
دعوای الزام به فک پلاک خودرو
دعوای الزام به فک پلاک خودرو
در مقاله دعوای الزام به فک پلاک خودرو سعی شده است که در ابتدا به نحوه طرح دعوا الزام به فک پلاک خودرو و ارکان و شرایط تحقق آن پرداخته شود.
سپس امکان قابل طرح بودن خواسته الزام به فک پلاک و الزام به تنظیم سند رسمی مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه در خصوص جرم بودن عدم تعویض پلاک توسط خریدار، مدارک لازم برای طرح این دعوا توضیحاتی ارائه می گردد. در انتها نیز به این پرسش که چه تفاوتی میان دعوای فک پلاک خودرو و تعویض پلاک خودرو وجود دارد پاسخ داده می شود.
در مقاله نوبت دهی تعویض پلاک خودرو مدارک موردنیاز و آموزش تصویری برای تعویض پلاک بصورت تصویری و مرحله به مرحله مراحل تعویض پلاک آموزش داده شده است.
مقدمه
امروزه بسیاری از افراد برای رفت و آمد از خودروی شخصی استفاده می کنند. این امر باعث شده که نقل و انتقال خودرو روز به روز مورد استقبال بیشتری قرار بگیرد. از طرف دیگر در مورد این معامله ممکن است که بین خریدار و فروشنده اختلاف و مشکلاتی ایجاد شود که یکی از آن الزام به فک پلاک خودرو می باشد.
فک پلاک خودرو یکی از اقدامات مهم و اجباری پس از خرید و فروش اتومبیل است. در واقع اگر خریدار ظرف مهلت مشخصی از مراجعه به مراکز تعویض پلاک امتناع کند، فروشنده بر علیه او می تواند دعوای الزام به فک پلاک خودرو را مطرح نماید. حال از آنجایی که ممکن است عده ای از افراد از نحوه طرح این دعوا بی اطلاع باشند، ضروری است که به جزئیات دعوای الزام به فک پلاک خودرو پرداخته شود.
نحوه طرح دعوا الزام به فک پلاک خودرو
جهت شناخت دعوا الزام به فک پلاک خودرو لازم است که نخست توضیح داده شود که فک پلاک به چه معنا می باشد. در لغت واژه " فک" به معنای باز کردن و جدا کردن دو چیز از یکدیگر است. همچنین از لحاظ حقوقی فک پلاک به پروسه ای اشاره دارد که در آن فروشنده و خریدار پس از معامله به مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده و پس از طی نمودن مراحل اداری، پلاک فروشنده از روی خودرو برداشته و پلاک جدیدی به نام مشتری بر روی خودرو نصب می گردد.
اما گاهی اوقات به دلایل مختلفی خریدار و فروشنده نمی توانند با یکدیگر به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند به همین خاطر فروشنده به مشتری وکالت می دهد تا برای تعویض پلاک اقدام نماید ولی اگر مشتری از مراجعه به مراکز تعویض پلاک امتناع کند، فروشنده می تواند بر علیه وی دعوا الزام به فک پلاک خودرو مطرح نماید.
بنابراین در خصوص نحوه طرح دعوا الزام به فک پلاک خودرو باید توجه داشت که خواهان این دعوا کسی است که قانوناً پلاک به نام وی ثبت شده باشد همچنین این دعوا در صلاحیت محاکم حقوقی می باشد. در نهایت هم دادگاه پس از بررسی اسناد و مدارک، چنانچه فک پلاک را محرز بداند، حکم به فک پلاک خودرو را صادر می کند.
ارکان و شرایط طرح دعوا الزام به فک پلاک خودرو
اصولا برای تحقق هر دعوایی لازم است که شرایط و ارکان خاصی وجود داشت تا بتوان آن را مورد رسیدگی قرار داد. شایان ذکر است که دعوای الزام به فک پلاک خودرو نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. حال در ادامه مقاله به جهت آشنایی خوانندگان محترم، به ارکان و شرایط طرح دعوا الزام به فک پلاک خودرو پرداخته می شود.
ارکان دعوای الزام به فک پلاک خودرو بدین نحو است که فروشنده به خریدار وکالت محدود برای تعویض پلاک بدهد، ولی خریدار در مهلت تعیین شده اقدام ننماید در این صورت فروشنده به ناچار می تواند بر علیه خریدار دعوای الزام به فک پلاک خودرو را مطرح می نماید.
باید توجه داشت که در دعوای الزام به فک پلاک خودرو، معمولا فروشنده برای خریدار اظهارنامه ارسال می کند تا ظرف مهلت مشخصی نسبت به فک پلاک اقدام نماید ولی اگر خریدار از مراجعه به مراکز تعویض پلاک امتناع کند، آن وقت فروشنده می تواند دادخواست الزام به فک پلاک خودرو را تقدیم دادگاه کند. نکته دیگر این است که دعوی الزام به فک پلاک خودرو را صرفا مالک رسمی پلاک می تواند طرح کند و دعوای یاد شده باید در محل اقامت خوانده اقامه گردد.
آیا خواسته الزام به فک پلاک خودرو و الزام به تنظیم سند خودرو به طور هم زمان قابل طرح است؟
تا به این جا نحوه طرح دعوای الزام به فک پلاک خودرو و ارکان و شرایط مربوط به آن را مورد بررسی قرار دادیم. حال در این قسمت از مقاله قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم که آیا خواسته الزام به فک پلاک خودرو و الزام به تنظیم سند خودرو به طور هم زمان قابل طرح است؟
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که تنظیم سند ملازمه با فک پلاک و تغییر پلاک به نام خواهان دعوا دارد چرا که تا زمانی که فک پلاک صورت نگیرد و پلاک به نام خواهان دعوا انتقال نیابد سند سبز خودرو صادر می شود فلذا در دادخواست همراه با خواسته فک پلاک خودرو، می بایست خواسته الزام به تنظیم سند خودرو نیز قید شود.
