صدور سند مالکیت بر مبنای ارث
صدور سند مالکیت بر مبنای ارث
اگر وراث انحصار وراثت بگیرند و فرم ماده 19 دارای را هم پرداخت کنند می توانستند یک بار مال غیر منقول مورث خود را به غیر بفروشند. این مسئله مغایر با ماده ی 22 قانون ثبت بود. در این مقاله به بررسی صدور سند مالکیت بر مبنای ارث می پردازیم.
مقدمه
قبلاً یک بخشنامه ای وجود داشت که این بخشنامه بر خلاف ذیل ماده 22 قانون ثبتی بود این بخشنامه به این منظور بود که وقتی شخصی فوت می کند اگر وراث انحصار وراثت بگیرند و فرم ماده 19 دارای را هم پرداخت کنند می توانستند یک بار مال غیر منقول مورث خود را به غیر بفروشند . این مسئله مغایر با ماده ی 22 قانون ثبت بود چرا که بر اساس ماده 22 بعد از ثبت در دفتر املاک فقط آن شخص به عنوان مالک شناخته می شود و یا زمانی که ملک به وسیله ی قانونی یا ارث به شخصی انتقال یافته و در دفتر املاک هم ثبت شده باشد در ماده ی 2 آیین نامه راجع به ماده 299 قانون امور حسبی مقرر می دارد هر زمان در ورقه ی انحصار وراثت که به اداره ی ثبت داده می شود تعداد ورثه و ثبت هر یک از آن ها معیین شده باشد و وصیت نامه نیز مطابق قانون نوشته شده به اداره ی ثبت داده نشود و یا از قبل وصیتی ثبت نشده باشد سهم هر یک از وراث به طریقی که در تصدیق انحصار وراثت تعیین شده یا بین وراث توافق شده ثبت می شود . یعنی وراث خود می توانند در انحصار وراثت توافق کنند که بر مبنای کدام یک از املاک متعلق به چه کسی باشد.
دادنامه انحصار وراثت
دادنامه ی انحصار وراثت شامل سه قسمت است :
1)اعلام فوت شخص متوفی باید در دادنامه قید شده باشد که بر اساس گواهی فوتی که در قبرستان قید می شود باید نوشته شود.
2)احصار ورثه ی متوفی.
3)در گواهی انحصار وراثت تعیین میزان سهم الارث هر یک از وراث باید قید شود.
بخشنامه سال 1311 سازمان ثبت در خصوص املاک ورثه ای
نکته اول :
یک بخش نامه در سال 1311 در سازمان ثبت صادر شده است که گفته به ثبت این اعتبار کل اسناد املاک مملکتی در باره ثبت ملک به نام ورثه در دفتر املاک ثبت شود . این بخش نامه متذکر شده نظر به این که املاک ثبت شده که به واسطه ی فوت به ورسه تعلق می گیرد معمولاً مطابق قانون با انحصار وراثت و توافق ورثه در صورتی که سهام ورثه مطابق قانون باشد ملک به اسم ورثه در ذیل ثبت ملک ثبت شده و به هر یک از وراث نسبت به سهم آن ها سند مالکیت داده می شود ولی در مواردی که ملک با توافق وراث مطابق تقسیم نامه ی رسمی یا صلح نامه بر خلاف سهام فردی قانونی تقسیم شود یا فقط بعضی از ورثه تعلق گرفته باشد لازم است.
در صورتی که ملک قبل از فوت مالک ثبت نشده باشد بدواً به نام مالک که تشریفات ثبتی آن خاتمه یافته ثبت شده و بعد از ثبت حکم تصدیق انحصار وراثت را در ستون ملاحظات دفتر املاک قید و پس از آن ملک را مطابق تقسیم نامه یا صلح نامه ی رسمی که خلاصه ی آن در ستون مخصوص دفتر املاک قید خواهد نمود بین ورثه در ذیل ثبت آن به نام شخص یا اشخاصی که ملک به آن ها تعلق یافته ثبت نموده و سند مالکیت مطابق قانون ثبت داده شود.
اگر وصیت زاید بر ثلث باشد تکلیف چیست؟
نکته ی دوم :
اگر مورث وصیتی کرده باشد و این وصیت به اندازه ی ثلث باشد باید ابتدا به آن عمل شود و چنانچه وصیت زاید بر ثلث باشد در این حالت چون وصیت صورت گرفته اما مازاد بر ثلث است برای اجرای وصیت مستلزم تنفیذ سایر وراث است. در این حالت آن هایی که تنفیذ می کنند وصیت نامه در حق آن ها موثر می باشد و آن هایی که تنفیذ نمی کنند مازاد بر ثلث بر آن ها اثری ندارد.
وضعیت وصیت تملیکی پس از فوت چیست؟
نکته ی سوم :
پرسش : اگر به موجب وصیت نامه رسمی شخصی مالی را به شخص دیگر وصیت تملیکی کند پس از فوت بدون نیاز به پروسه ی قضایی آیا قابل اجرا می باشد ؟
در این مورد بایداشاره کرد که این مسئله در انحصار وراثت قید می شود و طرف انحصار وراثت را به محضر برده و تقاضای انتقال می کند و بدین صورت انتقال صورت می گیرد.
قانون امور حسبی ماده ی 299 که صدور سند مالکیت برای وراث یا موصی له
نکته ی چهارم :
مطابق قانون امور حسبی ماده ی 299 که صدور سند مالکیت برای وراث یا موصی له که در خصوص اموال غیر منقول برای مورث آن ها ثبت شده این موضوع مطابق آیین نامه وزارت دادگستری تعیین می شود.
همچنین مطابق بند 2 آیین نامه ی اجرایی این ماده که مقرر می دارد با تسلیم برگه ی انحصار وراثت به ثبت اسناد و تعیین تعداد ورثه و سهم هر یک از آن ها و وصیت نامه هم اگر به اداره ی ثبت تسلیم نشود یا قبلاً تسلیم نشده باشد سهم هر یک از ورثه از آن ملک به طریقی که در تصدیق انحصار وراثت تعیین شده یا توافقی که بین وراث حاصل شده می باشد.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.