرایط جانی بینی شما را به غیر عمد شکسته است ولی به هر حال باید دیه را پرداخت کند.
ماده قانونی شکستن بینی
پرداخت دیه در ماده 593 قانون مجازات اسلامی به عنوان مجازات شکسته شدن بینی بیان شده است.
فروض شکستگی بینی
1_اگر بینی شکسته بشود و گوشت آن یا کل بینی فاسد بشود اگر برای همیشه از بین برود و دیگر قابل درمان نباشد پس در این صورت دیه ان باید دیه کامل باشد
2_اگر بینی شکسته شود و پس از آن فاسد بشود در صورتی که بتوان ان را درمان نمود اگر طوری درمان بشود که دیگر عیبی در ان ملاحظه نشود باید یک دهم را در دیه کامل مانند فرمول ضرب نماییم عدد حاصله دیه ی این نوع شکستگی است.
3_اگر بینی بشکند و فاسد شود اما درمان شود ولی این نوع درمان طوری باشد که همراه با عیب درمان شود یعنی عیبی پیدا کند که این عیب روی این بینی بماند و دیگر درمان نشود در این صورت باید ارش به مجنی علیه به نسبت درمان پرداخت بشود.
4_درصورت شکسته شدن بینی اگر بینی فاسد نگردد در این جا ماده 593 بیان می دارد که باید ارش از جانی مطالب بشود اما رای وحدت رویه ای به شماره 761 داریم که بیان می کند که در این شرایط باید یک دهم را در دیه کامل ضرب نماییم و نهایتا عددی که پاسخ ان است دیه این مورد است.
دیه کج شدن بینی و ماده قانونی آن
ماده 593 در خصوص کج شدن بینی هم ارش برای مجنی علیه در نظر گرفته است که پزرشکی قانونی باتوجه به مقدار آسیب دیدگی ارش ان را بیان می کند. چه بینی در اثر عمل جراحی کج بشود و چه ان که در دعوا درگیری و حادثه یا تصادف کج بشود در هر صورت باید ارش از جانی مطالبه نمود.
نتیجه گیری
در این مقاله در خصوص موارد آسیب دیدگی بینی از جمله شکستگی،قطع شدن و کج شدگی بحث نمودیم که در مواقعی ارش و در برخی دیگر از آسیب ها ارش به مجنی علیه تعلق می گرفت.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.