قرار تامین کیفری در کیفرخواست شفاهی

قرار تامین کیفری در کیفرخواست شفاهی

میلاد کریمی

قرار تامین کیفری در کیفرخواست شفاهی

سوال مهمی که پاسخ آن بسیار حیاتی و در عین حال کاربردی است این است که آیا در کیفرخواست شفاهی هم تامین برای متهم صادر می‌شود یا نیازی نیست؟

دراین مقاله نسبت به متهمینی که می خواهند با سپردن تامین آزاد شوند تعیین تکلیف شده است و مطابق قانون مشخص گردیده است که در خصوص متهمینی که به لحاظ شفاهی کیفرخواست دادستان صادر شده است وضعیت قرار تامین چه باید باشد؟

 

 

نظریه های متفاوت در خصوص قرار تامین در این زمان

نظریه های مطرح شده در خصوص صدور قرار تامین برای متهمی که در خصوص او قرار کیفرخواست شفاهی صادر شده است

برای پاسخ به صدور قرار تامین برای متهمی که در خصوص او قرار کیفرخواست شفاهی صادر شده است دو نظریه متفاوت وجود دارد.

 طرفداران نظریه ی اول معتقدند که ماده ۸۶ قانون آیین دادرسی کیفری بیان نموده که تامین گرفتن از متهم وظیفه دادگاه است پس دادسرا قرار تامین کیفری نباید صادر نماید بنابراین در این زمان دادستان باید مستقیماً پرونده را به دادگاه ارسال کند و در صورتی که پرونده در بازپرسی باشد بازپرس در این زمان وظیفه دارد از دادگاه تقاضای کیفرخواست شفاهی کند و اگر دادستان آن را تایید نمود و به دادگاه ارسال شد در آن زمان است که دادگاه می‌تواند تصمیم بگیرد که تامین از متهم بگیرد یا خیر.

مطابق این نظریه، ماده ۸۶ در واقع مخصص ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری می‌باشد و همچنین اداره حقوقی نیز نظریه مربوط به سال ۹۴ را بیان نموده است که در تایید نظر اول می‌باشد.

طرفداران نظریه ی دوم که نظر آن ها به عنوان رویه قضایی درنظر گرفته شده و عمل می شود این است که صدور قرار تامین کیفری به عهده افراد و مقامات صالح در دادسرا می‌باشد و آن چه که ماده ۸۶ بیان نموده تناسب قرار تامین می‌باشد نه خود اصل صدور قرار چرا که ماده ۸۶ یکی از مواردی را که کیفرخواست شفاهی مطابق آن باید رعایت شود این است که تحقیقات مقدماتی در خصوص متهم به صورت کامل انجام شده باشد و در صورتی که تحقیقات کامل باشد ادله نیز کافی باشد به متهم صفحه اتهام نیز صورت گرفته باشد و دفاعیات هم از او گرفته شده و این دفاعیات غیر موجه باشد دلیل موجهی برای آن وجود نداشته باشد. 

چون اگر دلیل موجه وجود داشت که باید قرار منع تعقیب صادر می‌شد سپس بعد از این که تمام این موارد وجود داشت باید قرار تامین مناسب صادر بشود و در این زمان است که از متهم اخذ آخرین دفاع می‌گیرند و بازپرس ظرف ۵ روز فرصت دارد که اظهار نظر نهایی کند و همچنین دادستان نیز یک فرصت سه روزه دارد که ۲۴ ساعت نسبت به صدور کیفرخواست دارد .

پس در این زمان نمی‌توانیم پرونده را با نقص نداشتن تامین رها کنیم و متهم را نمی‌توانیم آزاد کنیم و همچنین ارسال پرونده به دادگاه بدون این که متهم جلب باشد یا سندی از او در دسترس باشد هیچ گونه فایده ای ندارد و تمام زحمات شاکی را بر باد خواهد داد پس بازپرس باید برای متهمی که تصمیم گرفتند او مجرم است قرار تامین کیفری صادر کند پس ماده ۸۶ صرفاً تناسب تامین را بیان می‌نماید نه این که قرار تامین باید توسط دادگاه صرفاً صادر شود و دادسرا صالح نیست در واقع در دادگاه در صورتی که تامینی که دادسرا صادر نموده نامناسب باشد. 

حق دارد مطابق ماده ۸۶ نسبت به صدور قرار تامین که مناسب باشد اقدام نماید یعنی قرار تامینی که از قبل وجود داشته باشد لغو می‌نماید و بلافاصله قرار تامینی که مناسب می‌باشد را صادر می‌کند و از متهم تامین مناسب گرفته و بعد او را آزاد می‌کنند در غیر این صورت او باید همچنان در بازداشت بماند.

 

 

آیا در قرار جلب به دادرسی کیفرخواست شفاهی هم صادر می‌شود؟

 در این مورد نیز میان فقها ،حقوقدانان و همچنین قضات اختلاف نظر وجود دارد که درواقع در این بین قائل به 2 نظر هستیم:

 طرفداران نظریه ی اول در این خصوص بیان می‌نمایند که برای این که بتوان ادعای شفاهی دادستان را در دادگاه مطرح نمود لازم است که مجرمیت متهم احراز شود و تا زمانی که متهم مجرم شناخته نشده نمی‌توانیم به صورت شفاهی یا کتبی برای او کیفرخواست صادر کنیم چرا که کیفرخواست در خصوص فردی که متهم است و مجرم است صادر می‌گردد و بعد از این که مجرمیت متهم احراز شد قطعاً اولین کاری که باید انجام بشود این است که قرار جلب به دادرسی برای او صادر شود و در پی آن کیفرخواست صادر بگردد و اداره حقوقی در سال ۹۴ نیز همین نظر را تایید نموده است.

 

اما طرفداران نظریه ی مخالف بیان می دارند که همین که اجمالاً معتقد باشیم که جرم توسط متهم رخ داده است که کفایت می‌کند و برای کیفرخواست شفاهی نیاز نیست که حتماً قرار جلب دادرسی صادر شود اگر یک صورتجلسه وجود داشته باشد و همچنین گردش کاری دادستان مشخص باشد امکان این که پرونده از شعبه به دادگاه برسد و نیازی به صدور قرار جلب به دادرسی نباشد وجود دارد. 

اما باید بدانید که در رویه ی عملی نظریه ی اول را برمی گزینند و بعد از صدور قرار جلب دادرسی و کیفرخواست شفاهی پرونده به دادگاه ارسال می‌شود.

 

توصیه سایت هم وکیل به شما در خصوص قرار تامین کیفری در کیفرخواست شفاهی

با توجه به مطالبی که مطالعه فرمودید باید بیان نماییم که واجب است که برای دفاع قوی تر از متهم یا بیان شفاف تر موضوع حتما از وکلای باسابقه درزمینه امور کیفری بهره ببرید چرا که اگر موضوعات پرونده را اشتباه طرح نمایید و یا دفاعیه ی شما ناقص باشد. 

مثل این است که خود را به ته یک چاه بزرگ رها کردید که برگشت از آن بسیار مشکل است و حتی گاهی غیرممکن می گردد. به این دلیل است که ما به شما توصیه می نماییم که حتما برای چنین موضوعاتی وکیل انتخاب نمایید تا بتواند تلاش نماید و شما را به حق برساند.

مطابق مطالبی که در خصوص تامین از متهم بیان شد بهتر است که برای متهم تامین مناسب انتخاب و درنهایت صادر بشود.

نکته بعدی آن است که فرقی نمی کند که کیفرخواست متهم از چه نوع باشد شفاهی باشد یا کتبی به هر حال بدون تامین نباید متهم و پرونده را به دادگاه رساند و رها کردن متهم بسیار خطرناک است و ممکن است که او تا ابد هرگز پیدا نشود که این موضوع بسیار برای شاکی موضوع تاسف باری می باشد.

 

 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم