پرسش ها و نکات مهم در کیفرخواست
پرسش ها و نکات مهم در کیفرخواست
در کیفرخواست باید حتماً نام متهم مشخص باشد یعنی این طور نیست که صرفاً نام یکی از متهمین یا شهرت او در کیفرخواست آورده شود بلکه نیاز است که علاوه بر نام کامل متهم و نام خانوادگی کامل او نام پدر، سن او ،شهرتش، شغل، کد ملی و شماره شناسنامه، این که متهم تابع چه دینی است، محل اقامت او ، این که مجرد است یا متاهل ، این که چند فرزند دارد و این که آیا سوء سابقه کیفری دارد یا خیر. همه این موارد تحت عنوان مشخصات متهم باید در کیفرخواست ذکر شوند.
منظور از سن متهم در کیفرخواست
باید بدانید که برای درج سن متهم در کیفرخواست تاریخ تولد مندرج در شناسنامه محاسبه خواهد شد حتی اگه سن واقعی متهم متفاوت باشد اگر سن متهم در نوع و میزان مجازات و یا اقدام تامینی تربیتی و حتی دادگاه صالح تاثیر داشته باشد.
در این صورت فقط نباید به اظهارات متهم برای مشخصات و تاریخ سن او اکتفا کرد بلکه باید به شناسنامه متهم مراجعه نمود و بر آن اساس سن او را تعیین کرد.
عدم دسترسی به سن متهم در کیفرخواست
در صورتی که متهم شناسنامه نداشته باشد تکلیف کیفرخواست چیست؟
باید به پزشکی قانونی معرفی شود تا دقیقا سن او مشخص شود.
ممکن است متهم از حق سکوت خود استفاده کند و به بیان مشخصات خود نپردازد تکلیف چیست؟
در این زمان مانند زمانی است که وی شناسنامه ندارد و او باید به پزشکی قانون مراجعه کند همچنین در چنین مواردی به اداره تشخیص هویت معرفی میشود در این اداره آثار انگشتان وی گرفته خواهد شد.
همچنین از صورت او عکس میگیرند و بعد ضمیمه کیفرخواست مینمایند همچنین در این زمان در کیفرخواست ذکر میکند که متهم با مشخصات ظاهری مرتکب این چنین جرمی شده است.
اگر متهم مشخصات خود را اشتباه داده باشد تکلیف کیفرخواست چیست؟
گاهی ممکن است متهم مشخصات خود را اشتباه داده باشد ، در این صورت باید بدانید که بین مواقعی که موضوع کشف میشود با موضوع کشف نمیشود تفاوت وجود دارد.
اگر موضوع کشف نشود قاضی تکلیف دیگری ندارد و نمیتوان قاضی را مجبور به بررسی نمود اما اگر موضوع کشف شود یعنی مشخص شود که اصل موضوع چیست در این صورت ابراز هویت خلاف واقع است که جرم محسوب نمیشود اما قاضی باید بر اساس مشخصات واقعی فردی که متهم است کیفرخواست برای وی صادر نماید.
پرسش های مهم و پرتکرار در موضوع کیفرخواست
آیا حضور متهم برای صدور کیفرخواست لازم است یا خیر؟
لازم نیست که متهم حتماً حضور داشته باشد و در صورتی که متهم فراری باشد و یا هویت مجهولی داشته باشد هم میتوان برای او کیفرخواست صادر نمود.
نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه در سال ۸۲ به چه معناست؟
این نظر بیان میکند که کیفرخواست در صورتی معتبر است که علیه شخص خاصی باشد یعنی علیه شخصی که معین نمیباشد نمیتوان کیفرخواست صادر نمود و بدون ذکر مشخصات متهم صدور کیفرخواست بی معناست پس باید پرونده مفتوح بماند تا مشخصات متهم در دادسرا مشخص شود استثنای این نظر قرار توقف تحقیقات است مطابق ماده ۱۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که شرایط توقف تحقیقات ایجاد شود تنها در این صورت است که پرونده بسته خواهد شد و به طور موقت بایگانی میشود تا مشخصات متهم مشخص شده و سپس بعد از آن کیفرخواست صادر کردند.
اگر متهم نظامی باشد چگونه باید برای او کیفرخواست تنظیم نمود؟
در صورتی که شغل متهم موثر باشد در این که کدام دادگاه صالح است مانند ماده ۳۰۷ و ۳۰۸ که نظامیان یا مقامات رسمی اقدام به انجام جرمی نمایند و یا این که صلاحیت دادگاه و شغل متهم موجب مجازات مشدد وی شود مانند آن که کارمند دولت اقدام به کلاهبرداری کند در این خصوص حتماً باید این نکته را بدانید که در کیفرخواست شغل این افراد لازم است که ذکر شود.
