تکلیف حضانت فرزندان در صورت ازدواج مجدد یا فوت والدین

تکلیف حضانت فرزندان در صورت ازدواج مجدد یا فوت والدین

شکیبا کاظمی

تکلیف حضانت فرزندان در صورت ازدواج مجدد یا فوت والدین

ازدواج مجدد والدین و فوت والدین بر حضانت تاثیر می گذارد ، در این پژوهش به این موضوع می پردازیم که تکلیف حضانت فرزندان در صورت ازدواج مجدد یا فوت والدین چه می شود ؟ فوت پدر یا مادر ، فوت هر دو ، ازدواج مجدد پدر یا ازدواج مجدد مادر.

منظور از ازدواج مجدد در عنوان این نیست که اگر پدر با وجودی که هنوز با مادر زندگی می کند ازدواج دوم یا سوم نماید تکلیف حضانت چه می شود بلکه  منظور آن است که اگر پدر و مادر از هم جدا شده باشند و طبق قانون یا توافق رسمی در دفتر اسناد رسمی یا در جلسه دادگاه حضانت بر عهده یکی از آن دو باشد ازدواج او آیا در قانون تاثیری بر حضانت کودکان دارد یا خیر.در خصوص ازدواج مادر این مبحث بیشتر کاربرد دارد.

تکلیف حضانت با مادر پس از ازدواج مجدد مادر چیست ؟

نوع ازدواج

منظور از ازدواج پدر یا مادر پس از طلاق ازدواج دایم یا موقت است و فرقی در این خصص از نظر قانون گذار نیست. 

ازدواج مادر باید بعد از رعایت عده باشد

حتما شنیده اید که بعد از طلاق باید مدتی به صورت قانونی بگذرد تا زن بتواند مجددا ازدواج کند.این  مدت در قانون مدنی به نام عده معروف است. زنی که همسرش فوت نموده نیز باید عده نگه بدارد.عده طلاق طبق قانون مدنی ماده 1151 سه طهر است اگر زنی باشد که باید عادت ماهیانه شود ولی به دلیل بیماری های هورمونی عادت نمی شود پس نمی تودان 3 طهر را رعایت کند او باید 3 ماه عده نگه درد.اگر زن به صورت عقد موقت به شوهر خود محرم شده باشد مستند به ماده 1152 عده آن 2 طهر یعنی دوبار عادت شدن و پاک شدن است.

اگر حامله باشد بعد از به دنیا آمدن نوزاد عده زن حامله تمام می شود اما اگر نکاح منقطع یعنی همان صیغه ای باشد و زن عادت نشود باید 45 روز صبر کند بعد دوباره می تواند زدواج نماید. البته نگه داشتن عده برای همه نوع طلاقی نیست.

یعنی اگرطلاقی در روران عقد و قبل از عروسی و برقراری رابطه جنسی میان زن و شوهر رخ دهد نیاز نیست که دختر عده نگه دارد همچنین اگر زنی که طلاق گرفته یا طلاق داده شده فرقی نمی کند اگر یائسه باشد یا در کل نزدیکی ننموده باشد نگهداری عده بر او واجب نیست.

بعد از این مدت است که زن می تواند ازدواج کند.پس عملا این بحث در دوران بعد از عده است که بروز می نماید.ممکن است مادری بعد ز طلاق و پس از گذراندن عده تصمیم بگیرد مجدد ازدواج نماید اما باید بداند که تاثیر آن بر حضانت فرزندان چه می شود.

پرسش : اگر طبق توافق یا مطابق مواد قانونی حضانت با مادر باشد بعد از ازدواج مادر تکلیف حضانت چه می شود؟

اگر به ماده 1170 قانون مدنی نگاهی دقیق بیاندایم یکی از موارد سلب حضانت از مادر ازدواج اوست.همچنین قانون حمایت خانواده نیز برای حمایت از کودک در ماده 45 به این موضوع پرداخته است.چرا که ممکن است ازدواج مجدد مادر موجب رفتارهی نامناسب ناپدری با کودک شود مخصوصا اگر بچه دختر باشد ولی سیاست های جدید قضات به تازگی کمی نرمتر برخورد می نماید و اگر صلاحیت ناپدری ثابت شود ممکن است تحت شرایطی به حضانت مادر همچنان حکم دهد. البته کمی بعید به نظر می رشد.

پرونده:

چندین سال پیش زن و شهوری از هم طلاق گرفتند و مطابق قانون کودک 5 ساله آن ها با مادر زندگی می کرد پس از اتمام عته مادر اقدام به اغزدواج موقت با فردی می نماید و روزها به دلیل مشکلات اقتصادی فراوان ناچار به سرکار می رفته است و مجبور بوده که کودک خود را در خانه با ناپدری تنها گذارد. متاسفانه یکی از همین روزها که به خانه خود بازمی گشته است متوجه حضور آمبولانس و پلیس در جلوی درب خانه می شود. پساز پرس و جو متوجه می شود که همسر جدی او به بچه 5 ساله تجاوز نموده است و کودک بینوا از فشار این در فوت نموده است.این همان فلسفه سلب حضانت پس از ازدواج است. البته این موضوع برای ازدواج پدر هم به همین صورت است. 

