کمیسیون توافقات شهرداری

کمیسیون توافقات شهرداری

وحید نراقی پور

کمیسیون توافقات شهرداری

کمیسیون توافقات شهرداری اقدام به عمرانی در شهر ها ، خیابان ها کوچه ها و طرح های عمرانی طبق مقررات عمل می کند. 

کمیسیون توافقات شهرداری یکی از کمیسیون های مهم شهرداری می باشد، ما در هموکیل کمیسیون های مختلف شهرداری از جمله کمیسیون ماده 7 شهرداری و نقض و ابطال آن، کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری، کمیسیون ماده 99 شهرداری، کمیسیون ماده 5 شهرداری و کمیسیون ماده 100 شهرداری را مورد بررسی قرار دادیم. در این مقاله قصد بررسی کمیسیون توافقات شهرداری را داریم.

وظایف کمیسیون توافقات شهرداری

کمیسیون توافقات شهرداری به جهت آبادانی و عمرانی در شهر ها خیابان ها کوچه ها و ... طرح های عمرانی برابر مقررات اقدام می نمایند . اما در اجرای این طرح های عمرانی گاهاً شهرداری با مالکین خصوصی ای مواجه می شود که ممانعت بسیاری برای واگذاری ملک خود به جهت اجرای این طرح ها می شود و در برخی موارد شهرداری اقدام به خرید ملک خصوصی اشخاص می نماید و در برخی موارد که اجرای این طرح در تزاحم با حقوق مالکین باشد، شهرداری می تواند در این مواقع راهکار های قانونی دیگر را اجرا نماید. 

از جمله این راهکار ها می توان به گرفتن موافقت مالک عرصه و اعیان با پرداخت مبلغ توافق شده اشاره کرد یعنی شهرداری طی مذاکراتی که با مالک داشته برای اجرای طرح های عمرانی خود مبلغی را که مالک با آن موافقت نموده را به وی پرداخت کرده تا رضایت او را برای اجرای چنین طرح هایی تهسیل نماید. اما در مواقعی که شهرداری نتواند موافقت مالک خصوصی را اخذ نماید قیمت ملک مورد نظر به وسیله ی هیأت سه نفره کارشناسان دادگستری قیمت ملک تعیین می شود. 

در واقع شهرداری ابتدا به استناد روش های تعیین شده در تبصره ی 2 ماده 4 قانون نحوه ی خرید و تملک اراضی برای اجرای طرح های عمومی خود اقداماتی از جمله ابلاغ کتبی یا آگهی به جهت دعوت از مالک برای انجام معامله می نماید تا برای انعقاد معامله ظرف یک ماه مراجعه کند. اما اگر با سپری شدن این مدت مالک حاضر به انجام معامله نشود برای بار دوم نیز به وی اعلام می شود تا ظرف مدت 15 روز برای انعقاد معامله حاضر شود. اما با سپری شدن این مدت و عدم حضور مالک شهرداری برابر مقررات ماده 8 قانون ذکر شده اقدام به تملک ملک می نماید. 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

مرجع صالح برای شکایت از تملک ملک 

در چنین مواقعی که بعد از اعلام شهرداری مالک برای انجام معامله حاضر نشده و توافقاتی نیز در این خصوص صورت نگرفته و شهرداری اقدام به تملک ملک می نماید مالک می تواند به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و طرح شکایت کند. چرا که اقدام شهرداری از اعمال حاکمیت هایی می باشد که باید در دیوان عدالت اداری رسیدگی شود. 

 

تفکیک و افراز و موافقت شهرداری 

باید اشاره کرد تفکیک و افراز را نمی توان وظیفه ی شهرداری دانست چرا که این اقدام در صلاحیت اداره ثبت اسناد و املاک می باشد و شهرداری در این میان فقط تائید نقشه می نماید. البته ابلاغ های لازم به مالک و ارجاع به مراجع ذی ربط به وسیله ی شهرداری صورت می گیرد و برابر ماده 101 قانون شهرداری که به این موضوع اشاره کرده که تفکیک املاک محدوده ی شهر بعد از رعایت کردن ضوابط شهر سازی و طرح های تفصیلی و تصویب مراجع ذی ربط و پیش بینی سرانه های شهری مانند کمیسیون ماده 5 و شورای شهر حادث می گردد . از همین رو قبل از تفکیک املاک مالکین با شهرداری توافقاتی انجام می دهد. 

 

کارکرد کمیسیون توافقات شهرداری

شهرداری ها در ایران زمانی شهروندان را به کمیسیون توافقات ارجاع می دهد که خواست آنان اصلاح طرح تفصیلی یا درخواست صدور جواز طبقات اضافی و امثال این موارد باشد . چرا که شهرداری برای صدور چنین مجوز هایی ابتدا شهروندان را به کمیسیون توافقات ارجاع می دهند . کمیسیون توافقات با بررسی موضوع تصمیماتی در این خصوص می گیرد. 

ادعایی که شهرداری ها راجع به کمیسیون توافقات دارند این است که این کمیسیون مطابق ماده 10 قانون مدنی تشکیل می شود . چرا که هیچ مقرره ی قانونی کمیسیون توافقات را پیش بینی نکرده اما به استناد ادعای شهرداری ها که کمیسیون توافقات را بر اساس ماده 10 قانون مدنی قلمداد می نمایند انگار توافقات صورت گرفته در این کمیسیون ا باید معتبر دانست. 

نکته ی پنهان در این موضوع این است که چون شهرداری یک مرجع عمومی به حساب می آید که خود دارای قانونی خاص است باید تمامی تصمیمات و اقدامات آن در قانون شهرداری پیش بینی شده باشد و از این رو نمی توان استناد به ماده 10 قانون مدنی را در مورد کمیسیون توافقات صحیح دانست چرا که هیچ یک از مواد قانون شهرداری ها در مورد کمیسیون توافقات مقرره ای ندارد.

اعضای کمیسیون توافقات شهرداری

کمیسیون توافقات معمولاً با حضور نماینده ای از شورای شهر و معاون شهردار همچنین نماینده ی اداره مالی و مدیر املاک تشکیل می شود. 

نکته ی اول :

 شهرداری ها در کمیسیون توافقات معیار خاصی را برای مبالغ در نظر گرفته شده و توافقات انجام شده ندارد. در واقع شهروندان به ناچار ملزم به پذیرش مبالغ به ظاهر توافق شده در این کمیسیون می باشند. 

نکته ی دوم :

تمامی کمیسیون های شهرداری مطابق با قانون مربوط به آن و ضوابط و مقررات خاص آن ها تشکیل و تصمیم گیری می شود. اما کمیسیون توافقات در هیچ جای قانون شهرداری به آن اشاره نشده و دارای ابهامات و ایرادات بسیاری می باشد چرا که تصمیمات گرفته شده در این کمیسیون به هیچ عنوان حاکی از توافق شهرداری و مالکین نمی باشد بلکه تصمیم شهرداری و اجبار مالک به آن ها می باشد.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل