دیه جنین در مراحل مختلف

دیه جنین در مراحل مختلف

شکیبا کاظمی

دیه جنین در مراحل مختلف

به موضوع جنایت میت و دیه جنین در مراحل مختلف آن می پردازیم و آسیب های وارد به جنین در مراحل مختلف آن از جمله نطفه، علقه، مضغه، عظام، تشکیل گوشت و استخوان و مرحله تکوین جنین را مورد بررسی قرار می دهیم.

مقدمه در این مقاله در خصوص جنایاتی بحث می‌نماییم که بر انسان مرده و یا بر کوچک ‌ترین سلول انسان زنده وارد شود. اگر به انسان مرده‌ای ضربه وارد شود آیا باز هم جانی باید دیه بپردازد؟همچنین جنایت بر انسانی که هنوز به دنیا نیامده آیا دیه دارد؟ در این مقاله به بررسی شرایط دیه و مقدار آن در خصوص جنایت بر مردگان و جنایت بر جنین از لحظه ایجاد نطفه تا لحظه به دنیا آمدن بحث می‌نماییم.

جنین چیست؟

جنین بعد از ایجاد رابطه جنسی میان زوجین و ایجاد سلولی از موجود زنده  به نام نطفه در رحم زنان  تشکیل می شود. اما بعد از به دنیا آمدن و خروج از شکم مادر اصطلاح نوزاد به جنین اطلاق می‌شود. 

دیه جنین در مراحل مختلف چگونه است؟

اگر از همان لحظه تشکیل کوچک ترین سلول انسان در بدن مادر جنایتی بر مادر وارد شود که آسیب آن به جنین برسد جرم است و مجازات آن علاوه بر پرداخت دیه یا ارش حبس می‌باشد البته میان عمل عمدی و غیر عمدی صدمه جانی تفاوت وجود دارد که اقدام عمدی جانی علیه جنین موجب پرداخت دیه یا ارش به همراه حبس است و انجام غیر عمدی این عمل صرفا پرداخت دیه و ارش را به دنبال دارد میان مراحل رشد جنین تفاوت چشمگیری وجود دارد و جنایت بر هر کدام از این مراحل دیه ی متفاوت دارد.

دیه آسیب به جنین در مرحله ی نطفه چقدر است؟

نطفه به معنی تشکیل اولین سلول‌ها ی بدن جنین است درواقع این مرحله اولین مرحله ی رشد جنین می‌باشد که اگر در همین مرحله به جنین ضربه‌ای وارد شود و نطفه از بین برود دیه آن دو صدم دیه کامل است یعنی باید دیه کامل را ضرب نماییم در عدد دو صدم تا مبلغ دیه نطفه ی جنین مشخص گردد.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

دیه آسیب به جنین در مرحله علقه چقدر است؟

منظور از علقه چه می‌باشد؟ 

علقه خونی است که مطابق علم پزشکی در اطراف نطفه بسته می‌شود و یکی از مراحل رشد جنین است این خون خونی نیست که در اثر آسیب ایجاد شده باشد. اگر جنین در مرحله علقه باشد و جانی به آن آسیب برساند دیه آن ۴ صدم دیه کامل است که مطابق فرمول این عدد چهارصدم باید در دیه کامل ضرب گردد.

 

دیه آسیب به جنین در مرحله مضغه چقدر است؟

 اگر جنین از مرحله نطفه و علقه گذشته باشد مرحله بعد مضغه نام دارد در این مرحله مقداری گوشت ریز و استخوان ریز در اطراف علقه در حال شکل‌گیری است گوشت بسته شده در اطراف علقه مانند گوشت جویده شده است که در قرآن هم از آن یاد شده است آسیب به جنین اگر در مرحله مضغه باشد موجب محکومیت جانی به پرداخت ۶ صدم دیه کامل است.

دیه آسیب به جنین در مرحله عظام چقدر است؟

مرحله عظام در جنین بدین شکل است که استخوان‌های جنین در این مرحله رشد می‌کند این مرحله از مراحل مهم بارداری و اواخر آن است جنین در این مرحله به شکل و شمایل انسان بسیار درمی آید اگر جانی به مجنی علیه جنین در این مرحله آسیب برساند و باعث از بین رفتن آن شود باید ۸ صدم دیه کامل را بپردازد.

دیه آسیب به جنین در مرحله تشکیل گوشت و استخوان چقدر است؟

 در مرحله بعد گوشت و استخوان بندی جنین تکمیل شده است و کاملاً به شکل یک انسان درآمده اما هنوز روح در آن دمیده نشده است و هنوز مشخص نگردیده که جنین پسر است یا دختر. در این زمان اگر به جنین آسیب برسد باید جانی یک دهم دیه کامل را بپردازد.

دیه آخرین مرحله تکوین و رشد جنین یعنی مرحله دمیدن روح چقدر است؟

 در صورتی که مراحل رشد و تکوین جنین کامل شده باشد و روح نیز در آن دمیده شده باشد آسیب به جنین در این شرایط اگر جنین پسر باشد باید دیه آن به شکل کامل پرداخت شود یعنی دیه کامل بر عهده جانی می‌باشد ولی اگر جنین دختر باشد در این صورت باید نصف دیه کامل پرداخت شود و اگر مشخص نشود که جنین دختر است یا پسر یعنی خنثی باشد در این صورت جانی باید سه چهارم دیه کامل را بپردازد 

نکته:

معمولا دوره بارداری ۹ ماه طول می‌کشد اما اگر جنین زودتر از ۹ ماه به دنیا بیاید حتی اگر یک نفس بکشد و بعد فوت کند جنایت بر این او بعد از به دنیا آمدن دیگر جنایت بر جنین محسوب نمی‌شود و جنایت بر انسان کامل است و حتی فوت او بعد از به دنیا آمدن و بعد از صرفا یک نفس کشیدن جنایت بر مرده محسوب می‌شود پس در جنایت بر میت هم فرقی نمی‌کند که سن او چقدر باشد چه نوزاد یک ساعته یا یک ثانیه‌ای و چه نوزاد چندین ماهه یا انسان بزرگسال باشد اگر مرده باشد  جنایت بر این فرد جنایت بر میت محسوب می‌شود.

