ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم

ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم

شکیبا کاظمی

ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم

در این مقاله به تحقیق و بررسی ابلاغ الکترونیک و نشر آگهی در خصوص متهم می پردازیم.ابلاغ عبارت اطلاع رسانی به متهم و شاکی است که به روش های مختلف انجام می شود. در این مقاله در خصوص کلیات ابلاغ و انواع آن توضیح خواهیم داد.

انواع ابلاغ قضایی را نام ببرید؟

ابلاغیه های قضایی به شرح زیر می باشد :

1-ابلاغ  قضایی سنتی

2-ابلاغ قضایی نیمه الکترونیک

3-ابلاغ الکترونیکی

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

1-ابلاغ  قضایی سنتی

روش سنتی نام دیگری هم دارد که در میان عرف به ابلاع دستی معروف است.ابلاع دستی برگه ی چایی است که زمانی صادر می شود که متهم ثنا نداشته باشد و صرفا از او آدرس داشته باشیم و مهم نیست که این آدرس از چه روشی به دست آمده است. 

در این صورت قاضی دستور می دهد که جهت ابلاع پرونده به کلانتری داده شد در کلانتری مامور یک برگ چاپی حاوی مشخصات دقیق متهم و تاریخ و ساعت حضور نزد مقام قصایی یا نزد کلانتری می باشد که این برگه به صورت فیزیکی به دست مامور می رسد و مامور با استفاده از آن برگه آدرس را پیدا می کند و بعد از حضور در این مکان درب را می زند که به این اقدام دق الباب گفته می شود. 

الصاق اوراق قضایی

اگر پس از دق الباب ،متهم یافت شد که ابلاغ اوراق قضایی به او انجام می شود ولی اگر متهم نبود باید برگه ابلاغیه به بستگان درجه یک او یا افرادی که در نزد متهم کار می کنند یا متهم برای آن ها کار می کند داده شود و این موضوع در گزارش ابلاغ ذکر شود.این ابلاغ قانونی است اگر کسی درب را باز نکند یا در محل مورد نظر کسی نباشد مامور برگه ابلاغیه را به درب می چسباند این اقدام هم ابلاغ قانونی است.

 

2-ابلاغ قضایی نیمه الکترونیک

در ابلاغ نیمه الکترونیک باید بدانید اگر ابلاغ به روش سنتی و دستی انجام می شود اما به جای آن که پاسخ به صورت دستی به مراجع قضایی اعلام شود در این صورت پاسخ به صورت سیستمی به آن شعبه ارسال می شود.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

3-ابلاغ الکترونیکی

ابلاغ الکترونیکی که فلسفه دارد مانند ابلاغ به ثنا که آدرس آن می تواند آدرس واقعی متهم باشد متاسفانه در زمان ثبت نام در سامانه ثنا این اطلاعات راستی آزمایی نخواهد شد. در حقیقت، ابلاغ الکترونیک همان ارسال پیامک قضایی،در سامانه ثنا می باشد.ماده ی ا۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری استفاده از سامانه های رایانه ای و مخابراتی را جهت ابلاغ به عنوان یکی از روش ها بیان نموده است.

 هر شخص یک حساب کاربری مخصوص به خود در سامانه ثنا می تواند داشته باشد که تمام پیامک ها و ابلاغ های قضایی از طریق قوه قضاییه و کلانتری به آن ابلاغ می شود.

 

آیین نامه مخصوص ثنا در خصوص آدرس و اطلاعات هویتی افراد

در خصوص سامانه ثنا آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای وجود دارد.ماده ۱۲ این آیین نامه بیان می دارد که اگر آدرس و یا هرگونه اطلاعات هویتی افراد تغییر کند باید آن را درسامانه ثناهم تغییر دهند.

 

ابلاغ قانونی و واقعی

رویت ابلاغ در ماده ۱۳ همین آیین نامه ذکر شده است که اگر ابلاغ به متهم صورت پذیزد و متهم ابلاغ های خود را اصطلاحا چک کند و آن را ببیند و رویت کند دیگر ابلاغ قانونی نیست و واقعی می باشد.پس ابلاغ از طریق ثنا صرفا ابلاع قانونی است و در صورت مشاهده طرف، ابلاغ واقعی می شود.

 

اظهارعدم اطلاع متهم از ابلاغ

تبصره یک ماده 13 آیین نامه فوق الذکربیان می نماید که ممکن است مخاطب ادعا کند که ابلاغی به او نیامده است یا اگر هم آمده او محتوای آن ابلاغ را متوجه نشده یا ابلاغی که به او آمده مشاهده نشده است اگر ثابت کند پس 2 حالت دارد :

الف)اگر ادعا نماید که ابلاغی برای او نیامده است و سپس از طریق کارشناس، عدم دسترسی و وجود نقص را اثبات کند مستند به ماده ۱۷۹ و تبصره آن با این که اصل این است که او اطلاع کامل دارد ولی بعد از اثبات عدم اطلاع ،این امر از آن پذیرفته می شود 

ب)اما اگر ادعا کند که به او ابلاغ شده است اما او از محتوای آن متوجه نشده است چنین ادعایی از او پذیرفته نمی شود چرا که او می توانسته با مراجعه به یک وکیل یا حقوق دان از محتوای آن آگاه شود.

 

نشر آگهی متهم

نشر آگهی در خصوص متهمی که مجهول المکان باشد

ماده مخصوصی در خصوص متهمی که مکان آن مشخص نیست وجود دارد که نشر آگهی را بیان می نماید. ماده 174 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می کند که اگر شاکی نتواند آدرس و نشانی از متهم پیدا کند و هیچ راهی برای عدم دسترسی به متهم وجود نداشته باشد. 

در این جاست که باید متهم از طریق نشر آگهی دعوت شود که البته راه بی فایده ای است چون تا به حال هیچ متهمی از این طریق یافت نگردیده است.این امر تکلیفی بر عهده مراجع قضایی است که ماده 344 قانون فوق الذکر ،این تکلیف را  بر عهده قاضی قرار می دهد.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

نشر آگهی متهم به صورت الکترونیک

ماده 16 آیین نامه مذکور اظهار می دارد که در صورتی که به نشانی متهم دسترسی نداشته باشیم از طریق الکترونیکی نیز نشر آگهی امکان پذیر است نکته مهمی که باید به آ« حتما توجه داشته باشید این است که اگر اتهام متهم از نوعی باشد که عفت عمومی یا حیثیت اجتماعی متهم را لکه دار می کند در آگهی نباید عنوان اتهام ذکر بشود.

 

احضار متهم از طریق تلفن

احضار باید به صورت کتبی انجام گردد تا در سامانه ثبت شود و احضار متهم از طریق تلفن با وجود این که گاهی توسط مراجع قضایی انجام می گیرد اما این عمل قانونی نیست و ابلاغ قانوی محسوب نمی شود.از این رو جلب متهم پس از 3 بار ابلاغ تلفنی وجاهت قانونی ندارد و تخلف می باشد.

 

نکات مهم ابلاغ به وکیل

ماده 47 تبصره مهمی دارد که در خصوص ابلاغ به وکیل متهم می باشد که ذکر می نماید که اگر از ابتدا وکیل خود دعوا را ثبت نموده یعنی وکیل شاکی است یا وکیل از ابتدا خود دفاع نسبت به متهم انجام داده است پس تمامی ابلاغ ها باید به وکیل انجام شود و مبدا مهلت ها باید از تاریخ ابلاغ به وکیل محاسبه گردد در سایر موارد شرایط ابلاغ مانند ابلاغ در آیین دادرسی مدنی است.