رفع مسئولیت قرار تامین کیفری از کفیل یا وثیقه گذار
رفع مسئولیت قرار تامین کیفری از کفیل یا وثیقه گذار
در سایر مقالات بیان نمودیم که قرار تامین کیفری تحت شرایطی می تواند تغییر کند. اما در این مقاله در خصوص توضیح موردی تمام اموارد رفع قرار تامین کیفری و یا رفع مسئولیت کفیل یا وثیقه گذارخواهیم پرداخت.
مواردی که سبب رفع قرار تامین کیفری می شوند؟
1-درخواست کفیل یا وثیقه گذار
این مورد بستگی به نوع قرار تامین کیفری دارد مثلاً زمانی که قرار تامین کیفری وجه الکفاله یا وجه الوثیقه است اگر کفیل یا وثیقه گذار به مرجع قضایی صادر کننده ی قرار، تقاضا دهند که دیگر نمیخواهند برای متهم کفیل یا وثیقه گذار باشند در این صورت تحت شرایطی با درخواست آن ها موافقت خواهد شد.
شرایط رفع مسئولیت قرار تامین کیفری از کفیل
شرایط بدین صورت که است که این درخواست نباید زمانی انجام شود که به متهم ابلاغ شده که باید حضور پیدا کند اما کفیل یا وثیقه گذار نتوانستند او را پیدا کنند چون در همین جاست که مراجع قضایی نیاز به کفیل یا وثیقه گذار دارند و اگر در همین مرحله از مراحل قضایی کفیل یا وثیقه گذار نتوانند متهم را حاضر کنند و درخواست هم بدهند که سند یا کفالت آن ها برگردانده شود موجب اضرار شاکی و نوعی فریب محاکم قضایی میباشد.
بنابراین زمانی این دادخواست از کفیل و وثیقه گذار پذیرفته میشود که هنوز به متهم برای این امر ابلاغ نزده باشند و یا این که ابلاغ شده باشد ولی متهم در ساعت و زمان مقرر خود حاضر گردد و یا کفیل و وثیقه گذار بتوانند او را حاضر نمایند پس از احضار نمودن متهم و تحویل دادن او به تقاضای رفع کفیل یا وثیقه گذار توجه خواهد شد حتی اگر متهم به دلایل دیگری غیر از این پرونده بازداشت باشد و در آن پرونده وثیقه و یا کفالت برای او نگذاشته باشد یا کفالت او را عهدهدار نشده باشد در این صورت زمانی که او تقاضای رفع مسئولیت از خود نموده باشد متهم را از زندان اعزام مینمایند و به تقاضای کفیل و وثیقه گذار موافقت میشود.
اعزام متهم از زندان و اطلاع به او
البته این اقدام توسط یک نامه اداری به زندان انجام میشود بدین شکل که اگر متهم همچنان در زندان است از آزادی وی خودداری نمایند و در این صورت جلسه به محاکم قضایی ارسال میشود و در اختیار کفیل یا وثیقه گذار قرار داده میشود این مطلب حتماً باید به اطلاع متهم برسد و این اقدام باید به صورت ابلاغ قانونی صورت بگیرد دلیل این ابلاغ این است که متهم از وضعیت خود مطلع شود تا در صورتی که بخواهد نسبت به آن اعتراض کند و یا در صورتی که بخواهد وکیل یا وثیقه گذار جدید پیدا نماید.
2-فوت متهم و رفع مسئولیت وثیقه گذار یا کفیل
همچنین در صورتی که متهم فوت نماید هم از کفیل یا وثیقه گذار رفع مسئولیت خواهد شد چرا که متهمی دیگر وجود ندارد که برای او نیاز به تضمین باشد و خود به خود این تضمین منتفی خواهد شد و نیازی به تقاضای کفیل و وثیقه گذار نیست.
3-فوت کفیل یا وثیقه گذار
زمانی که کفیل یا وثیقه گذار فوت میکنند تحت شرایطی مسئولیت آن ها به پایان میرسد شاید سوال پیش بیاید که فردی که فوت نموده چه مسئولیتی میتواند داشته باشد اما باید این را بدانید که مسئولیت کفیل یا وثیقه گذار توسط سند مالی تعهد شده است و در صورتی که ایشان فوت نماید تحت شرایطی میتوان توقیف سند یا مال تعهد شده را از روی ماترک متوفی مسئول برداشت نمود.