دلیل ذکر مذهب تاهل و تعداد فرزندان متهم در کیفرخواست چیست؟
دلیل این که این موارد در کیفرخواست باید ذکر شود این است که پاسخ این موضوعات در این که نوع مجازات چه باشد و یا میزان مجازات چه مقدار باشد موثر است پس باید حتماً در کیفرخواست نوشته شود که فرد متاهل است یا مجرد و فرزند دارد یا خیرو اگر فرزندی دارد تعداد فرزندان آن ها چه مقدار است و تابعیت ایران است یا تابعیت کشور دیگر.
دلیل ذکر کلمه آزاد در کیفرخواست به چه معناست؟
مورد دیگری که حتماً باید در کیفرخواست ذکر شود این است که آیا متهم قرار تامین داشته است یا خیر یعنی تحت تعمیر قرار تامین بودن یا نبودن وقتی که در کیفرخواست عبارت آزاد ذکر میشود به این معنی است که متهم هیچگونه قرار تامینی نداشته است.
همچنین ممکن است در کیفرخواست نوشته شود که متهم تحت قرار تامین است به این معنی است که در مرحله تحقیقات مقدماتی برای متهم تامین کیفری صادر شده است و متهم به یکی از موارد ماده ۲۱۷ به صلاحدید بازپرسی یا دادیاری محکوم شده است.
عبارت متهم در بازداشت است در کیفرخواست به چه معناست؟
ممکن است در کیفرخواست نوشته شود که متهم در بازداشت است این عبارت به این معنی است که یا متهم با قرار تامین کیفری بازداشت شده است یا این که جرم متهم از مواردی بوده که برای او قرار تامین کیفری نمیتوان صادر کرد و او در بازداشت بوده است و یا این که به علت آن که نتوانسته است قرار تامین کیفری را تهیه کند منتهی به بازداشت وی شده است در واقع منظور از بازداشت اصطلاح حقوقی بازداشت موقت نیست بلکه منظور این است که متهم در حال حاضر در توقیف است یعنی به هر حال به هر دلیلی متهم بازداشت شده است.
اگر در پرونده دو اتهام وجود داشت تکلیف کیفرخواست چیست؟
ممکن است متهم به چند اتهام محکوم شده باشد و برای او یک کیفرخواست صادر شود در این صورت پس از این که محکوم علیه به زندان معرفی میشود و دلیل به زندان رفتن این است که متهم نتوانسته کفیل یا وثیقه گذار معرفی نماید ممکن است نسبت به یک اتهام قرار منع تعقیب صادر شده باشد و اتهام دیگر جلب به دادرسی صادر شود در این جا اقدامی که بازپرسباید انجام بدهد این است که قرار منع تعقیب را باید بلافاصله تایید کند و نتیجه تایید قرار منع تعقیبرا به زندان ارسال نماید و خیلی سریع نسبت به قرار دیگر کیفرخواست را تکمیل نماید و آن را به دادگاه ارسال نماید.
در این صورت دادگاه بررسی می کند اگر متهم را مجرم ندانست نسبت به او قرار منع تعقیب صادر میکند در این زمان او وظیفه دارد خیلی سریع با توجه به این که متهم در قرار است و این موضوع در کیفرخواست ذکر شده است به زندان دستور دهد که نتیجه را به دادگاه اعلام نمایند.
دلیل ذکر علت بازداشت در کیفرخواست به چه معناست؟
در صورتی که در کیفرخواست علت بازداشت یا در قرار بودن ، ذکر شود بسیار بهتر است چرا که مقام قضایی متوجه این میشود که باید پرونده را با سرعت بیش تری انجام دهد و پیگیری کند در صورتی که علت بازداشت رفع شود و یا تخفیف برای متهم وجود داشته باشد.
در این صورت مقام قضایی باید خیلی سریع نسبت به انجام این اقدامات عمل نماید همچنین نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که باید دقت شود که میزان بازداشت بودن متهم از میزان مجاز قانونی فراتر نرود.
نکات مهم در خصوص کیفرخواست
ذکر نوع اتهام و تاریخ و محل وقوع آن در متن کیفرخواست
سومین موردی که باید حتماً در کیفرخواست ذکر شود این است که بیان گردد که نوع اتهام چیست و در چه زمان و در چه محلی جرم انجام شده است.
ذکر دلایل انتساب به متهم در متن کیفرخواست
چهارمین مورد این است که مستند به چه ادلهای این موارد به متهم انتساب داده میشود که باید حتما در کیفرخواست ذکر شود.
ذکراستناد قانونی در متن کیفرخواست
همچنین باید حتماً ذکر شود که از لحاظ کدام قانونی متهم جرم انجام داده است.
تشکیل پرونده خصیت در متن کیفرخواست
در صورتی که متهم جرایمی مرتکب شده باشد که پرونده شخصیت تشکیل شود باید حتماً در کیفرخواست خلاصه این پرونده شخصیت درج شود.
ذکر سوابق در متن کیفرخواست
اگرمتهم سابقه محکومیت کیفری داشته باشد حتماً باید این مورد در کیفرخواست ذکر شود.
این موارد از مواردی است که باید حتما در کیفرخواست ذکر شود در سایر مقالات به توضیح مفصل هریک خواهیم پرداخت.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.