دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیر مجاز

دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیر مجاز

فرشاد  اسکندری

دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیر مجاز : 

نکته ۱؛ دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیر مجاز : 

 یکی از صور خاص کلاهبرداری،  دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی که بدون مجوز ایجاد شده و مرتکب بعد از صدور دستور انحلال کماکان ، موسسه را دایر نگه می دارد. این جرم بصورت ماده واحده در سال ۱۳۷۲ تصویب شده و مرتکب را قانونگذار کلاهبردار محسوب کرده است. ماده پیش‌گفته مقرر می دارد ؛ " اشخاصی که بدون اخذ مجوز از مراجع قانونی اقدام به ایجاد موسسات و واحدهای آموزشی و تحقیقاتی و فرهنگی از قبیل دانشگاه ، موسسه آموزش عالی یا تحقیقاتی ، مدرسه و آموزشگاه نمایند ؛ و بعد از صدور دستور انحلال طبق ضوابط مقرر ، موسسه  یا واحد مربوطه را دائر نگاه دارند ، در حکم کلاهبردار محسوب و در صورت شکایت وزارت خانه مربوط تحت تعقیب قانونی قرار خواهند گرفت."

نکته ۲ : شرایط تحقق جرم دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیر مجاز:

۱. رفتار مرتکب " ایجاد موسسات و واحدهای آموزشی و تحقیقاتی و فرهنگی " است. این گونه موسسه ها حصری نبوده بلکه تمثیلی است و در ماده واحده فوق برخی مصادیق آن آمده است. بنابراین بسیاری از موسسه های پژوهشی که پایان نامه برای دانشجویان در خیابان انقلاب می نویسند و عمدتا بدون مجوز هستند از مصادیق ماده هستند.  یا اگر شخص یا اشخاصی مدرسه یا دانشگاهی تاسیس کنند و مجوز قانونی نداشته باشند می توانند با جمیع شرایط بعدی مشمول ماده باشند.

۲. برای تحقق جرم شرط است که ایجاد موسسه های آموزشی،  تحقیقاتی و فرهنگی " بدون مجوز " باشد. 

۳. شرط دیگر برای تحقق جرم آنست که پس از ایجاد موسسه بصورت غیرقانونی، مراجع مربوطه " دستور انحلال موسسه را صادر کرده باشد." پس اگر دستور انحلال صادر نشود و موسسه کماکان به کار خود ادامه دهد مشمول ماده نیست.

۴. شرط بعدی " ادامه فعالیت موسسه پس از صدور انحلال موسسه توسط مراجع قانونی " است.بنابراین اگر موسسه غیرقانونی پس از صدور دستور انحلال توسط مراجع قانونی مربوطه ، به کار خود پایان دهد جرم پیش‌گفته محقق نشده است. 

۵. عنصر روانی جرم در زمره جرایم عمدی است. مرتکب اولا باید آگاه به غیرقانونی موسسه باشد. ثانیا عمدا اقدام به ایجاد موسسه بصورت غیر قانونی کند . ثالثا عمدا پس از صدور دستور انحلال به فعالیت خود ادامه دهد.

۶. مجازات جرم پیش گفته مجازات کلاهبرداری است که ۱ تا ۷ سال حبس ، جزای نقدی معادل مال برده شده و رد مال است.

نکته ۳ : جرم یادشده با شکایت وزارت خانه مربوطه تعقیب اغاز می شود. در قانون موصوف ، صراحتا اعلام نشده است که اگر وزارتخانه مربوطه گذشت کرد آیا تعقیب موقوف و پرونده مختومه می شود یا خیر. چرا که اگر ذکر می شد که با گذشت مختومه می شود جرم قابل گذشت بود. اما بنظر می رسد با توجه با اینکه اصل بر غير قابل گذشت بودن جرایم است و صراحتا هم ذکر نشده که با گذشت وزارتخانه،  پرونده بسته می شود بنابراین می توان جرم را غير قابل گذشت دانست با این قید که استثنائا در این جرم برخلاف سایر جرایم غیر قابل گذشت برای شروع به تعقیب ، شکایت وزارتخانه مربوطه لازم است. پس اگر شخصی مدرسه غیرمجاز بزند شکایت وزارت آموزش و پرورش لازم است و اگر دانشگاه دایر کند شکایت وزارتخانه علوم را لازم دارد.

توصیه آخر

وکلای هموکیل نیز می توانند در خصوص جرم دایر نگه داشتن موسسه های آموزشی غیرمجاز به شما مشاوره های ارزنده ای ارائه نمایند.