رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری

رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری

شکیبا کاظمی

رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری

مورد رعایت تناسب و تغییر قرار تامین کیفری مخصوص زمانی است که متهم جرم جدیدی انجام دهد یا از متهم جرم جدیدی کشف شود درواقع این طور نیست که اگر متهم بابت یک جرم در حال مجازات دادن باشد 

بابت جرم جدید قابل مجازات شدن نباشد یا اگر از او جرم جدیدی کشف شود نتوانیم او را مجازات کنم و تناسب قرار تامین به هم بخورد بلکه باید مطابق قانون  این تناسب در قرار تامین رعایت گردد در این مقاله توضیح بیش تری در خصوص رعایت تناسب قرار تامین کیفری بیان می نماییم. در واقع در این مقاله بررسی می شود که اگر از متهم جرم جدیدی کشف شود در قرار تامین کیفری او چه تاثیری دارد.

چه مواردی باعث تشدید قرار تامین کیفری می شوند؟

در این مواقع که بیان می نماییم قرار تامین کیفری توسط محاکم قضایی قابل تشدید است:

1-اگر جرم جدید مرتبط با جرم ابتدایی نباشد یعنی که نوع جرم تغییر کند یا جرم جدیدی از متهم کشف شود که با جرم اصلی متفاوت است.

2یا اگر شاکیان جدید به پرونده وارد شوند یعنی علاوه بر شاکیان قبلی، افراد دیگری هم شاکی از این متهم باشند و بخواهند از متهم شکایت خود را آغاز نمایند.

3-همچنین در صورتی که دیه افزایش یابد مثل زمانی که نظریه ی پزشکی قانونی کامل شده و سپس بعد ا نظر اول،به شعبه برسد و محتوای آن افزایش دیه ‌باشد و یا این که نرخ دیه افزایش یابد و به عبارتی نرخ آن سنگین تر گردد.

چه مواردی موجب تخفیف قرار تامین کیفری می‌شود؟

1-در صورتی که متهم بتواند رضایت شاکی خصوصی را به دست آورد و شاکی رضایت خود را  اعلام نماید

2-همچنین اگر کارشناس به نفع متهم نظر بدهد و قاضی متوجه قصور کم تر از جانب متهم گردد.

3-در صورتی که نرخ دیه تقلیل پیدا کند یعنی کاهش پیدا کند و مبلغ آن کم شود .

4-اگر نوع جرم تغییر کند و متهم برای همان اقدام به مجازات خفیف ‌تری محکوم شود .

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

مهلت اعتراض به قرار تامین در خصوص قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور

نکته مهم در خصوص مهلت اعتراض به قرار تامین موضوع تبصره ۲ ماده ۵ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور  این است که باید بدانید که مطابق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری مهلت اعتراض به قرار تامین کیفری برای اشخاصی که در ایران اقامت دارند ۱۰ روز و برای اشخاصی که خارج از کشور اقامت دارند یک ماه می‌باشد.

 مبدا این مهلت از تاریخی محسوب می‌شود که ابلاغ در آن تاریخ ارسال شده است اما نکته اینجاست که یک قرار تامین کیفری وجود دارد که مهلت آن ۲۰ روز می‌باشد آن قرار تامین کیفری موضوع تبصره ۲ ماده ۵ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور است در این ماده بیان شده که رئیس این هیئت یا بازرس ا آن اگر پایه قضایی داشته باشد و از طرف رئیس قوه قضاییه ابلاغ خاص بشود.

 اگر احتمال دهد که متهم متواری می‌شود یا با آزادی متهم دلایل از بین می‌رود باید حتماً قرار تامین به غیر از قرار بازداشت برای متهم تعیین نماید اما اگر به ضرورت متوجه شود که حتماً باید قرار بازداشت موقت صادر کند در این صورت پیشنهاد آن را رئیس هیئت می‌دهد و رئیس دادگستری باید حتماً ابتدا با آن نظر ،موافقت نماید. 

بنابراین قرارهای تامین، برای این سازمان ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ، قابلیت اعتراض دارند که متهم نسبت به آن تجدید نظر نماید و این تجدید نظر را در دادگاه تجدید نظر مرکز استان انجام دهد. این مهلت و این موضوع صرفا مخصوص این قانون است. 

 

تاخیر در تقاضا توسط شاکی موجب لغو قرار تامین می شود

ماده ۵۴۱ ماده بسیار مهمی می‌باشد در این ماده بیان شده است که اگر اجرای حکم منوط باشد به این که محکوم له آن را بخواهد و تقاضای آن را بدهد ولی محکوم له بدون هیچ دلیل قانونی و صرفاً برای آزار متهم او را در زندان نگه می‌دارد و برای تصمیم خود تاخیر نماید. 

در این صورت به او ابلاغ خواهد شد که نهایتاً سه ماه فرصت دارد که نظر خود را در خصوص چگونگی مجازات بیان کند این که اجرای حکم به صورت قصاص باشد یا دیه یا هر مجازات دیگری در این صورت اگر طی این سه ماه شاکی یا همان محکوم له هیچ تصمیمی در خصوص اجرای حکم نگیرد قرار تامینی که برای متهم صادر شده قانوناً لغو می‌گردد و و متهم بلافاصله باید آزاد شود.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

نتیجه گیری

در این مقاله بیان شد که در مواردی ممکن است به صلاحدید قاضی مطابق قانون قرار تامین کیفری برای متهم،افزایش یابد و یا کم بشود و این موضوع از تحت اختیار متهم خارج است مگر این که متهم تلاش نماید تا رضایت شاکی را به دست آورد که همانطور که گفتیم موجب تخفیف در قرار تامین می شود یعنی باعث می شود که قاضی قرار تامین سبک تری برای متهم تعیین نماید.