پذیرش زندانی توسط کارکنان زندان ها و بازداشت گاه ها بدون برگ بازداشت
پذیرش زندانی توسط کارکنان زندان ها و بازداشت گاه ها بدون برگ بازداشت :
نکته ۱ ، پذیرش زندانی توسط کارکنان زندان ها و بازداشت گاه ها بدون برگ بازداشت :
آزادی رفت و آمد اشخاص از حقوق مسلم افراد ملت است و سلب آن به موجب قانون و تنها از سوی مقامات صلاحیتدار امکان پذیر است. قانون گذار در ماده ی ۵۷۳ تکلیفی را بر دوش مسوولان و ماموران زندان ها و بازداشت گاه قرار داده که تنها براساس برگ بازداشت مقامات صالح ، شخص بازداشت شده را بپذیرند. این ماده مقرر می دارد؛" اگر مسوولین و مامورین بازداشت گاه ها و ندامتگاه ها بدون اخذ برگ بازداشت صادره از طرف مراجع و مقامات صلاحیتدار شخصی را به نام زندانی بپذیرند به دو ماه تا دو سال حبس محکوم خواهند شد."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم پذیرش زندانی توسط کارکنان زندان ها و بازداشت گاه ها بدون برگ بازداشت :
۱. مرتکب جرم " مسوولان و ماموران زندان ها و بازداشتگاه ها " می باشند . بنابراین افراد عادی و سایر کارکنان دولت را شامل نمی شود. ماموران زندان ها ، بازداشتگاه های نیروی انتظامی، اداره اطلاعات ( در جرایمی که به عنوان ضابط محسوب می شوند مانند مفاسد اقتصادی ) ، اطلاعات سپاه ( در جرایمی که ضابط هستند مانند جرایم امنیتی) که دارای بازداشتگاه یا به عبارت دقیق تر تحت نظر گاه هستند مشمول ماده هستند.
۲. رفتار فیزیکی جرم " پذیرش شخص زندانی یا بازداشت شده بدون برگ بازداشت صادره از مقامات صلاحیتدار است. ".مراجع و مقاماتی که حق صدور برگ بازداشت را دارند تنها قضات هستند و ضابطان دادگستری مانند نیروی انتظامی هر چند در جرایم مشهود حق دستگیری و تحت نظر دادن افراد را تا یک ساعت و سپس تعیین تکلیف از مرجع قضایی را دارند اما حق صدور برگ بازداشت را ندارند و این حق ویژه ی قضات است. بنابراین کارکنان زندان در مورد محکومان که در زندان و در مورد متهمان که در بازداشتگاه هایی مجزا در همان زندان آن ها را نگهداری میکنند باید براساس برگ بازداشت صادره از سوی قاضی ، اقدام به پذیرش شوند و یا ماموران نیروی انتظامی در صورتی می توانند متهم را نگهداری کنند که برگ بازداشت برای متهم صادر شده باشد وگرنه مرتکب جرم فوق شده اند. البته در جرایم مشهود یا در مواردی که جلب متهمی حال به جهت ارتکاب جرم مشهود یا غير مشهود تا دسترسی با مرجع قضایی به دستور شفاهی یا کتبی قاضی بدون برگ بازداشت، به مدت ۲۴ ساعت در تحت نظرگاه مرجع انتظامی، تحت نظر داده می شود اقدامی است قانونی و در راستای مواد ۴۶ و ۱۸۹ قانون آیین دادرسی کیفری است و دستور کتبی یا شفاهی قاضی که بعدا به امضا وی می رسد همان حکم برگ بازداشت را دارد و مفاد آن دقیقا همان برگ بازداشت است.
۳. غیرقانونی بودن صدور برگ بازداشت رافع مسولیت ماموران زندان و بازداشتگاه ها می باشد. اینکه قاضی بصورت غیر قانونی برگ بازداشت برای شخصی صادر کند و ماموران زندان به موجب برگ بازداشت فوق ، زندانی را بپذیرند مرتکب جرم نشده اند و دستور بازداشت غیرقانونی از سوی قاضی به موجب ماده ۵۷۵ قانون تعزیرات برای قاضی جرم است.
۴. جرم فوق در زمره جرایم عمدی است . مرتکب اولا باید بداند که برگ بازداشتی موجود نیست و ثانیا عامدا زندانی را بپذیرد.
۵. مجازات جرم فوق تعزیر درجه ۶ بودت که قابل تعلیق تعقیب، تعلیق اجرای مجازات و تعویق صدور حکم است.
ضمنا جرمی غیر قابل گذشت است.
توصیه پایانی
کلیه فرایندهای ثبت دادخواست، دفاع در دادگاه و… امری پیچیده و تخصصی است. به همین جهت بهتر است، سوالات و امور حقوقی خود را با وکیل آگاه در میان بگذارید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.