شرایط اقامه دعوای طلاق توافقی
شرایط اقامه دعوای طلاق توافقی
مقدمه
گاهی اوقات زوجین در مسیر زندگی مشترک با یکدیگر به توافقی میرسند که در کمال ارامش به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند در این مقاله به اثار و شرایط طلاق توافق میپردازیم.
طلاق توافقی چیست؟
ساده ترین و کوتاه ترین شیوه طلاق، طلاق توافقی می باشد در این روش عموما می بایست، زوجین در سامانه مشاوره سازمان بهزیستی ثبت نام و نوبت مراجعه حضوری دریافت کنند، در این حالت زوجین۵ تا ۱۰ جلسه مشاوره در بازه زمانی ۴۵روزه می روند زمانی که مشاوره اثر نکند و زوجین مصمم به انجام طلاق باشند مشاورخانواده، گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می نماید با این گواهی زوجین اقدام به طرح دادخواست طلاق توافقی نموده، طلاق توافقی همان طور که از اسمش مشخص می باشد زوجین می بایست درباره همه موضوعات توافق نمایند از قبیل امور مالی و حضانت فرزندان و به طور کلی بهتر است قبل از مراجعه به دادگاه از یک وکیل بخواهد که متن توافقنامه طلاق توافقی را برای شما تنظیم نماید تا در مورد همه جزئیات تصمیمگیری شود.
برای طلاق توافقی چه مواردی را در هنگام طرح دعوی باید رعایت نمود؟
۱-اول از همه باید زوجین به سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه نموده و اقدام به گرفتن نوبت ومراجعه به مراکز مشاوره خانواده نمایند و اگر مشاوره در نظر زوجین اثر نکند اقدام به گرفتن گواهی عدم انصراف از طلاق نموده و اقدام به ضمیمه نمودن این گواهی به دادخواست طلاق می باشد.
۲- زوجین در طلاق توافقی می بایست بر سر کلیه حقوق مالی و غیر مالی نظیر مهریه،نفقه،اجرت المثل،جهیزیه،حضانت طفل و … توافق نمایند.
۳-در طلاق توافقی زن می بایست قسمتی یا تمام مهریه خود را به مرد ببخشد این بخشش می تواند بسیار ناچیز هم باشد
۴-درصورت صدور رای طلاق توافقی زوجین می بایست ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی اقدام به مراجعه به دفتارخانه ازدواج و طلاق نمایند و رای طلاق را اجرا نمایند درغیر این صورت رای و توافقات صورت گرفته ملغی الااثر می گردد.
۵-در زمان اجرای صیغه طلاق می بایست زوجه گواهی عدم بارداری ارائه دهد.
ماهیت طلاق توافقی چیست؟
در نظام حقوقی ایران حق طلاق با مرد است و در موارد استثنایی زن نیز می تواند دادخواست طلاق را مطرح سازد که در مقاله طلاق به درخواست زن به تفضیل اقدام به شرح این موضوع نموده ایم طلاق توافقی یک قسم از طلاق محسوب نمی شود بلکه همان طلاق خلع یا مبارات می باشد.
منظور از طلاق خلع چیست؟
با توجه به ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی که بیان می دارد«طلاق خلع حالتی است که زن به دلیل کراهت و نفرتی که نسبت به شوهرش دارد مالی به وی می دهد تا رضایت او را جهت جدایی جلب نماید این مال می تواند به اندازه مهریه یا کمتر یا بیشتر از آن باشد.»
منظور از طلاق مبارات چیست؟
با توجه به ماده ۱۱۴۷قانون مدنی باید گفت «در طلاق مبارات کراهت و عدم علاقه از هر دو طرف است و زوجین به این نتیجه می رسند که به دلیل کراهت و بیزاری که نسبت به یک دیگر دارند از یک دیگر جدا شوند .در این حالت نیز زن باید جهت جدایی مالی به همسرش بدهد ولو مقدار کمی از مهریه ،اما این مال نباید بیشتر از کل مهریه باشد.»
طلاق توافقی طلاقی بائن است یا رجعی؟
طلاق در یک تقسیم بندی دیگر به طلاق بائن و رجعی تقسیم می شود با توجه به ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی باید گفت طلاق توافقی از نوع طلاق بائن می باشد و مرد حق رجوع ندارد مگر فقط یک حالت استثنایی و آن هم ناظر بر حالتی می باشد که زن بعد از طلاق و در زمان عده که عموما سه ماه می شود (سه طهر یا سه پاکی زن از عادت ماهانه) از دادن مالی که به شوهرش داده یا بخشیده (مهریه) پشیمان شود و اقدام به رجوع از طلاق زن نماید در این حالت مرد هم متقابلا می تواند از طلاق رجوع نماید.
سوال:اگر زن در روز های پایانی عده اقدام به رجوع نماید و مرد از این رجوع خبر نداشته باشد تا او هم از طلاق رجوع کند تکلیف چیست؟
پاسخ: در این حالت نظر بسیاری از حقوقدانان بر این است که این رجوع باطل و قابل ترتیب اثر دادن نیست.
