کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

وحید نراقی پور

کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها را می توان از مهم ترین کمیسیون های حوزه ی املاک و اراضی معرفی کرد که مستند تشکیل این کمیسیون را هم همان تبصره 1 ماده 1 این قانون می باشد . مفاد این تبصره 1 ماده 1 قانون ذکر شده بر مبنای ممنوعیت تغییر کاربری در اراضی زراعی و باغ ها که این اراضی زراعی و باغ ها در محدوده ی خارج از شهر و شهرک ها واقع شده اند را در بر می گیرد. 

اما در برخی موارد با پیشرفت جامعه گاها بر حسب اقتضا بر اساس نیاز اقتصادی و اجتماعی باید کاربری های باغی و زراعی تغییر کند اما به جهت جلوگیری بی رویه ی این موضوع این تغییر کاربری باید با تشخیص کمیسیون ذکر شده انجام شود. 

اعضای کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

کمیسیون تبصره 1 ماده 1 متشکل از رئیس سازمان جهاد کشاورزی و رئیس سازمان مسکن و شهر سازی با حضور مدیر امور اراضی و مدیر حفاظت محیط زیست استان و نماینده ی استاندار تشکیل می شود. ریاست کمیسیون را رئیس سازمان جهاد کشاورزی بر عهده دارد. 

البته لازم به توضیح است که نمایندگان دستگاه مربوطه حق حضور در کمیسیون را بدون حق رأی دارند و جلسات این کمیسیون باید با حضور رئیس کمیسیون و سه عضو دیگر رسمیت بیابد و اعتبار این تصمیمات با سه رأی موافق لازم الاجرا می شود. 

نکته :

در صورت ثبت درخواست در کمیسیون کمیسیون موظف است در خواست را بررسی کرده و ظرف دو ماه نتیجه را به درخواست کننده ابلاغ نماید. 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

ضمانت اجرای تغییر کاربری 

 باید بدانیم اگر تغییر کاربری بدون تصمیم و جواز کمیسیون صورت بگیرد قطعاً جنبه ی مجرمانه داشته و باید تغییر جزایی شود. 

پس با این وجود چنانچه تغییر کاربری ایی بدون مجوز کمیسیون صورت بگیرد برابر ماده 3 این قانون مجازات می شود و به استناد ماده 3 علاوه بر قلع و قمع بنا مالک باید جزای نقدی نیز پرداخت کند و در صورت تکرار جرم وی به حداکثر جزای نقدی محکوم شود.

 

تجدید نظر در تصمیمات کمیسیون تبصره 1 ماده 1

تصمیماتی که کمیسیون می گیرد در مواقعی که مجوزی برای تغییر کاربری صادر شده اگر درخواست تجدید نظر از آن شود با تشخیص وزارت جهاد کشاورزی این تجدید نظر به عهده ی کمیسیونی به ریاست وزیر جهاد کشاورزی یا نماینده ی وی می باشد. 

 

اعتراض به رأی تصمیم کمیسیون تبصره 1 ماده 1

 با توجه به دولتی بودن و اداری بودن کمیسون مربوطه اعتراض به تصمیم این کمیسیون در صلاحیت دیوان عدالت اداری می باشد و در صورتی که شخصی از تصمیم کمیسیون شاکی باشد می تواند ظرف سه ما از تاریخ ابلاغ در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند. 

 

هزینه تغییر کاربری در اراضی کشاورزی 

برابر ماده 2 قانون ذکر شده چنان چه برای اراضی باغ ها و زراعی مجوزی به جهت تغییر کاربری در کمیسیون مربوطه صادر شود مالک باید 80 % قیمت روز ملک  با احتساب ارزش آن ملک بعد از تغییر کاربری را بابت وصول عوارض پرداخت نماید. 

البته اگر این تغییر کاربری به جهت سکونت شخصی مالک باشد فقط برای یک بار و اگر تغییر کاربری برای احداث مرغ داری، دام داری، پرورش ماهی، تولیدات تبدیلی و کشاورزی یا گل خانه ای و یا صنایع دستی باشد از پرداخت عوارض تعیین شده معاف می باشد. 

مدت اعتبار جواز تغییر کاربری 

وقتی که در کمیسیون مربوطه تصمیم به تغییر کاربری گرفته می شود، دبیر کمیسیون  علاوه بر نقشه و کروکی ملک برای تعیین قیمت زمین با کاربری جدید به کمیسیون اعلام کرده و بعد از دریافت نظر کمیسیون گواهی به متقاضی ارائه دهند و وی را از مبلغ عوارض مطلع و به وی اعلام کنند که این عوارض را به حساب خزانه داری کل کشور به جهت اخذ جواز تغییر کاربری پرداخت نماید. با پرداخت عوارض از طرف مالک مجوز تغییر کاربری صادر و به مالک ابلاغ می شود. 

این مجوز از تاریخ ابلاغ تا دو سال اعتبار دارد . البته در مواردی که اعتبار مجوز به اتمام می رسد و درخواستی در کمیسیون به جهت تمدید مجوز قبلی و یا تغییر کاربری صورت گیرد اگر کمیسیون با این درخواست ها موافقت نماید و موضوع مشمول عوارض ماده ی 2 شود در این صورت عوارض پرداختی قبل احتساب شده و مابقی آن تعیین می شود و به درخواست دهنده ابلاغ می شود که آن را واریز نماید. 

نکته :

تشکیل جلسات کمیسیون که با حضور اعضای گفته شده صورت می گیرد لازم به ذکر است که روسای سازمان میراث فرهنگی، روسای صنایع و معادن استان و روسای صنایع دستی و گردشگری نیز به وسیله ی دبر خانه ی کمیسیون برای حضور در جلسه دعوت به عمل می آید.

 

توصیه ی آخر

مقررات کمیسیون گفته شده در خصوص شهرداری ها و دعاوی حوزه ی دیوان عدالت اداری بسیار پیچیده و نیاز به تخصص دارد و به شما دوستان توصیه می کنیم در صورت برخورد با چنین موضوعاتی حتماً با وکلای متخصص مشورت نمایید. 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل