جرم خرید و فروش و حمل و نگهداری مشروبات الکلی

جرم خرید و فروش و حمل و نگهداری مشروبات الکلی

میلاد کریمی

جرم خرید و فروش و حمل و نگهداری مشروبات الکلی

مجازات خرید و فروش مشروبات الکلی در ماده 702 قانون مجازات اسلامی شامل شش ماه تا یکسال حبس ، تا 74 ضربه شلاق و پرداخت جریمه نقدی به میزان پنج برابر ارزش کالای مذکور می باشد.

مصرف مشروبات الکلی در شرع حرام است بنابراین قانونگذار برای خرید و فروش مشروبات الکلی به طور جزئی یا کلی مجازات تعیین کرده است تا هم از شیوع اعمال حرام در جامعه پیشگیری گردیده و هم از حیث این معاملات حرام به دیگران آسیبی وارد نشود به همین دلیل خرید و فروش مشروبات الکلی جرم و قابل مجازات است.

در هموکیل ما دو مقاله با موضوعات بررسی جرم شرب خمر از دیدگاه قانون مجازات اسلامی و بررسی نکات تکمیلی جرم شرب خمر از دیدگاه قانون نوشته ایم در این مقاله به بررسی خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات های آن می پردازیم.

جرم خرید و فروش مشروبات الکلی

ماده 702 بخش تعزیرات جرم ساخت مشروبات الکلی،جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی و خرید و فروش آن را پیش بینی کرده و برای هر کدام مجازات مشخصی را تعیین کرده است.

جرم خرید و فروش مشروبات الکلی به معنای اقدام به خرید و فروش مشروبات الکلی چه به صورت کلی و چه به صورت جزئی می­باشد یعنی میزانی که خرید و فروش می­شود اهمیتی ندارد و حتی خرید و فروش جزئی مشروبات الکلی نیز جرم است؛نکته دیگر اینکه برای قانونگذار اهمیتی ندارد که خریدار یا فروشنده مصرف کننده نیز می­باشد یا خیر.

مجازات خرید و فروش مشروبات الکلی

در ماده 702 قانون مجازات اسلامی مجازات های زیر برای این جرم تعیین شده است:

1.شش ماه تا یکسال حبس

2.تا 74 ضربه شلاق

3.پرداخت جریمه نقدی به میزان پنج برابر ارزش کالای مذکور

نکته:مجازات جرم خرید و فروش مشروبات الکلی غیر قابل تعلیق است یعنی حتی در صورت وجود شرایط تعلیق نیز این مجازات نمی­تواند معلق شود.

 

مراحل شکایت از جرم خرید و فروش مشروبات الکلی چگونه است؟

از آنجا که جرم خرید و فروش مشروبات الکلی دارای جنبه عمومی است علاوه بر شکایت شاکی خصوصی با اعلام ضابطین قضایی نیز این جرم قابل پیگیری است.بعد از تشکیل پرونده در دادسرا تحقیقات مقدماتی آغاز شده و اصحاب دوا جهت ارائه ادله خود باید در جلسه رسیدگی حاضر شوند؛بازپرس اقدام به انجام تحقیقات و بررسی دلایل می­کند و در صورتی که دلایل کافی بر احراز مجرمیت متهم پیدا کند اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی نموده و در صورتی که دادستان موافقت کند،برای متهم کیفرخواست صادر خواهد شد و بعد از صدور کیفرخواست جهت رسیدگی بعدی به دادگاه کیفری ارسال می­شود.اما اگر دلایل کافی برای احراز مجرمیت متهم یافت نشود با صدور قرار منع تعقیب پرونده در دادسرا مختومه می­شود.

 

جرم قاچاق مشروبات الکلی چیست؟

واردات هر گونه نوشیدنی های الکلی به هر طریق و به هر میزان به کشور از نظر قانون جرم و واردکننده آن نیز مجرم محسوب می­شود و به مجازات های زیر محکوم می­شود:

1.شش ماه تا پنج سال حبس

2.هفتاد وچهار ضربه شلاق

3.پرداخت جریمه نقدی به میزان ده برابر ارزش عرفی مشروباتی که قاچاقی وارد کشور شده است.

اگر میزان محموله قاچاق بیشتر از بیست لیتر باشد وسیله نقلیه ای که با آن محموله حمل شده به نفع دولت ضبط می­شود و یا مرتکب جرم باید معادل قیمت وسیله نقلیه را به دولت پرداخت بکند.البته در صورتی ه حمل کننده مشروبات مالک خودرو نباشد و مالک خودرو هم وسیله نقلیه خود را برای حمل مشروبات در اختیار شخص قرار نداده باشد و از این موضوع اطلاعی نداشته باشد، وسیله نقلیه توقیف نمی­شود.