منظور از طلاق بائن چیست؟
در این طلاق پس از جاری شدن صیغه طلاق مرد در دوران عده زن که سه طهر می باشد حق رجوع به همسر خود را ندارد. واگر طرفین از کرده خود یعنی طلاق پشیمان باشند مجددا می بایست ازدواج نمایند.
منظور از حق رجوع در طلاق بائن چه می باشد؟
در بعضی از اقسام طلاق مثل طلاق رجعی که در ادامه اقدام به توضیح آن می نماییم مرد می تواند به همسر خود رجوع کند یعنی به زبان ساده تر این می شود که طلاق را قبول ندارم در این حالت طلاق باطل می شود طلاق بائن غیر قابل رجوع می باشد.
منظور از طلاق رجعی چه می باشد؟
در طلاق رجعی مرد در دوران عده می تواند اقدام به رجوع به همسر خود نماید در این حالت صیغه طلاق از بین رفته و در صورتی که زوجین یا زوج مجدد بخواهند از یک دیگر طلاق بگیرند می بایست دوباره پرسه طلاق را بگذرانند.
اگر زن در جریان طلاق توافقی ادعای باکره بودن را داشته باشد تکلیف چیست؟
اگر زن ادعا کند که باکره است باید به دادگاه اعلام کند دادگاه با ارجاع به پزشکی قانونی این ادعا را بررسی می نماید و در صورت باکره بودن، این موضوع را در حکم خود میآورد فایده این موضوع آن است که در این حالت زوجه می تواند از اداره ثبت احوال تقاضا نمایند که شناسنامه جدید و بدون نام همسر سابق صادر نماید ولی اگر زن باکره نباشد تا زمانی که زوجین نخواهند ازدواج مجدد نمایند نمیتواند تقاضای صدور شناسنامه جدید بدون نام همسر سابق از اداره ثبت احوال نماید.
آیا حضور زوجین در جلسات مشاوره برای طلاق توافقی الزامی است؟ آیا می توانند وکیل معرفی نمایند؟
باید گفت در طلاق توافقی چون حضور در جلسات مشاوره قائم به شخص است و هدف از اجباری شدن مشاوره برای طلاق توافقی این بوده است که جامعه آخرین تلاش خود را برای نگاه داشتن بنیان خانواده انجام دهد باید گفت زوجین می بایست در جلسات مشاوره خود حضور داشته باشند.
سوال :آیا راهی برای نرفتن به جلسات مشاوره و به بیان دیگر کوتاه کردن مسیر در طلاق وجود دارد یا خیر ؟
پاسخ : شما می توانید اقدام به طرح دعوی طلاق به درخواست مرد یا طلاق به درخواست زن را مطرح نماید و در جلسه رسیدگی خواسته خود را به طلاق توافقی تغییر دهید ودر این صورت دیگر دادگاه زوجین را به مشاوره معرفی نمی نماید ولی برخی از محاکم با توجه به ماده ۲۵ قانون حمایت از خانواده نیز باز هم در فرض تغییر خواسته به طلاق توافقی زوجین را به گرفتن نظر مشاور ارجاع می دهند.
چه زن هایی نیاز به نگه داشتن عده ندارند؟
به طور کلی زنی که با همسر خود رابطه جنسی بر قرار نکرده و زن یائسه عده طلاق ندارند و می توانند به محض طلاق ازدواج نمایند.
در صورتی که مرد برای اجرای صیغه طلاق توافقی در دفترخانه طلاق حاظر نشود تکلیف چیست؟
طلاق توافقی را باید زوجین یا وکلای شان باهم انجام دهند بدین معنی که از لحظه شروع مشاوره تا تقدیم دادخواست و جلسه رسیدگی و اجرای صیغه طلاق دو نفر باید حضور داشته باشند حتی اگر حکم طلاق توافقی صادر شود و یکی از زوجین یا وکلای آنان جهت اجرای صیغه طلاق حاضر نشود این حکم هیچ اثری ندارد.
تاثیر داشتن وکالت در طلاق توسط زوجه در طلاق توافقی
زن با وکالتی که از جانب شوهرش دارد می بایست با یک وکیل دادگستری قرار وکالت منعقد نماید این وکیل در واقع نماینده شوهرش در دادگاه می باشد و از این طریق خانم اقدام به طرح دعوای طلاق توافقی در دادگاه نماید. با گرفتن وکالتنامه رسمی زن تا حد بسیار زیادی از اینکه شوهر پروسه طلاق توافقی را به تاخیر اندازد یا در زمان اجرای صیغه طلاق در دفترخانه حضور پیدا نکند و مانع اجرا شدن صیغه طلاق شود را می گیرد.
توصیه آخر در مورد شرایط اقامه دعوای طلاق توافقی:
پرونده های خانواده دارای پیچیدگی های حقوقی و اجتماعی بسیاری است چرا افراد در این وضعیت علاوه بر اینکه دچار یک مشکل حقوقی شده اند از لحاظ روانی در موقعیت مناسبی نیستند توصیه ما به شما عزیزان این است که قبل از هر کاری با یک وکیل متخصص در حوزه خانواده مشورت نمایید ما در هم وکیل می توانیم زمینه برقراری مشاوره با بهترین وکلای تهران را با شما عزیزان فراهم آوریم.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.