تغییر کاربری از مسکونی به تجاری

تغییر کاربری از مسکونی به تجاری

وحید نراقی پور

 تغییر کاربری از مسکونی به تجاری 

در واقع تغییر کاربری برای املاک مسکونی به تجاری با اخذ مجوز تغییر کاربری امکان پذیر است. در این پژوهش به نحوه و مراحل تغییر کاربری، عوارش، جریمه های تغییر کاربری و نقش وکیل در تغییر کاربری از مسکونی به تجاری خواهیم پرداخت.

 

مقدمه تغییر کاربری 

 به دلیل ارزش گذاری و درآمد زایی ای که املاک تجاری برای اشخاص ایجاد می کنند این املاک نسبت به املاک مسکونی سطح بالا تری دارند. بدین صورت که ارزش گذاری املاک تجاری به قدری بالا تر از املاک مسکونی است که تفاوت یک متر زمین تجاری با زمین مسکونی بسیار قابل توجه است . اما موضوع مهم این است که تغییر کاربری ملک از مسکونی به تجاری در حدود اختیارات صاحب ملک نمی باشد و در این جا اخذ مجوز های لازم اهمیت اساسی دارد. 

برای احداث یا ساخت و ساز در هر پروژه ای نیاز به اخذ مجوز هایی دارد . این گونه مجوز ها معمولاً از شهرداری گرفته می شود و در زمان صدور مجوز کاربری ملک در جواز ساخت تعیین می شود و در صورت هرگونه فعالیت که خارج از کاربری تعیین شده باشد تخلف محسوب شده و ضمانت اجراهایی برای آن در نظر گرفته شده است . اما منظورمان این نیست که تغییر کاربری امکان پذیر نمی باشد. در واقع تغییر کاربری برای املاک مسکونی به تجاری با اخذ مجوز تغییر کاربری امکان پذیر است. 

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

 

مراحل تغییر کاربری از مسکونی به تجاری 

 اگر شخصی در ملک خود با کاربری مسکونی قصد فعالیت تجاری را داشته باشد ابتداء باید کاربری ملک خود را به تجاری تغییر دهد. در این خصوص باید با مراجعه به شهرداری تقاضای تغییر کاربری را در کمیسیون مربوطه در شهرداری مطرح نماید . بعد از استعلام شهرداری از ملک و چنانچه نیاز به اخذ رضایت مالکین دیگر داشته باشد بعد از اخذ رضایت همه مالکین با پرداخت عوارض به وسیله ی متقاضی تغییر کاربری انجام می شود. 

همچنین امکان درخواست تغییر کاربری در دفاتر تجاری که شهرداری با اعزام کارشناس به ملک مربوطه همچنین ترسیم نقشه ی کاربری زمین با رسم نقشه ی اصلی ملک تغییر کاربری دریافت می شود . یکی دیگر از مواردی که می توان تقاضای تغییر کاربری داد زمانی است که برای ملک تقاضای تخریب و نوسازی شده باشد. 

 

عوارض تغییر کاربری 

1)در تغییر کاربری از مسکونی به تجاری در پهنه ی الف p250 می باشد.

2)در تغییر کاربری از مسکونی به تجاری به غیر از پهنه ی الف p200 می باشد. 

3)در تغییر کاربری از خدماتی به تجاری پهنه ی الف آن p300می باشد.

4)در تغییر کاربری از خدماتی به تجاری به غیر از پهنه ی الف p250  می باشد. 

5)در تغییر کاربری از اداری به تجاری در تمامی پهنه ها p120  می باشد. 

6)در تغییر کاربری از صنعتی به تجاری در تمامی پهنه ها p200 می باشد.

7)در تغییر کاربری از مسکونی به اداری در تمامی پهنه ها p15 می باشد.

8)در تغییر کاربری از اداری به مسکونی p15 می باشد.

9)در تغییر کاربری از خدماتی به مسکونی p100  می باشد.

10)در تغییر کاربری از خدماتی به اداری p 150  می باشد. 

11)در تغییر کاربری از صنعتی به مسکونی p1 می باشد.

12)در تغییر کاربری از مسکونی به تالار های پذیرایی در تمامی پهنه ها p100 می باشد. 

13)در تغییر کاربری از اداری به تالار های پذیرایی در تمامی پهنه ها  p80  می باشد. 

14)در تغییر کاربری از خدماتی به تالار پذیرایی در تمامی پهنه ها p150 می باشد.

15)عوارض در خصوص ارزش افزوده برای تغییر کاربری از اراضی به ضنایع وابسته کشاورزی داخل در حریم شهر بعد از دریافت مجوزهای قانونی p25 می باشد. 

 

چه نوع تغییر کاربریها سبب عوارش تغییر کاربری نمی شوند؟

نکته :

این تغییر کاربری ها عوارض تغییر کاربری را شامل نمی شود:

1)در تغییر کاربری اداری یا تجاری به کاربری ورزشی.

2)در تغییر کاربری از تجاری به کاربری مسکونی.

3)در تغییر کاربری از هر نوعی که باشد به کاربری خدماتی.

4)در تغییر کاربری از هر نوعی که باشد به کاربری متل و یا هتل.

5)در تغییر کاربری از هرنوعی که باشد به کاربری آموزشی و مذهبی.

 

نقش وکلای متخصص در زمینه تغییر کاربری 

از مهم ترین نکاتی که اشخاص باید به آن توجه کنند بهره مندی از وکلای متخصص در زمینه ی تغییر کاربری می باشد چرا که انجام این مراحل برای اشخاصی که اطلاعات دقیق و آشنایی کافی از قوانین و مقرارت تغییر کاربری را نداشته باشند قطعاً پیچیده و دشوار خواهد بود و علاوه بر طولانی شدن روند پیگیری این گونه پرونده ها ممکن است به نتیجه ی مطلوب نیز نرسند اما گروه وکلای هم وکیل متخصص به دلیل تجربه و اشراف کامل به قوانین و مقررات این حوزه همچنین با انجام پرونده ای مشابه کمک شایانی به جهت تسریع و اخذ نتیجه ی مطلوب برای موکلین را خواهند داشت.

جریمه تغییر کاربری مسکونی به تجاری

اگر بدون اخذ مجوز های لازم اشخاص اقدام به تغییر کاربری در ملک خود بکنند جریمه های نقدی شدیدی شامل حال آن ها خواهد شد. از جمله جریمه های رایج را می توان  پرداخت مالیات بسیار بالا در این گونه املاک نامید.

 

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به تخصصی بودن و  پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با گروه وکلای هم وکیل متخصص در دعاوی دیوان عدالت اداری در این حوزه مشورت نمایید  تا از تضیع حق خود در  این خصوص جلوگیری کنید.