تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی توسط مامور مالیاتی

تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی توسط مامور مالیاتی

گیتی محبی

تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی توسط مامور مالیاتی

اگر مامور مالیاتی درآمد واقعی مودی مالیاتی را بیشتر یا کمتر از مقدار واقعی آن تشخیص دهند، مرتکب تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی شده است که سه مسئولیت اداری ، مدنی و کیفری را برای مامور مالیاتی به دنبال دارد.

 

مقدمه تشخیص تخلف مامورین مالیاتی

مالیات ها از مهم ترین منابعی هستند که دولت از آنها برای تامین درآمد خود بهره می‌جوید. همیشه و در همه جای دنیا، دولت ها برای اینکه اجرای قوانین و مقررات خود را تضمین نمایند از ساز و کار های مختلفی استفاده می‌کنند. یکی از این ساز و کار ها همان جرم انگاری یا جرم دانستن برخی رفتار ها هست. فارغ از اینکه این رفتار ها به صورت انجام یک عمل که ممنوع است باشند و یا ترک انجام یک عمل که وظیفه شخص دانسته شده است. اما از طرف دیگر ساز کار متفاوت دیگری نیز پیش بینی شده است که "تخلف" نامیده می‌شود. از مهم ترین تفاوت های جرم و تخلف می‌توان گفت که اولا زمانی رفتاری جرم شناخته می‌شود که قانون برای آن رفتار مجازات تعیین نماید، اما برای تخلفات به صورت معین و مشخص مجازاتی تعیین نشده است. همچنین حوزه تخلفات محدود به برای مثال همان اداره یا سازمان خاص است اما جرم عمومیت داشته و فقط در برخی موارد دارای استثنا است که آن هم در قانون مشخص شده است. تخلفات اداری دارای چندین حالت هستند که در این مقاله به بررسی دقیق تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی مالیاتی توسط مامور مالیاتی خواهیم پرداخت.

 

تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد توسط مامور مالیاتی

همانطور که می‌دانید، وظیفه مامور مالیاتی این است که بر اساس اسناد و مدارکی که مودی به آنها استناد می‌کند، درآمد مودی را تشخیص دهد که در نهایت منجر به تشخیص مالیاتی گردد که توسط مودی باید پرداخت شود. حال اگر در این فرایند و بعد از تشخیص مالیات و غیر قابل اعتراض بود آن مشخص شود که مامور مالیاتی و یا یکی از نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور در هیئت حل اختلاف مالیاتی، از روی عمد و به صورت آگاهانه و با قصد و غرض و یا همچنین از روی حواس پرتی و بی دقتی خود که در حالتی است که برای مثال اسناد و مدارک مودی را به شکل دقیق و با حوصله بررسی نکرده اند، درآمد واقعی مودی مالیاتی را بیشتر یا کمتر از مقدار واقعی آن تشخیص دهند، مرتکب این تخلف شده اند. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که اگر مامور یا نماینده مالیاتی این تخلف را مرتکب شود چه مسئولیتی بر عهده اوست؟ آیا احتمال دارد که این تخلف او جرم نیز محسوب شود؟

ضمانت اجرای تخلف تشخیص غیر واقعی درآمد مودی مالیاتی

واقعیت این است که این تخلف باعث می‌شود که فرد متخلف علاوه بر مسئولیت اداری، مسئولیت مدنی و حتی در مواردی مسئولیت کیفری نیز داشته باشد.

*.مسئولیت اداری متخلف مامور اداره امور مالیاتی

*.مسئولیت مدنی متخلف مامور اداره امور مالیاتی

*.مسئولیت کیفری متخلف مامور اداره امور مالیاتی

 

مسئولیت اداری متخلف مامور اداره امور مالیاتی

همانطور که ابتدا نیز به آن اشاره شد، تخلف مربوط به یک ارگان یا صنف خاص می‌باشد. پس این شخص متخلف چون مامور اداره امور مالیاتی بوده است مرتکب تخلف شده است. مجازات اداری که این شخص به آن محکوم خواهد شد، حداقل سه ماه و حداکثر پنج سال انفصال از خدمات دولتی می‌باشد. منظور از انفصال از خدمات دولتی نیز این است که آن شخص دیگر نمی‌تواند در آن مدت زمان به شغلی که در آن مشغول بوده ادامه دهد. پس قاضی بنابر شرایط پرونده تعیین می‌کند که مامور مالیات یا نماینده اداره امور مالیاتی ظرف چه مدت زمانی که حداقل و حداکثر آن در قانون تعیین شده، دیگر به شغل خود در اداره امور مالیاتی مشغول نباشد.

مسئولیت مدنی متخلف مامور اداره امور مالیاتی

 در مسئولیت مدنی چند مولفه باید وجود داشته باشند. 1) وجود ضرر 2) صورت گرفتن فعل زیانبار 3) رابطه سببیت. در یک مثال بسیار ساده برای روشن شدن این مفهوم باید گفت، اگر شخصی از سر کینه توزی با دیگری با سنگ به شیشه خودروی آن شخص ضربه بزند و شیشه بشکند شخص باشد مسئولیت خود را جبران کند. زیرا اولا: ضرر به ماشین شخص دیگر وارد شده، دوما: شخص با سنگ به شیشه ضربه زده پس فعل زیانبار نیز ارتکاب یافته. دوما: رابطه سببیت بین فعل زیانبار فرد و ورود ضرر وجود دارد بدین معنا که ضربه شخص به شیشه باعث شکسته شدن آن شده است. 

حال در فرضی که اداره امور مالیاتی با بی دقتی خود درآمد مودی را بیشتر از مقدار واقعی آن تشخیص می‌دهد، طبق ماده 242 قانون مالیات های مستقیم باید آن مبلغ اضافی ظرف یک ماه به مودی برگردانده شود.

 پس برای متخلف مالیاتی مسئولیت مدنی نیز وجود دارد. همچنین اگر مامور مالیاتی درآمد مودی را کمتر از مقدار واقعی آن تشخیص دهد و به هر دلیلی امکان این نباشد که مقدار واقعی از خود مودی وصول شود، متخلف که مامور مالیاتی است باید ما به التفاوت را پرداخت نماید.

مسئولیت کیفری متخلف مامور اداره امور مالیاتی

 ابتدا لازم به ذکر است که بر اساس ماده 60 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1370، اگر مستخدمین و ماموران دولتی وجهی را از مردم بگیرند که در قانون پیش بینی نشده است و در واقع خلاف قانون است، جرم تلقی شده و می‌تواند مورد تعقیب کیفری قرار بگیرد.

توصیه  پایانی

در این مقاله به یکی از تخلفاتی که توسط مامورین دولتی صورت می‌گیرد اشاره شد و همچنین مسئولیت های متعددی که برای آن شخص می‌تواند وجود داشته باشد نیز به شکل دقیق مورد بررسی قرار گرفت. اما نکته اصلی این است که تمام تخلفات و جرایم صورت یافته توسط ماموران مالیاتی می‌تواند شامل همه این ابعاد باشد و شناخت این ابعاد نیز تنها توسط مشاورین حقوقی مسلط ممکن است. پس در موارد این چنینی حتما مشورت لازم را با شخص مجرب به عمل آورید.اگر نیاز به دریافت مشاوره با وکیل متخصص در حوزه مالیات را دارید از طریق لینک بالا درخواست خود را ثبت نمایید.