سرقت آثار تاریخی و فرهنگی
سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
نکته ۱ ، سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
یکی از سرقت های مشدد که مجازات آن نسبت به سرقت عادی شدیدتر است سرقت آثار تاریخی و فرهنگی است. ماده ی ۵۵۹ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد :" هرکس اشیا و لوازم و همچنین مصالح و قطعات آثار فرهنگی و تاریخی را از موزه ها و نمایشگاه ها ، اماکن تاریخی و مذهبی و سایر اماکنی که تحت حفاظت یا نظارت دولت است سرقت کند یا با علم به مسروقه بودن ، اشیای مذکور را بخرد یا پنهان دارد ، در صورتی که مشمول مجازات حد سرقت نگردد به حبس از ۱ تا ۵ سال محکوم می شود."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
۱. رفتار های مجرمانه ماده سه رفتار می باشد یکی " ربودن " آثار تاریخی و فرهنگی از مکان های مورد اشاره ماده است که ذیل عنوان سرقت می آید. دومین رفتار مجرمانه " خرید آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " و سومین رفتار " پنهان کردن آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " است. که رفتار های مجرمانه دوم و سوم در زمره ی جرایم تبعی است و تحت عنوان مجرمانه " مداخله در اموال مسروقه " یا " مالخری " می آید. مداخله در اموال مسروقه سایر اموال از جرایمی است که در ماده ۶۶۲ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است . لیکن مداخله در اموال مسروقه اگر از نوع آثار تاریخی و فرهنگی باشد در ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است. بنابراین مداخله در اموال مسروقه یا مالخری اگر مربوط به آثار تاریخی و فرهنگی باشد و یکی از دو رفتار مجرمانه " خرید یا پنهان کردن " باشد مشمول ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات است ولی اگر مالخری مربوط به سایر اموال باشد و یا اموال تاریخی و فرهنگی باشد و رفتار مجرمانه از نوع " قبول یا تحصیل " باشد که در ماده ۵۵۹ ذکر نشده لیکن در ماده ۶۶۲ آمده است مشمول ماده اخیرالذکر است. در مقاله ی جداگانه به جرم مداخله در اموال مسروقه می پردازیم.
۲. موضوع جرم باید از " اشیا یا لوازم یا مصالح یا قطعات آثار فرهنگی و تاریخی " باشد. بعبارت دیگر موضوع جرم اموال تاریخی یا فرهنگی است. برای اینکه بدانیم مالی در زمره ی اموال تاریخی یل فرهنگی است باید از سازمان میراث فرهنگی ، استعلام صورت گیرد. بنابراین اگر از یک موزه ، شی تاریخی سرقت شود مشمول ماده است اما اگر دوربین های یک موزه سرقت رود چون مال سرقتی در زمره ی آثار تاریخی یا فرهنگی نیست مشمول ماده نمی باشد.
۳.مکان جرم حائز اهمیت است و تحقق جرم مقید به مکان خاصی است و آن؛ " موزه ها یا نمایشگاه ها یا اماکن تاریخی یا مذهبی و سایر اماکن تحت حفاظت یا نظارت دولت است ." پس اگر شخصی مالی تاریخی را از خانه ی دیگری سرقت کند مشمول ماده نیست چرا که باید مکان تحت حفاظت یا نظارت دولت باشد هرچند مالکیت آن ملک متعلق به دولت نباشد. پس سرقت اشیای تاریخی از خودروی حامل متعلق به دولت به جهت اینکه سرقت از " اماکن تحت نظارت و یا حفاظت " دولت نیست مشمول ماده نیست و به خودرو " مکان " گفته نمیشود .
۴. نتیجه جرم نیز خارج کردن مال از تصرف دولت است.
۵. عنصر روانی جرم در زمره جرایم عمدی است. مرتکب اولا باید آگاه به این باشد که مال متعلق به دیگری هست . ثانیا عامدا مال تاریخی و یا فرهنگی را ربوده و از تصرف دولت خارج کند.
۶. مجازات مرتکب تعزیر درجه ۵ بوده و جرمی غير قابل گذشت و قابل تعلیق اجرای مجازات است.
توصیه پایانی
با دریافت مشاوره از وکلای تیم هموکیل موفقیت خود در پرونده سرقت آثار تاریخی و فرهنگی را تضمین نمایید.
نظرات کاربران
دلایل موجه شدن جرم توسط مجرم
شکیبا کاظمی 1402/06/07در این مقاله به بررسی اینکه چه دلایلی و چه مواردی سبب می شود که جرمی که توسط مجرم رقم می خورد موجه شود ؟
قرار موقوفی تعقیب به عنوان قرار نهایی شکلی
شکیبا کاظمی 1403/02/27در این مقاله به بررسی قرار موقوفی تعقیب به عنوان قرار نهایی شکلی این موارد در قرار موقوفی تعقیب خواهیم پرداخت.
اگر قتل یا جنایات شبه عمدی رخ بدهد چه کسی باید دیه را پرداخت کند؟
شکیبا کاظمی 1402/06/08پرسشی مهمی که در این مقاله بصورت مفصل به آن پاسخ بدهیم این است که اگر قتل یا جنایات شبه عمدی رخ بدهد چه کسی باید دیه را پرداخت کند؟
رسیدگی به جرم جدید در دادسرا
شکیبا کاظمی 1403/01/13در این مقاله به تحقیق و بررسی رسیدگی به جرم جدید در دادسرا می پردازیم. این موضوع زمانی بروز مینماید،که قبل از این که پرونده به شعبه ارجاع شود شاکی یا متهم مورد دیگری را در شکواییه ذکر نمایند.
چه مقاماتی می توانند برای متهم قرار تامین کیفری صادر نمایند
شکیبا کاظمی 1403/01/27موضوع این مقاله چه مقاماتی می توانند برای متهم قرار تامین کیفری صادر نمایند می باشد ، بازپرس،دادیار معاون دادستان و دادستان و قاضی اجرای احکام هم می توانند قرار تامین کیفری برای متهم صادره کنند.
تخلفات صنفی تعزیرات حکومتی
وحید نراقی پور 1402/12/15احتکار ، کم فروشی ، گران فروشی ، تقلب و عرضه خارج از شبکه از جمله تخلفات صنفی تعزیرات حکومتی می باشند. گاهی افرادی که در اصناف از جمله تولیدی ، خدماتی ، فنی قرار دارند مرتکب تخلفات صنفی می شوند
تعریف زنا
میلاد کریمی 1402/03/01در این نوشتار به بررسی تعریف زنا و نکات مربوطه به آن می پردازیم ، - تعریف زنا - نکات زنا - ارتکاب جرم ناشی از تسبیب در حدود - عدم اشترطات نعوذ آلت تناسلی دفع شهوت و مایع منی
سلب حقوق و آزادی های مردم
فرشاد اسکندری 1402/03/01سلب حقوق و آزادی های مردم ؛ مردم از حقوق و آزادی های برخوردارند که این حقوق و آزادی ها عمدتا در قوانین اساسی کشورها انعکاس یافته است
اولین کسی باشید که نظر می دهید.