همچنین برخی از محاکم اعتقاد دارند که اگر خرید و فروش اتومبیل با مبایعه نامه عادی صورت گرفته باشد ولی سند رسمی به نام خریدار انتقال نیافته باشد، دعوای فک پلاک از اتومبیل مسموع نمی باشد. بنابراین اگر خواسته الزام به فک پلاک و تنظیم سند خودرو به صورت همزمان طرح نشود، امکان مطرح کردن این دعوا وجود ندارد و دادگاه قرار عدم استماع دعوا را صادر می کند.
آیا عدم تعویض پلاک توسط خریدار جرم است؟
همانطور که در بخش قبلی گفته شد یکی از اقدامات مهم و اجباری پس از خرید و فروش خودرو، تعویض پلاک آن می باشد. حال این پرسش مهم مطرح می شود که آیا عدم تعویض پلاک توسط خریدار جرم است که پاسخ به آن در این قسمت مورد بررسی قرار می گیرد.
در پاسخ به سوال فوق باید بیان داشت که مطابق با اصل قانونی بودن جرائم و مجازات، تنها عملی را می توان جرم دانست که در قانون مجازات اسلامی برای آن رفتار مجازات در نظر گرفته شده باشد. عدم تعویض پلاک توسط خریدار نیز یک موضوع حقوقی بوده و جرم انگاری نشده است فلذا امتناع خریدار از تعویض پلاک را نمی توان جرم دانست.
عدم تعویض پلاک توسط خریدار جرم نیست و صرفا یک تخلف راهنمایی و رانندگی می باشد.
در واقع فروشنده با تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی می تواند الزام خریدار را به تعویض پلاک خودرو تقاضا کند. البته در این خصوص باید توجه داشت که خریدار در صورت وجود شرایط تخلف راهنمایی و رانندگی کرده و مشمول جریمه می شود. میزان این جریمه در كلان شهرها، مراكز استان ها، جاده های بين شهری و مناطق آزاد تجاری-صنعتی 525,000 هزار ریال و در سایر 420,000 هزار ریال می باشد.
چه مدارکی برای طرح دعوا الزام به فک پلاک مورد نیاز است؟
این که چه اسناد و مدارکی برای طرح دعوا الزام به فک پلاک مورد نیاز است پرسش اغلب فروشندگان خودرو می باشد. به همین خاطر در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای طرح این دعوا به طور دقیق بیان می شود. این اسناد به شرح زیر می باشند:
برای طرح دعوای الزام به فک پلاک خودرو مدارک مختلفی باید تهیه گردد که از جمله آن می توان به کپی برابر با اصل سند مالکیت خودرو، کپی برابر با اصل مبایعه نامه فروش خودرو، تصویر برابر با اصل کارت ملی صاحب پلاک، کپی برابر اصل اظهارنامه، مفاصا حساب عوارض خودرو و وکالتنامه وکیل اشاره نمود.
نکته قابل توجه این است که وکالتنامه فروش خودرو، سند انتقال تلقی نمی گردد لذا استناد به وکالتنامه بدون این که دلیلی بر فروش اتومبیل ارائه گردد، قابل قبول نبوده و منجر به صدور قرار رد دعوی می شود. همچنین خواهان باید بر حسب شرایط تمامی مدارک فوق الذکر را تهیه کند در غیر این صورت ممکن است که دعوای آن مورد پذیرش قرار نگیرد.
چه تفاوتی میان دعوای فک پلاک خودرو و تعویض پلاک خودرو وجود دارد؟
تعویض پلاک، یکی از اصطلاحاتی است که در افراد در هنگام معامله خودرو با آن مواجه می شوند. حال ممکن است که در ذهن عده ای این پرسش مطرح شود که چه تفاوتی میان دعوای فک پلاک خودرو و تعویض پلاک خودرو وجود دارد که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
در حال حاضر خرید و فروش خودرو را باید یکی از معاملات رایج میان مردم دانست ولی باید توجه شود که در مورد این معامله ممکن است که بین خریدار و فروشنده اختلافاتی حادث شود که یکی از آن، تعویض پلاک می باشد. منظور از تعویض پلاک همان فک پلاک است و به یک معنا می باشند.
در واقع مفهوم فک پلاک یا تعویض پلاک این است که پلاک قدیمی از خودرو جدا و پلاک جدیدی به نام خریدار بر روی خودرو نصب می شود.
هدف اصلی از انجام این امر شناسایی راننده جدید در صورت وقوع تخلف است زیرا با تعویض پلاک اطلاعات خودرو به مالک جدید وسیله نقلیه منتقل می شود.
پرسش های متداول در دعوای فک پلاک خودرو
منظور از فک پلاک خودرو چیست؟
فک پلاک خودرو به معنای جدا کردن پلاک قدیمی و نصب پلاک جدید به نام خریدار است.
چه مدارکی برای طرح دعوا الزام به فک پلاک مورد نیاز است؟
از جمله مدارک لازم برای طرح دعوای الزام به فک پلاک خودرو، وکالتنامه و کپی برابر با اصل مبایعه نامه فروش خودرو می باشد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.