چه اشخاصی حق اعتراض به قراهای نهایی را دارند؟
چه اشخاصی حق اعتراض به قراهای نهایی را دارند؟
قرار نهایی بعد از این که صادرمی شود قابلیت اعتراض دارد اما نکته مهم این است که در خصوص هر نوع قرار شخصی که حق اعتراض دارد متفاوت است.
می دانید که قرار نهایی بعد از این که صادرمی شود قابلیت اعتراض دارد.افراد خاصی می توانند نسبت به قرارهای نهایی اعتراض نمایند اما نکات مهم دیگری برای این اعتراض وجود دارد که در این مقاله به همه ی آن ها پرداخته ایم.چرا که در خصوص هر نوع قرار شخصی که حق اعتراض دارد متفاوت است. پس برای اطلاع کامل از این مقوله با ما همراه باشید.
چه اشخاصی حق اعتراض به قرار های نهایی اعتراض کنند؟
-دادستان
-شاکی
-متهم
سه نفر مهم در این نوع قرارهاحق اعتراض دارند که بدین شرح است:شاکی،دادستان ومتهم امکان اعتراض به این نوع قرار ها در قانون برای آن ها پیش بینی شده است و از حقوق مکتسبه ی آن ها می باشد.یعنی هرکدام حق دارند از این حق خود استفاده نمایند اما می توانند آن را نادیده بگیرند و درواقع از تکالیف این 3 نمی باشد بلکه از اختیارات آن هاست.
البته نسبت به دادستان قضیه کمی متفاوت تر است چون دادستان مدعی العموم است و حق کلیه ی افراد جامعه رادنبال می کند پس اگر جا داشته باشد که از حق مردم دفاع کند و نسبت به قرارنهایی اعتراض کند واجب است که این اقدام را انجام دهد ولی متهم و شاکی صرفا نسبت به حق خود اظهار نظر می نمایند.
دادستان می تواند به قرار نهایی اعتراض کند
اگر قرار صادره از دادگاه کیفری یک قرار عدم صلاحیت باشد دادستان حق اعتراض به آن را دارد ماده ۳۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری این امر را تایید مینماید که در خصوص این نوع قرار حق اعتراض با دادستان است.
شاکی می تواند به قرار نهایی اعتراض کند
اگر قرار صادر شده توسط بازپرس قرار منع تعقیب باشد شاکی می تواند نسبت به آن عتراض کنداین حق اعتراض در ماده 270قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است.
وضعیت قرار های صادره و حق اعتراض به آنها
اگر قرار منع تعقیب از دادگاه صادر شده باشد وضعیت اعتراض چگونه می باشد؟
در خصوص صدور این قرار از دادگاه باید بدانید که در این مواقع که قوانین آن تابع تجدید نظرهایی از آرای دادگاه خواهد بود که در باید بدانید دادستان میتواند به قرارهای نهایی صادر شده اعتراض کند چرا که متهم که با صدور قرار منع تعقیب تبرئه شده است و نیازی به اعتراض ندارد.
اگر قراره صادره توسط بازپرس قرار موقوفی تعقیب باشد وضعیت اعتراض چگونه می باشد؟
یک سوال مهمی که مطرح می باشد این است که اگر قراره صادره توسط بازپرس قرار موقوفی تعقیب باشد وضعیت اعتراض چگونه است؟
قانونگذار طبق ماده ۲۷۰ بیان نموده که شاکی در این زمان میتواند نسبت به آن اعتراض نماید و اگر آن را دادگاه صادر نموده باشد.
مانند احکام تجدید نظرخواهی از آرای دادگاه میباشد و دادستان نیز میتواند نسبت به آن اعتراض کند و دلیل اعتراض دادستان هم این میباشد که ممکن است رای با قوانین مربوط به موقوفی تعقیب انطباق نداشته باشد.
اگر قرار صادرشده قرار توقف در تحقیقات باشد وضعیت اعتراض به آن چگونه می باشد؟
شاکی مطابق ماده ۱۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری میتواند نسبت به آن اعتراض نماید بنابراین این قرار از طرف متهو دادستان قابلیت اعتراض ندارد.
اگر رای صادر شده قرار بایگانی پرونده باشد وضعیت اعتراض به آن چگونه می باشد؟
در خصوص قرار بایگانی پرونده هرچند در قانون نسبت به آن هیچ نوع تصریحی وجود ندارد اما در این زمان دادستان و شاکی میتوانند نسبت به آن اعتراض کنند.