میت به چه کسی اطلاق می‌شود؟

 میت به شرایط انسانی می‌گویند که دیگر نفس نکشد و به عبارتی زنده نباشد در اصطلاح عرف میت همان فرد مرده است یعنی جنایت بر جنازه همان جنایت بر انسانی است که مرده است.

انواع جنایت بر مرده

چنین جنایتی انواع و اقسام مختلفی دارد همیشه این طور نیست که فرد به صورت کامل هیچ گونه جانی و نفسی در بدن نداشته باشد تا میت تلقی شود بلکه در موارد دیگری نیز تحت شرایطی کسی که هنوز جان یا رمقی در بدن دارد میت تلقی می‌شود جنایت بر آن جنایت بر میت می‌باشد اگر بر اثر ضربات جانی آخرین نفس‌های خود را می‌کشد و قطعا چند ثانیه دیگر به صورت کامل می‌میرد و بعد جانی دیگری بر این چنین فردی ضربه وارد نماید و موجب مرگ او در همان لحظه شود در این شرایط درست است که این فرد هنوز زنده بوده است اما  میت محسوب می ‌شده است چرا که نفس‌های آخر خود را می‌کشید اما اگر وضعیت مجنی علیه که توسط جانی دیگری صدمه دیده است در حدی نباشد که نفس‌های آخر خود را بکشد و هنوز رمق در بدن او باقی مانده باشد.

 در این صورت ممکن است این فرد زنده بماند و احتمال زندگی او بیش تر از مرگش است پس حقوقدانان چنین فردی را زنده تلقی می‌کند و جنایت بر آن را جنایت بر زنده می‌داند اما آن مجنی علیه که آخرین رمق و نفس خود را می‌کشد مثلاً جانی سر او را بریده است اما نه به شکل کامل و قطعاً مجنی علیه تا چند ثانیه دیگر می‌ میرد و بعد در همین شرایط جانی دیگری ضربه‌ای به مجنی علیه وارد کند که باعث شود همان لحظه او بمیرد.

در این صورت جنایت بر میت انجام داده است همچنین اگر فردی بر اثر دو گلوله جان خود را از دست دهد و سپس گلوله سوم بر بدن او وارد شود در این صورت گلوله سوم جنایت بر میت است این بحث در جایی بروز می‌نماید که جنایت اول با جنایت دوم توسط دو جانی متفاوت انجام شود اگر مشخص شود که مجنی علیه بر اثر این دو گلوله فوت نموده پس عادلانه نیست که  گلوله سوم توسط جانی دیگر،جنایت بر فرد زنده محسوب شود چرا که مجنون علیه بر اثر گلوله دوم فوت نموده و جانی دوم صرفا بر پیکر بی‌جان مجنی علیه شلیک نموده است.

اگر مجنی علیه از لحاظ مغزی مرده باشد یعنی مرگ مغزی در او اتفاق افتاده باشد اما قلب او همچنان بتپد مانند بسیاری از بیماران مرگ مغزی دراین صورت جنایت بر این فرد جنایت بر میت محسوب می‌گردد که البته اختلافی است اما در رویه قضایی همچنان جنایت بر مرده محسوب می‌شود.

 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

آیا جنایت در میت جرم است؟

جنایت بر میت هتک حرمت میت است و در شرع هم این عمل ناپسند ذکر شده و از اعمال حرام است پس جنایت بر فرد مرده جرم است و قانونگذار میان زمانی که جانی این عمل را به صورت عمدی انجام داده است و جانی که این عمل را به صورت غیر عمدی انجام داده است تفاوت قائل شده است پس اگر جانی این عمل را به صورت عمدی ارتکاب یابد باید علاوه بر پرداخت دیه یا ارش شلاق هم بخورد این شلاق از نوع شلاق تعزیری است درجه آن هم ۶ می‌باشد میزان آن ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق است اما اگر جانی این جنایت را به صورت غیر عمد یا شبه عمد و در واقع به صورت غیر ارادی انجام دهد مجازات آن صرفا پرداخت دیه یا ارش است.

دیه جنایت بر میت چه مقدار است؟

 اگر فردی میت محسوب شده و جانی به آن جنایتی وارد نماید در این صورت مانند آن است که آن مجنون علیه انسان زنده‌ای بوده است و جانی به انسان زنده جنایت وارد نموده پس دیه جنایت بر میت یک دهم دیه کامل انسان زنده یا ارش همان جنایت در خصوص انسان زنده است ماده ۷۲۷ قانون مجازات اسلامی آن موارد را بیان می‌نماید.

توصیه پایانی

مقاله های فراوانی در سایت هموکیل در حوزه دیه منتشر شده است که می توانید با کلیک لینک مقاله های دیه به آنها رجوع کند همچنین در صورت نیاز و شکایت از مقاله  نحوه طرح دعوا در پروند های دیه و تاثیر حضور وکیل در پرونده‌های دیه بهره ببرید و همچنین می توانید از وکلای دیه بهره ببرید.