قرار تعلیق تعقیب چیست؟

قرار تعلیق تعقیب چیست؟

شکیبا کاظمی

قرار تعلیق تعقیب چیست؟

در  مقاله قرار تعلیق تعقیب بیان می نماییم که قرار تعلیق تعقیب چیست و در چه مواردی صادر خواهد شد همچنین درخصوص این قرار باید موارد مهمی را بدانید که در ادامه آن ها را ذکر نمودیم.

قرار تعلیقب تعقیب چیست؟

اگر بخواهیم این پدیده را شرح دهیم باید بیان نماییم که تعلیق به معنای معلق نمودن یا متوقف کردنمی باشد و وقتی در کنار کلمه تعقیب قرار می گیرد طبیعتا به این معنی می باشد که پیگرد و تعقیب متهم تحت شرایطب متوقف شود اما نکته مهم این که این تعلیق موقتی است و اگر شرایط لازم را در مدت صدور آن متهم رعایت ننماید باید این قرار لغو شود .بنابراین مجازات و تعقیب متهم طبق این قرار معلق می ماند.

 

قرار تعلیق تعقیب توسط چه کسانی صادر می گردد؟

در این خصوص میان برخی از فقها اختلاف است اما آن چه که در رویه موجود است این است که قرار تعلیق تعقیب یکی از قرارهایی است که باید فقط دادستان آن را صادر نماید یعنی مخصوص دادستان می‌باشد و سایر مقامات دادسرا حق صدور آن را نخواهند داشت.پس این قرار باید در دادسرا صادر شود چون دادستان نسبت به پرونده هایی که در دادگاه رسیدگی می شود صلاحیت صدور این قرار را ندارد.

 

مستند قانونی برای صدور قرار تعلیق تعقیب

در قانون آیین دادرسی کیفری ماده مستقل و خاصی در خصوص این قرار وجود دارد .ماده قانونی مربوط به این قرار ماده ۸۱ قانون آیین دادرسی کیفری می‌باشد.

 در خصوص چه جرایمی قرار تعلیق تعقیب قابلیت صدور دارد؟

جرایم تعزیری که درجه‌های آن ها ۶ و۷ و ۸ باشد که مجازات آن ها قابلیت تعلیق داشته باشد تحت شرایطی قابلیت صدور قرار تعلیق تعقیب دارند.

 شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب چیست؟

اگر به متن ماده ۸۱ قانون آیین دادرسی کیفری توجه فرمایید بیان می‌نماید که شرایط خاصی برای صدور قرار تعلیق تعقیب وجود دارد این ماده یک به یک شرایط را بیان و توضیح داد است که این شرایط به شرح زیر می باشد:

1-یکی از این شرایط این است که  زمانی قرار تعلیق تعقیب صادر می شود که یا پرونده شاکی نداشته باشد یعنی به طور کلی جرم آن پرونده از جرایمی باشد که غیر قابل گذشت هستند و شاکی آن ها را شروع نکرده است یا اگر شاکی داشته باشد شاکی نسبت به آن گذشت نموده است و رضایت خود را اعلام کرده باشد.

2- یا آن که شاکی به این دلیل رضایت داده است که خسارت او توسط متهم جبران شده است یا ترتیبی داده شده است که این خسارت توسط متهم یا خانواده و آشنایان یا هر کس دیگر جبران شود.یعنی فرقی ندارد که چه کسی و به چه شکلی قرار است که برای شاکی این خسارت جبران شود. 

3- نکته و شرط بسیارمهم که باید حتماً به آن توجه شود این است که در صورتی قرار تعلیق تعقیب صادر می‌شود که متهم سابقه محکومیت کیفری موثر نداشته باشد. 

محکومیت کیفری موثر نداشته باشد به چه معناست؟ 

باید بدانید که منظور از محکومیت کیفری موثر این است که متهم قبل از صدور این قرار جرمی مرتکب نشده باشد که به تبع آن از امتیازات اجتماعی محروم شده باشد.درواقع در صورتی این قرار قابلیت صدور دارد که متهم جرمی نکرده باشد و یا اگر جرمی از قبل مرتکب شده از جرایمی نباشد که محکومیت کیفری موثر داشته باشد.

4- اگر همه این شرایط وجود داشته باشد دادستان می‌تواند در صورتی که از متهم موافقت بگیرد قرار ترک تعلیق تعقیب صادر کند پس در قرار تعلیق و تعقیب نیاز به موافقت متهم داریم.پس اگر متهم به انجاماین دستوراتی که دادستان برای او در نظرگرفته استرضایت ندهداین قرار صادر نخواهد شد.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

مدت قرار تعلیق تعقیب چقدر است؟

در خصوص قرار تعلیق تعقیب باید بدانیم که این قرار مدت دارد مدت این قرار در ماده ۸۱ بیان شده است که ۶ ماه تا ۲ سال می‌باشد در واقع در طی این مدت دادستان به متهم دستور می‌دهد که یک یا چند یک از موارد موجود در ماده ۸۱ را انجام دهد.

 موارد مهم عدم توجه به قرار صادره تعلیق تعقیب

اگر متهم توجه ننماید که قاضی چه قراری برای او صادر نموده و بدون توجه و یا بدون اطلاع کامل با این قرار موافقت نموده باشد و در این مدت هر کدام از جرایم خاصی که بیان می‌نماییم را مرتکب شود تکلیف چیست؟

باید این نکته را بدانید که متهمی که با این قرار موافقت می‌نماید نباید در طول این قرار مرتکب جرم شود مخصوصاً ارتکاب جرایم حدی قصاص یا تعزیری درجه یک تا ۷ اگر توسط متهم هر کدام از این جرایم انجام شود و بدین شکل باشد که منجر به کیفرخواست برای متهم گردد و یا اگر دستورهایی توسط دادستان به متهم داده شده است ولی توسط متهم اجرا نشود باید قرار تعلیق تعقیب لغو شود و مجدداً تعقیب متهم به عمل بیاید.

صدور قرار مجدد در این زمان

 در این زمان برای صدور مجدد قرار تعلیق تعقیب  به مقررات تعدد جرم دقت می‌نمایند بنابراین سوالی که از وکلا بسیار پرسیده می‌شود این است که اگر به هر دلیلی تعلیق تعقیب معلق شد تمام مدتی که متهم در تعلیق تعقیب بوده است از بین می‌رود و متهم باید از ابتدا مجازات را تحمل کند یا خیر؟

پاسخ به این سوال خیر است باید بدانید که بعد از این که به هر دلیلی قرار تعلیق تعقیب لغو گردید و مجدداً مجازات نسبت به متهم شروع شد مدتی که تعقیب متهم معلق بوده است در مدت مرور زمان محسوب نمی‌شود و از مجازات او کم خواهد شد و در صورتی که متهم از اتهام دوم تبرئه شود مجدداً قاضی تصمیم می‌گیرد که تعلیق را ابقا کند یعنی دوباره مجازات متهم معلق خواهد شد.

نتیجه گیری

قرار تعلیق تعقیب شرایط و موارد و احکام مخصوص به خود را دارد که در این مقاله از آن هایاد نمودیم بهتر است در خصوص چنین مواردی به وکلای کیفری سایت هم وکیل که در این زمینه بسیار باتجربه هستند مراجعه نمایید همچنین باید بدایند که اگر متهم شرایط صدور این قرار را نداشت باید چه کنید و از چه راهی این مسئله را حل نمایید که وکلا می توانند در این زمینه به شما مشاوره های لازم را بدهند.