چرا دادستان به چنین قراری حق اعتراض دارد؟ اعتراض دادستان از جهت انطباق نداشتن قانون با رای صادر شده میباشد.
اگر قرار صادره قرار تعلیق تعقیب باشد وضعیت اعتراض به آن چگونه می باشد؟
در خصوص قرار تعلیق تعقیب مقاله ی خاص و کاملی از قبل برای شما مکتوب نمودیم که در سایت هم وکیل می توانید آن را مشاهده فرمایید در این زمان هم شاکی و هم متهم میتوانند نسبت به آن اعتراض نمایند البته باید در نظر داشته باشید که در صدور قرار تعلیق تعقیب حتماً متهم باید نسبت به آن موافقت خود را اعلام نماید اما این امر به این معنی نیست که دیگر متهم نتواند اعتراض کند.
اعتراض به قرار اناطه ای که صادر میشود چگونه می باشد؟
شاکی میتواند نسبت به قرار اناطه اعتراض نماید و ماده ۲۷۰ قانون دادرسی کیفری این امر را تایید میکند حتی اگر ذینفع متهم باشد که مکلف به طرح دعوای حقوقی است باز هم شاکی حق اعتراض دارد ولی متهمین چنین حقی در خصوص قرار اناطه ندارد.
اعتراض به قرار چه مقدار مهلت دارد؟
باید بدانیم که مهلت اعتراض در 90 درصد مواقع یک عدد ثابت است که روز ابلاغ و اقدام هم جزو آن محاسبه شده که تبصره ماده ۲۷۰ بیان نموده که اشخاصی که مقیم ایران هستند اگر میخواهند اعتراض کنند باید ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ نسبت به آن اعتراض خود را ثبت نمایند که با روز ابلاغ و اقدام درواقع 12روز می شود و اشخاصی که خارج از کشور مقیم هستند باید یک ماه از تاریخ ابلاغ نسبت به آن اعتراض خود را ثبت نمایند که همچنین با روز ابلاغ و اقدام 32 روز حق اعراض دارند.
قرارهای قابل اعتراض
1-قرار عدم دسترسی به اوراق پرونده 2- قرار رد دادخواست مطالعه 3- قراررد دسترسی به اوراق پرونده در خصوص این 3 قرار،باید بدانید که مهلت اعتراضی خاصی دارند و باید ظرف سه روز اعتراض شوند.این 3 نوع قرار از نوع قرارهای خاص هستند که همیشه صادر نمی شوند.
دستور تعطیلی موقت فعالیت موضوع ماده ۱۱۴ باید ظرف ۵ روز اعتراض شود همچنین قرار ایراد رد دادرس باید ظرف ۱۰ روز نسبت به صدور قابلیت اعتراض دارند.
در خصوص جرایمی که مستقیماً در دادگاه رسیدگی میشوند قرارهای نهایی که دادگاه صادر میکنند ظرف ۲۰ روز از صدور رای قابلیت اعتراض دارند مگر آن که دادگاه فقط تحقیق و بررسی مقدماتی را انجام دهد مثل تحقیقاتی که در دادگاه بخش انجام میشود در جرایمی که صالح به رسیدگی در دادگاه کیفری یک هستند در این موارد دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس ناچار است که این تحقیقات را انجام دهد و در صورتی که منجر به صدور کیفرخواست شد پرونده را به دادگاه کیفری ۱ ارسال کند در این صورت قرار نهایی صادر توسط دادگاه بخش ظرف ۱۰ روز قابلیت اعتراض دارد.
اگر دادگاه قرار نهایی را صادر نماید آن که نسبت به چنین قراری حق اعتراض دارد باید ظرف ۱۰ روز نسبت به آن اعتراض نماید البته در صورتی که دادگاه در سمت مرحله تحقیقات مقدماتی باشد پس قرار ترک تعقیبی که توسط دادگاه صادر میشود ۱۰ روز نسبت به آن قابلیت اعتراض دارد.
نتیجه گیری
در این مقاله عنوان نمودیم که سه نفرحق اعتراض به قرارهای نهایی را دارند و مهلت اعتراض هم محدود بود و باید حتما به آن توجه ویژه نشان داد تا نگذرد.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.