تخلف از مقررات مزایده اموال منقول و شکایت نسبت به آن
تخلف از مقررات مزایده اموال منقول و شکایت نسبت به آن
معمول است اموالی که در راستای اجرای یک حکم بازداشت می شوند، از طریق مزایده در معرض فروش عموم قرار گیرند تا به بالاترین قیمتی که پیشنهاد می شود (به شرطی که از قیمت پایه و ارزیابی شده کمتر نباشد) فروخته شوند. حال امکان دارد به هر دلیلی در طی تشریفات و روند مزایده تخلف یا تخلفاتی صورت بگیرد؛ در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم چه تخلفاتی باعث بی اعتباری فروش و لزوم تجدید مزایده خواهد شد.
موارد تخلف از تشریفات مزایده
به موجب ماده 136 قانون اجرای احکام مدنی چنانچه یکی از موارد ذیل حادث شود مزایده و فروش بی اعتبار بوده و باید تجدید گردد:
1) در اگهی مزایده باید روز، ساعت دقیق و محلی که در آن مزایده برگزار می شود تعیین گردد حال چنانچه مزایده در غیر روز یا ساعت یا محلی که در آگهی مندرج است برگزار شده باشد، چنین مزایده ای اعتبار قانونی نداشته و پس از رسیدگی توسط دادگاه و احراز موارد تخلف ،از درجه اعتبار ساقط گشته و باید لزوما جلسهی دیگری برای مزایده ترتیب داده شود.
2) هرگاه شخصی جزو افراد ممنوع از شرکت در خرید نباشد ولی او را بدون این جهت قانونی در مزایده شرکت نداده و یا با وجود پیشنهاد بالاترین قیمت توسط وی، مال را به او نفروخته باشند ؛ در این حالت تخلف صورت گرفته است، ماده 127 قانون اجرای احکام افرادی که ممنوع از شرکت در خرید هستند را احصاء نموده ، ماموران اجرا،ارزیابان و تمامی افرادی که در امر مزایده و فروش دخالت و شرکت داشتند ، همچنین خویشاوندان نسبی و سببی افراد مذکور تا درجه سوم اشخاصی هستند که حق خریدار تلقی شدن را ندارند بدون انکه شرکت انها در جلسه مزایده صرفاً به عنوان ناظر واجد اشکال باشد. فلذا اگر شخص جزو افراد غیر مجاز نبوده و از حضور او در مزایده ممانعت به عمل اورده باشند و یا با وجود اجازه شرکت، او را از خرید منع نموده باشند مزایده از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
3) هرگاه مزایده بدون حضور نماینده دادسرا برگزار شود این چنین مزایده ای قابل بطلان بوده و لزوما مزایده باید تجدید گردد. بنا بر این مقرره چنانچه نماینده ای از دادسرا معرفی نشده باشد و یا نماینده تعرفه شده واجد شرایط نباشد و یا به طور کلی علی رغم معرفی نماینده وی در جلسه مزایده حضور نداشته باشد، تمامی فروض فوق باعث بی اعتباری مزایده خواهد شد.
4) افرادی که به موجب ماده 127 قانون اجرای احکام مدنی ممنوع از خرید در مزایده باشند چنانچه یکی از این افراد با پیشنهاد بالاترین قیمت، خریدار و برنده ی مزایده شناخته شود ، از انجا که وی قانونا مجاز در خرید نبوده مزایده بی اعتبار بوده و باید تجدید شود . ذکر این نکته نیز لازم است که صرف شرکت افراد غیر مجاز در روز مزایده باعث بی اعتباری مزایده نیست چرا که این افراد ممنوع از خرید هستند نه ممنوع از شرکت در جلسه.
5) شکایت از اقدامات دادورز اجرا در امر صورت برداری اموال ، ارزیابی و تشریفات مزایده ؛ با احراز تخلف داورز در هر یک از موارد ، مزایده باید مجددا برگزار شود.
نحوه شکایت به برگزاری مزایده چگونه است؟
پرسش : شکایت به برگزاری مزایده باید به چه مرجعی تسلیم شود و مهلت طرح آن تا چه زمانی است؟
مرجع شکایت نسبت به مزایده ان دادگاهی است توسط ان حکم اجرا می شود. به طور مثال چنانچه دادگاه صادر کننده حکم در تهران باشد ولی به جهت انکه مال بازداشتی در حوزه شهر دیگری بوده با اعطای نیابت مزایده در ان شهر برگزار شود محل شکایت نیز دادکاه همان شهر مجری نیابت است.
به موجب ماده 136 قانون اجرای احکام شکایت در خصوص تخلف از مقررات مزایده باید ظرف یک هفته از مزایده و فروش تسلیم دادگاه اجرا کننده حکم شود و در صورت شکایت ظرف موعد مقرر دادگاه تا اخذ تصمیم مال را به خریدار نخواهد داد.
آیا با گذشتن زمان از مهلت قانونی شکایت مزایده ، شکایت قابل رسیدگی است؟
پرسش : اگر شکایت ظرف مهلت قانونی تسلیم دادگاه نشود در صورت وصول شکایت خارج از مهلت آیا شکایت مزبور قابل توجه و رسیدگی است؟
در مزایده اموال منقول برنده ی مزایده باید ده درصد از بهای مال را فی المجلس و نقدا پرداخت نماید و الباقی ان یعنی 90 درصد نیز باید ظرف یک ماه از تاریخ فروش تادیه شود . بنا براین از انجا که تسلیم مال فقط بعد از تودیع کل بها صورت می گیرد دادگاه دراین فاصله صحت برگزاری مزایده را احراز کرده و سپس دستور تسلیم مال به خریدار را صادر می نماید. می توان گفت در عمل به شکایت خارج از مهلت نیز رسیدگی می شود و چنانچه شکایت وارد و موثر باشد دستور ابطال مزایده و تجدید ان را خواهد داد. دادگاه در واقع در صورت عدم وصول شکایت نیز تکلیف قانونی دارد تا پیش از تسلیم مال به خریدار ، خود راسا برگزاری مزایده را اعتبار سنجی نماید تا کلیه تشریفات و ضوابط مربوطه رعایت شده باشد.
سخن پایانی
جهت اخذ راهنمایی دقیق تر پیشنهاد می شود با وکیل دادگستری متخصص در امر اجرای احکام مشورت نمایید.هم وکیل به شما این قول را می دهد که متخصص ترین وکیل را در موضوع مشاوره شما بهتون معرفی کند.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.