شرط توقیف و برداشت مال
شرط این عمل در این زمان این است که فوت کفیل و وثیقه گذار اگر بعد از زمانی باشد که قاضی اعلام نموده متهم احضار شود و متهم توسط کفیل یا وثیقه گذار احضار نشود و به هر دلیلی نتوانند متهم را احضار کنند و قاضی دستور داده باشد که وجه الکفاله یا وجه الوثیقه ضبط شود در واقع بعد از دستور قاضی برای ضبط مالی که به عنوان کفالت یا وثیقه سپرده شده فوت کفیل یا وثیقه گذار تاثیری ندارد و ضبط آن انجام میگیرد آن هم از مال متوفی یعنی از ماترک متوفی این مبالغ پرداخت خواهد شد.
اما در صورتی که هنوز این دستور از سوی قاضی صادر نشده باشد و در این بین کفیل و وثیقه گذار فوت نماید از آن ها رفع مسئولیت میشود و سند آن ها آزاد میگردد در این صورت متهم باید کفیل یا وثیقه گذار دیگری معرفی نماید.
4-اجرای حکم
در صورتی که اجرای حکم در مورد متهم به صورت کامل اجرا شود مثلاً مجازات متهم شلاق بوده باشد و شلاق هم اجرا شود یا این که متهم تصمیم بگیرد در حبس بماند و وثیقه یا کفیل معرفی ننماید یا جزای نقدی را پرداخت کند و یا اگر به هر دلیلی پرونده مختومه گردد مثلاً قرار منع تعقیب صادر شود یا موقوفی تغییر و به هر دلیل دیگر اجرای حکم ممکن نباشد.
5-ازبین رفتن ادله محکومیت
در تمامی پروندهها ادلهای علیه متهم وجود دارد که توانسته قاضی را اقناع نماید که حکم علیه متهم صادر کند حال فرض کنید این ادله ضعیف شود یا از بین برود و یا اثبات شود که کذب بوده است در این صورت هم قرار تامین از بین خواهد رفت و هم اگر کفیل یا وثیقه گذار مالی را تعهد نموده باشند تعهد آن ها نیز رفع خواهد شد والبته نیازی به تقاضای آن ها وجود ندارد.
6-ازبین رفتن علت بازداشت
ممکن است علت بازداشت به صورت کامل از بین برود در صورتی که قرار تامین به صلاحدید قاضی فک بگردد یعنی از بین برود یا کاهش یابد ممکن است قرارتامین به قرار مناسب دیگری تبدیل شود.
7-لغو قرار تامین با جنون متهم
مورد دیگری که بسیار نادر است این است که ممکن است متهم در حین این که پیگرد قانونی میشود به دیوانگی مبتلا شود اگر متهم در زمان انجام جرم و قبل از این که پیگیری جرم انجام شود مجنون شود قراری که دادسرا باید برای او صادر نماید قرار موقوفی تعقیب است چرا که او در زمان انجام دیوانه بوده است فرد دیوانه قابل تعقیب کیفری نمیباشد در این صورت نمیتوانیم برای متهم قرار تامین کیفری درخواست دهیم که صادر شود اما اگر بعد از این که جرم را انجام داد و در صورتی که پیگیر را آغاز نمودیم متهم مجنون شود در این صورت باید دادرسی متهم متوقف شود تا زمانی که متهم درمان گردد و در این مدت متهم باید در بیمارستان روانی بستری گردد در این زمان هم قرار تامین ملغی میشود.
8-اثبات اعسار کفیل
اگر کفیل ثابت نماید که اعسار دارد و دچار اظهار شده است در این صورت مسئولیت او از بین خواهد رفت.
نتیجه گیری
مطابق قانون 7 مورد موجب می شوند تا قرار تامینی که برای متهم تعیین شده است رفع گردد و به طور کامل از بین برود این موارد در مقاله بیان گردید و توصیه می شود در صورتی که قرار تامین همچنان پا برجا بود، از وکیل متخصص در زمینه امور کیفری راهنمایی بخواهید تا شاید بتوانید حکم قاضی را تغییر داده و قرار تامین را برای همیشه رفع نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.