بازداشت اوراق بهادار
بازداشت اوراق بهادار
دراین مقاله قصد داریم بررسی کنیم آیا اوراق بهادار متعلق به مدیون، در راستای وصول یک طلب قابلیت توقیف و پس از ان فروش را خواهد داشت یا خیر؛ اما پیش از ان باید بدانیم اوراق بهادار به چه اوراقی اطلاق می شود؟
اوراق بهادار چیست؟
اوراق بهادار در مفهوم عام خود اسکناس را نیز شامل می شود ولی در معنای خاص و مورد نظر ما، اوراق بهادار در واقع ورقه هایی هستند که توسط اشخاص حقوقی انتشار می یابند و از طریق ثبت یا به وسیله ی واگذاری فیزیکی، قابلیت نقل و انتقال داشته و به صاحبان ان مزایای یکسانی می دهند تا به طور مستقیم و یا غیر مستقیم به دارایی شخص حقوقی صادر کننده ی اوراق دسترسی داشته باشند یا صرفا به دارندگان اوراق یک حق دینی نسبت به دارایی صادرکنند ه ی اوراق اعطا نماید. اوراقی چون اوراق مشارکت ، سهام عادی یا ممتازه ، رسید پذیره نویسی سهم و ... از جمله اوراق بهادار محسوب می شوند.
ماده ی یک قانون بازار اوراق بهادار در بند 24 چنین در تعریف اوراق بهادار بیان داشته که اوراق بهادار در واقع هر قسم برگه یا مستندی است که منعکس کننده ی حقوق مالی برای مالک عین ورقه و یا مالک منافع آن باشد. این حقوق مالی قابلیت نقل و انتقال را به غیر دارا بوده و شورای عالی بورس و اوراق بهادار، اوراق قابل معامله را تعیین و اعلام خواهد کرد.
آیا بازداشت اوراق بهادار به عنوان مال محکوم علیه امکان پذیر است؟
پاسخ آری است چرا که در قسمت قبل بیان شد اوراق بهادار دارای ارزش اقتصادی بوده و قابلیت نقل و انتقال نیز را دارا می باشند. ترتیب توقیف و فروش اوراق بهادار قابل معامله در بورس همچون توقیف و فروش سهام در شرکت های بورسی خواهد بود که به آن می پردازیم.
بنا بر بند سه ماده یک قانون بازار اوراق بهادار: بورس اوراق بهادار بازاری از نوع خود انتظام بوده که اوراق بهادار در این بازار به وسیله ی کارگزاران و معامله گران وفق مقررات مورد معامله و داد وستد واقع می شود. به موجب بند 7 ماده یک همان قانون شرکتی با عنوان شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، وجود دارد که اموری همچون ثبت ، تسویه وجوه ، انتقال و نگه داری، تحت نظر و توسط ان شرکت انجام می گیرد.
حال با بیان این مقدمات چنانچه در خصوص اجرای یک سند لازم الاجرا چه به صورت حکم دادگاه و چه به شکل اجرائیه ی صادره از اجرای ثبت اسناد، حسب مورد محکوم علیه یا طلبکار در معرفی اموال محکوم علیه یا بدهکار، سهم بورسی وی را جهت توقیف و فروش به قسمت اجرا اعلام دارد، مرجع اجرا پس از درخواست ذی حق بازداشت سهام محکوم علیه را در ازای مبلغ محکوم به یا طلب به قسمت معاونت حقوقی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام می نماید.
معاونت حقوقی نیز بعد از بررسی دستور ان را به معاونت عملیاتی سهامداران همان شرکت یاد شده ارسال می کند. معاونت عملیاتی نیز بعد از بررسی در سامانه کد مجازی سهام مسدودی را ایجاد کرده و به مقدار وجه اعلام شده در دستور توقیف، سهام را بازداشت می نماید. معاونت عملیاتی پس از انجام ساز و کار بازداشت ان را به معاونت حقوقی اعلام می دارد و ان مرجع نیز مراتب را به واحد اجرا حسب مورد اجرای احکام دادگستری یا اجرای ثبت ابلاغ می نماید.
فروش سهام بازداشت شده به چه ترتیب انجام می گیرد؟
پس از بازداشت و توقیف سهام در مرحله ی فروش دادورز اجرا باید مراتب را به معاونت حقوقی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام نماید. معاونت حقوقی نیز بعد از بررسی دستور ان را همانند فرایند بازداشت به معاونت عملیاتی سهامداران همان شرکت فوق الذکر ارسال می کند.
معاونت عملیاتی نیز بعد از انجام بررسی های مربوط، موضوع "سهام درون کد مجازی سهام مسدودی" را در شرایط و وضعیت فروش قرار می دهد و بدین سان اجرای احکام قادر به فروش سهام بورسی محکوم علیه خواهد شد. پس از طی مراحل فوق الذکر نیز فروش سهام توقیفی یا توسط فروش به شیوه ی متعارف از جانب محکوم علیه صورت می گیرد و یا از طریق مزایده در معرض فروش عموم قرار خواهد گرفت.
سخن پایانی
چنانچه نیاز به دریافت راهنمایی دقیق تر دارید پیشنهاد می شود با وکیل متخصص در امور اجرای احکام مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.