تکلیف حضانت با پدر پس از ازدواج مجدد پدر چیست ؟

 پرسش : اگر پدری که عهده دار حضانت است ازدواج کند تاثیری بر حضانت دارد؟

متاسفانه در هیچ قانونی وجود نامادری موجب سلب حضانت پدر نمی شود و این موضوع یکی از نابرابری ها و ناعدالتی های قانون ماست.پدر بعد از ازدواج مجدد می تواند همچنان عهده دار فرزندان شود و در صورت اثبات سومعاشرت نامدری و آزار فرزند یا فرزندان شاید زوجه ی سابق یا همان مادر بتواند حکم به سلب حضانت پدر بگیرد. البته همیشه نامادری ها بدجنس نیستند و گاهی بسیار مهربان تر از یک مادر به فکر فرزندان همسر می باشند.

 

تکلیف حضانت با مادر پس از فوت مادر چیست ؟

پرسش : اگر حضانت با مادر باشد و او فوت کند حضانت را چه کسی عهده دار می شود؟

متن ماده 1171 صراحتا به این سوال پاسخ می دهد.در متن ماده گفته شده است که اگر هرکدام از والدین فوت نمایند حضانت با آن که زنده است می باشد پس اگر زن و شوهری طلاق گرفته باشند وحضانت با مادر باشد بعداز فوت او مجددا حضانت با پدر خواهد بود. اگر پدر نیز در قید حیات نباشد حضانت را جد پدری باید عهده دار گردد.

پرسش : اگر حضانت با مادر باشد بعد از فوت پدر آیا پدربزرگ می تواند بچه ها را از مادر بگیرد؟

بعداز فوت پدر حضانت فرزندان با مادر آن هاست .قاعدتا مادر باید  حضانت کودکان تا ۷ سالگی را عهده دار شود و اگر پدربزرگ بخواهد بچه ها را از مادرشان جدا کند باید یکی از موارد سلب حضانت را در خصوص مادر اثبات کند.

در غیر این صورت و قبل از اثبات هیچ یک از موارد سلب حضانت همچنان حضانت کودک تا 7 سال سن دارد با مادر است وهیچ کس نمی تواند اینئ حق را بدون علت قانونی از او بگیرد.

تکلیف حضانت فرزندان پس از فوت والدین با کیست؟

پرسش : اگر هردوی والدین فوت نموده باشند حضانت با کیست وتکلیف فرزندان چه می شود؟

در این مواقع باید برای کودک حتما قیم تعیین گررد و برای این کار لازم است که به دادستان محل سکونت فرزند درخواست قیمومیت داده شود. در بین تمام افراد داوطلب قیمومیت چنین فرزندانی پدربزرگ پدری الویت دارد.

تکلیف حضانت فرزندان در صورت عدم صلاحیت والدین با کیست ؟

پرسش : در صورت عدم صلاحیت دارابودن حضانت توسط هر دوی والدین، آیا فرزندان باید به پرورشگاه بروند؟

در این خصوص هم مانند مورد فوق فرقی نمی کند که والدین کودک فوت نموده باشند و یا کودکان بدسرپرست باشند به هر حال در صورت زنده بودن اجداد پدری آن ها می توانند عهده در حضانت شوند اما اجباری در این قضیه برای آن ها در قانون نیست.

در چنین مواقعی هرکسی که از وضعیت بدسرپرستی این کودکان اطلاع دارد باید سریع به دادستان محل سکونت کودکان اطلاع دهد و قاضی اقدام به تعیین قیم موقت به طور فوق سریع برای این کودکان می نماید. 

سپس اقدام به بررسی صلاحیت و عدم صلاحیت والدین می نماید در صورت وجود هریک از علایم و موارد سلب حضانت به طور قطعی با این  مسئله برخورد می نماید. پس از آن هرکسی که می خواهد قیم کودکان و فرزندان شود باید درخواست نماید مطابق صلاحدید قاضی محترم شعبه قیمی برای آن ها تعیین می شود که اجداد پدری از همه الویت بیشتری در قیم شدن دارند.در صورت نبود هیچ قیمی کودکان به پرورشگاه اعزام می شوند.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

نتیجه گیری و توصیه پایانی :

در این مقاله به تاثیر ازدواج مجدد و فوت والدین پس از طلاق و همچنین موارد تعیین قیم برای کودک پرداختیم و نکاتی را بیان نمودیم برای داوطلب شدن در قیم کودکی شدن می توانید به وکلای خبره سایت هموکیل جهت مشاوره حقوقی مراجعه نمایید.