
سرقت آثار تاریخی و فرهنگی
سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
نکته ۱ ، سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
یکی از سرقت های مشدد که مجازات آن نسبت به سرقت عادی شدیدتر است سرقت آثار تاریخی و فرهنگی است. ماده ی ۵۵۹ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد :" هرکس اشیا و لوازم و همچنین مصالح و قطعات آثار فرهنگی و تاریخی را از موزه ها و نمایشگاه ها ، اماکن تاریخی و مذهبی و سایر اماکنی که تحت حفاظت یا نظارت دولت است سرقت کند یا با علم به مسروقه بودن ، اشیای مذکور را بخرد یا پنهان دارد ، در صورتی که مشمول مجازات حد سرقت نگردد به حبس از ۱ تا ۵ سال محکوم می شود."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم سرقت آثار تاریخی و فرهنگی :
۱. رفتار های مجرمانه ماده سه رفتار می باشد یکی " ربودن " آثار تاریخی و فرهنگی از مکان های مورد اشاره ماده است که ذیل عنوان سرقت می آید. دومین رفتار مجرمانه " خرید آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " و سومین رفتار " پنهان کردن آثار تاریخی و فرهنگی سرقتی " است. که رفتار های مجرمانه دوم و سوم در زمره ی جرایم تبعی است و تحت عنوان مجرمانه " مداخله در اموال مسروقه " یا " مالخری " می آید. مداخله در اموال مسروقه سایر اموال از جرایمی است که در ماده ۶۶۲ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است . لیکن مداخله در اموال مسروقه اگر از نوع آثار تاریخی و فرهنگی باشد در ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات جرم انگاری شده است. بنابراین مداخله در اموال مسروقه یا مالخری اگر مربوط به آثار تاریخی و فرهنگی باشد و یکی از دو رفتار مجرمانه " خرید یا پنهان کردن " باشد مشمول ماده ۵۵۹ قانون تعزیرات است ولی اگر مالخری مربوط به سایر اموال باشد و یا اموال تاریخی و فرهنگی باشد و رفتار مجرمانه از نوع " قبول یا تحصیل " باشد که در ماده ۵۵۹ ذکر نشده لیکن در ماده ۶۶۲ آمده است مشمول ماده اخیرالذکر است. در مقاله ی جداگانه به جرم مداخله در اموال مسروقه می پردازیم.
۲. موضوع جرم باید از " اشیا یا لوازم یا مصالح یا قطعات آثار فرهنگی و تاریخی " باشد. بعبارت دیگر موضوع جرم اموال تاریخی یا فرهنگی است. برای اینکه بدانیم مالی در زمره ی اموال تاریخی یل فرهنگی است باید از سازمان میراث فرهنگی ، استعلام صورت گیرد. بنابراین اگر از یک موزه ، شی تاریخی سرقت شود مشمول ماده است اما اگر دوربین های یک موزه سرقت رود چون مال سرقتی در زمره ی آثار تاریخی یا فرهنگی نیست مشمول ماده نمی باشد.
۳.مکان جرم حائز اهمیت است و تحقق جرم مقید به مکان خاصی است و آن؛ " موزه ها یا نمایشگاه ها یا اماکن تاریخی یا مذهبی و سایر اماکن تحت حفاظت یا نظارت دولت است ." پس اگر شخصی مالی تاریخی را از خانه ی دیگری سرقت کند مشمول ماده نیست چرا که باید مکان تحت حفاظت یا نظارت دولت باشد هرچند مالکیت آن ملک متعلق به دولت نباشد. پس سرقت اشیای تاریخی از خودروی حامل متعلق به دولت به جهت اینکه سرقت از " اماکن تحت نظارت و یا حفاظت " دولت نیست مشمول ماده نیست و به خودرو " مکان " گفته نمیشود .
۴. نتیجه جرم نیز خارج کردن مال از تصرف دولت است.
۵. عنصر روانی جرم در زمره جرایم عمدی است. مرتکب اولا باید آگاه به این باشد که مال متعلق به دیگری هست . ثانیا عامدا مال تاریخی و یا فرهنگی را ربوده و از تصرف دولت خارج کند.
۶. مجازات مرتکب تعزیر درجه ۵ بوده و جرمی غير قابل گذشت و قابل تعلیق اجرای مجازات است.
توصیه پایانی
با دریافت مشاوره از وکلای تیم هموکیل موفقیت خود در پرونده سرقت آثار تاریخی و فرهنگی را تضمین نمایید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
نظرات کاربران
سرقت اوراق و اسناد سجلی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
سرقت اسناد و اوراق سجلی به عنوان اوراق غیرمالی و تشکیک در مالیت آن همواره مورد تردید بود اما به هر روی این اسناد عرفا دارای مالیت بوده ماده ۱۳ قانون تخلفات...
جرم خیانت در امانت
پگاه وزوایی 1402/05/15
جرم خیانت در امانت به همراه نکات آن یک مقاله کامل می باشد ، جرم خیانت در امانت حزء جرم های علیه اموال و مالکیت می باشد .
سرقت گروهی یا دسته جمعی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
سرقت گروهی یا دسته جمعی یکی از سرقت های مشدد است یعنی مجازات مرتکبان این دست از سرقت نسبت به دزدی که به تنهایی دزدی می کند مجازات سنگین تری دارد .
شرایط عفو عمومی چیست؟
شکیبا کاظمی 1403/04/16
مرجع صدور عفو کجا می باشد و آثار حکومیت در عفو به چه شکل است.در مقاله شرایط عفو عمومی به معنای عفو و شرایط عفو عمومی می پردازیم.
ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم
شکیبا کاظمی 1402/12/05
در این مقاله به تحقیق و بررسی ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم می پردازیم.ابلاغ عبارت اطلاع رسانی به متهم و شاکی است که به روش های مختلف انجام می شود.
صدور دستور بازداشت غیرقانونی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
صدور دستور بازداشت غیرقانونی یا تعقیب کیفری یا قرار مجرمیت توسط قضات و یا اشخاصی که صلاحیت دارند جرم است. ماده ۵۷۵ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ به جرم انگاری این رفتار پرداخته است.
مراحل ضبط وثیقه یا وجه الکفاله به چه صورت است؟
شکیبا کاظمی 1402/12/05
وثیقه یا وجه الکفاله همیشه قابلیت برداشت ندارند بلکه تحت شرایطی می توان آن وجوه را توقیف و برداشت نمود ، دراین مقاله به موقعیت هایی می پردازیم .
تصدی گری بیمه بصورت غیر قانونی
فرشاد اسکندری 1402/03/01
. قانون گذار نظر به اهمیت موضوع که مرتبط با جان افراد است تصدی گری بیمه بصورت غیر قانونی را فراتر از تخلف صنفی دیده است و ضمانت اجرایی کیفری برای آن در نظر گرفته است.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.