شرایط صدور چک

شرایط صدور چک

میلاد کریمی

شرایط صدور چک 

در این مقاله به بررسی شرایط صدور چک می پردازیم ، همچنین می توانید از مقالات دیگر سایت در حوزه چک مانند نقل و انتقال چک ، چک های مشمول قانون صدور چک ، اقسام چک و مجازات کیفری چک دیدن نمایید  

تعریف شرایط صدور چک : 

قواعدی در قانون مدنی وجود دارد که بیان می‌کند که هر اراده‌ای که بخواهد به صورت صحیح واقع شود باید شرایطی داشته باشد از جمله: اهلیت تمتع و تصرف اموال صادرکننده است؛ که صادرکننده باید به بلوغ و رشد لازم و کافی جهت دخل و تصرف در اموال خود برسد.   

وجود اراده‌ی سالم؛ که اراده‌ی فرد نباید مخدوش باشد مانند حالت اجبار و اکراه که در این حالات شخص نباید هیچ سندی را امضا کند چرا که هر چیزی که قصد و اراده‌ی سالم شخص را تحت الشعاع قرار دهد باعث می‌شود اعتبار آن سند یا به صورت کامل یا مخدوش شده از دست رود.   

به جز قانون مدنی در قانون تجارت نیز شرایط خاصی برای صدور سند تجاری چک در نظر گرفته شده است از جمله اینکه: 

شرایط خاصی برای صدور سند تجاری چک

امضای صادر کننده چک : 

چک باید با امضای صادرکننده به وقوع بپیوندد و نه با مهر و نه اثر انگشت.

نام صادرکننده چک

نام صادرکننده چک (که در حال حاضر به صورت پیش فرض در چک درج میشود). 

مبلغ چک باید مشخصا درج شود

حال در این مبلغ الزام قانونی به عدد یا حروف و ریال یا تومان نداریم ولی باید به این نکته دقت کرد که برخلاف برات و سفته اگر مغایرتی در مبلغ مندرج در چک که یک بار به عدد و یک بار به حروف نوشته شده، وجود داشته باشد؛ ملاک ما مبلغ کمتر است. همچنین مبلغ چک میتواند هم به صورت وجه رایج کشور و هم به صورت ارز‌های رایج کشور باشد. 

به این نکته توجه داشته باشید که اگر چکی به صورت ارزی صادر شده باید محال علیه چک (بانک) شعبه‌ی باشد که صادرکننده در آن حساب ارزی داشته باشد. 

محل صدور چک 

نه به معنای شهر مشخص بلکه به معنای بانکی که در آن دارای حساب جاری هستیم     

  

تاریخ مندرج در چک 

 به روز و ماه و سال قید شود و در صورتی که چکی که در ید ماست فاقد تاریخ صدور باشد، نه اینکه این سند اعتبار نداشته باشد منتها جز اسناد تجاری محسوب نمی‌شود و از مزایای آن بهره مند نمی شود و این سند، یک سند مدنی می باشد و صرفا طرح دعوای حقوقی امکان پذیراست.                                                                                                     

توصیه آخر : 

دعاوی مربوط به اسناد تجاری از پیچیده ترین دعوای موجود در دادگستری می باشد لذا به همراهان گرامی توصیه می شود قبل از هر اقدامی حتما با یک وکیل متخصص در حوزه اسناد تجاری مشورت بگیرید