 

پرسش های پرتکرار در خصوص جرایم خرید و فروش مشروبات الکلی

حکم خرید و فروش مشروبات الکلی توسط اقلیت های دینی

خرید و فروش مشروبات الکلی و همچنین مصرف آن برای اقلیت های دینی آزاد است البته استثنائاتی نیز وجود دارد که ذیلا بیان می­شود:

1.تظاهر به مستی در انظار عمومی به  عبارت دیگر اگر شخصی که از اقلیت های دینی است در انظار عمومی مستی خود را نشان بدهد مرتکب جرم شده است.

2.فروش مشروبات الکلی به مسلمانان جرم است.

آیا مصرف مشروبات الکلی جرم است؟

مصرف مشروبات الکلی از نظر قانون جرم و جزء جرایم حدی می­باشد ؛برای جرایم حدی در شرع مجازات تعیین شده است بنابراین قاضی حق ندارد میزان مجازات را کاهش دهد.

مجازات هربار شرب خمر 80 ضربه شلاق می­باشد؛اگر شخصی سه مرتبه شرب خمر بکند و هر بار به مجازات 80 ضربه شلاق محکوم می­شود و اگر هر سه بار این مجازات اجرا شود در بار چهارم مجازات وی اعدام خواهد بود.

 

شرب خمر چگونه اثبات می­شود؟

1.دوبار اقرار متهم نزد قاضی در خصوص اثبات شرب خمر

اگر شخص در سلامت عقلی کامل به سر ببرد و با اراده و اختیار اقرار به شرب خمر بکند این اقرار دلیل بر اثبات جرم شرب خمر خواهد بود.

2.شهادت دو مرد جهت اثبات شرب خمر

اگر دو مرد که شرایط شهادت دادن را داشته باشند بر شرب خمر کسی شهادت بدهند این جرم اثبات می­شود.

3.علم قاضی در اثبات شرب خمر

قاضی براساس علم خود مثلا با گرفتن تست الکل به این امر پی ببرد که شخص مشروبات الکلی مصرف کرده است.

 

آیا اگر شخصی سهوا و به اشتباه مشروبات الکلی مصرف کند مجازات می­شود؟

اگر شخصی از روی عدم آگاهی نوشیدنی های الکلی مصرف کرده باشد شامل مجازات حدی نمی­شود زیرا اگر شخصی علم و عمد نداشته باشد رکن معنوی جرم وجود ندارد بنابراین جرمی نیز محقق نمی­شود.

مجازات مصرف مشروبات الکلی توسط افراد زیر 18 سال چیست؟

افراد زیر 18 سال در صورت مصرف مشروبات الکلی مشمول مجازات 80 ضربه شلاق حدی نخواهند بود و فقط ممکن است از آنها تعهد گرفته شود که دوباره مرتکب این جرم نشوند یا به مراکز اصلاح وتربیت فرستاده شوند.

اگر شخصی مکانی را برای مصرف مشروبات الکلی دایر کرده باشد به چه مجازاتی محکوم می­شود؟

مطابق ماده 704 قانون مجازات اسلامی اگر شخصی محلی برای این کار تاسیس کرده باشد وهمچنین مردم را برای این امر به آن مکان دعوت کند به 3 ماه تا 2 سال حبس و74 ضربه شلاق یا از یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جریمه نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

اگر شخص هم مکانی برای شرابخواری باز کند و هم مردم را برای این کار به آنجا دعوت کند باید طبق قانون به حداکثر مجازات محکوم شود

 

تخفیف در مجازات حمل مشروب

جرم حمل مشروی یک جرم تعزیری است بنابراین دادگاه می­تواند در شرایط خاصی مجازات آن را تخفیف بدهد.

توبه مرتکب قبل از اثبات قطعی جرم یکی از مواردی است که می­تواند سبب کاهش مجازات شود البته نکته ای که باید توجه کنیم این است توبه حتما باید قبل از اثبات قطعی جرم باشد و اگر شخص محکوم به 74 ضربه شلاق شود و بعد از آن اظهار توبه کند تاثیری در کاهش مجازات تعیین شده ندارد.

نتیجه گیری 

مصرف مشروبات الکلی هم شرعا و هم قانونا جرم و قابل مجازات است قانونگدار نیز برای جلوگیری از انجام افعال حرام خرید وفروش و حمل و نگهداری مشروبات الکلی را جرم و قابل مجازات دانسته است.

در صورت شکایت از شما به دلیل ارتکاب جرایم بالا برای اینکه با استفاده از راهکارهای قانونی به کمترین میزان مجازات محکوم شوید توصیه می­شود حتما پیگیری پرونده خود را به وکیل بسپارید.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل