دادخواست تنفیذ وصیت نامه عادی
دادخواست تنفیذ وصیت نامه عادی
مقدمه
وصیت یک عمل حقوقی می باشد که مطابق آن وصیت کننده در رابطه با اموال و دارایی خود و یا در رابطه با برخی امور تعیین تکلیف نماید. در مقاله دادخواست تنفیذ وصیت نامه عادی به بررسی نمونه ای از دادخواست تنفیذ وصیت نامه عادی و به بررسی مختصر بحث وصیت نامه پرداخته ایم.
ارکان دعوای تنفیذ صیت نامه چیست؟
ا-فوت شخص وصیت کننده
۲-وصیت نامه به شرح مقرر در در قانون امور حسبی تنظیم نشده باشد در این حالت وراث اگر وصیت صورت گرفته را قبول نداشته باشند می بایست از طریق اقامه دعوا تنفیذ وصیت نامه ادعای خود را اثبات نمایند.
۳-در صورتی که وراث بر این ادعا باشند که وصیت انجام شده توسط موصی منتسب به وصی نیست ابتدا باید صحت وصیت نامه از قبیل ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری در رشته اصالت خط بررسی شود.
انواع وصیت نامه در قانون
در حالت کلی 3 نوع وصیت نامه وجود دارد: وصیت نامه رسمی، وصیت نامه خودنوشت، وصیت نامه ی سری.
وصیت نامه رسمی
وصیت نامه ای می باشد که در دفتر خانه اسناد رسمی ثبت شده باشد.
وصیت نامه ی خودنوشت یا عادی
وصیت نامه ای می باشد که به دستخط خود وصیت کننده نوشته شده و دارای تاریخ و امضا می باشد.
وصیت نامه ی سری
وصیت نامه ای می باشد که به دست خود موصی (یا همان وصیت کننده) یا هر فرد دیگری نگاشته شده باشد که در هر حال باید موصی انتهای آن را امضا نماید و بعد از تنظیم وصیت نامه آن را به اداره ثبت اسناد محل اقامت وصیت کننده و یا دفاتر رسمی که نمایندگان آن به حساب می آیند برده و در آنجا نگهداری شود.
در صورتی که وصیت به هیچ یک از طرق رسمی، خودنوشت و سری تنظیم نشده باشد آیا این وصیت اعتبار دارد؟
در این خصوص ماده ۲۹۱ قانون امور حسبی بیان می دارد«هر وصیتی که به تریب مذکور در این فصل واقع نشده باشد در مراجع رسمی پذیرفته نیست مگر اینکه اشخاص ذی نفع در ترکه به صحت وصیت اقرار نماید» با توجه به این ماده باید گفت وصیت نامه ای که در قالب های مقرر در ماده ۲۹۱ تنظیم نشده باشد فاقد هر گونه اعتبار است ولی شورای نگهبان طی نظریات متعددی بیان داشته ماده ۲۹۱ بر خلاف شرع است و اگر وصیت نامه در قالب های تعیین شده نباشد ولی اصالت آن توسط دادگاه حال به واسطه شهادت شهود و یا به هر طروق دیگر احراز شود ولی در قالب های فوق نباشد مشکلی در پذیرفتن این وصیت نامه وجود ندارد.
تنفیذ وصیت نامه
تنفیذ در لغت به معنای اجازه، امضاء نمودن ،تایید نمودن می باشد. تنفیذ در اصطلاح حقوقی به معنای تایید و اعتبار بخشیدن به عمل حقوقی می باشد. برای مثال ورثه باید در مورد وصیت موصی نسبت به بیش از یک سوم اموال تنفیذ نمایند.این به این معناست که ورثه باید در صورت رضایت به وصیت موصی نسبت به مازاد یک سوم اموال مورد وصیت نامه را تنفیذ نمایند.
-موصی قادر به وصیت نسبت به کل اموال خود به هر طریقی که مایل است می باشد.
-وصیت کننده باید حسن انعقاد وصیت نامه قطع یقین باید اهلیت و مجاز به تصرف در اموال خود باشد.
-المکان رجوع از وصیت وجود خواهد داشت.
-اگر موصی وصیت دومی بعد از وصیت اول خود صادر کند، در این صورت وصیت دوم بر اساس تاریخ مورد پذیرش می باشد و به اجرا در می آید.
-مطابق ماده 836 قانون مدنی هرگاه شخصی دست به خودکشی بزند یا اعمالی که باعث وارد شدن جراحات و از بین رفتن خود شود و پس از آن وصیت کند، اگر از فرد در این اثر فوت نماید وصیت باطل می گردد و درصورتی که زنده بماند وصیت او نافذ می باشد.
-موصی به (مورد وصیت) باید مالیت داشته باشد و منفعت عقلایی، قابلیت نقل و انتقال داشته و در ملکیت موصی بوده باشد و نباید متعلق به ثالث باشد.
-وصیت بر مال نامشروع نیز باطل می باشد.
-وصیت نمودن بر چیزی که بعدا موجود می شود صحیح می باشد. به عبارتی وصیت کردن بر نوزادی که به دنیا نیامده است به شرط زنده به دنیا آمدن وی صحیح است.
-موصی (وصیت کننده) فقط تا میزان یک سوم ترکه میتواند وصیت نماید و بیش از یک سوم آن در صورتی نافذ است که ورثه تنفیذ نمایند.
-در صورتی که وارثی بیش از یک سوم را تنفیذ نماید نسبت به سهم او نافذ می باشد و اگر مالی مشخصی را به عنوان موصی به ارائه نمود و قیمت آن بیش از یک سوم باشد مازاد آن جز حقوق ورثه می باشد.
-میزان یک سوم به اعتبار دارایی وصیت کننده در زمان فوت موصی مورد نظرمی باشد نه به اعتبار دارایی در زمان وصیت موصی.
نمونه دادخواست تنفیذ وصیت نامه
در تصویر زیر نمونه ای از دادخواست تنفیذ وصیت نامه درج شده است.
وظایف وکیل وصیت نامه و ایجاد یک نمونه دادخواست تنفیذ وصیت نامه
وکیل انحصار وراثت امین موصی می باشد و مطابق شرایطی که در وصیت نامه موجود است مراحل تقسیم ترکه را انجام داده و مراحل کار را انجام می دهد. پس رعایت همه ی موازین قانونی مربوط به وصیت نامه از وظایف وکیل وصیت نامه می باشد برای دریافت مشاوره و اخذ وکیل وصیت نامه و سایر مواردد حقوقی در سایت هموکیل ثبت نام نموده و از راهنمایی های بهترین وکلای مجموعه ی حقوقی هموکیل بهره مند شوید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.