صدور آزادی مشروط مجرم

صدور آزادی مشروط مجرم

شکیبا کاظمی

صدور آزادی مشروط مجرم

بعداز ارتکاب جرمی که مجازات آن حبس است ویا پس از ارتکاب ان دسته از جرایم که منتهی به بس می شوند مثل پرداخت جزای نقدی و یا دیه که فرد توان پرداخت آن را نداشته باشد وناچار شود به زندان رود زندانی تحت شرایطی می تواند مجازات حبس خود را به حکم آزادی مشروط تغیر دهد.در قانون شرایط و احکام  خاصی برای این اقدام وجود دارد.در این مقاله به ذکر این شرایط و روشهای پیگیری قضایی در آن می پردازیم.

آیا آزادی مشروط در خصوص همه مجازات ها اعمال می شود؟

خیر فقط مجازات هایی که احکام آن ها قطعی شده باشد و ضمنا باید مجازات تعزیری از نوع حبس باشد تا تحت شرایطی آزادی مشروط صادرمی شود.

ماده قانونی شرایط صدور آزادی مشروط 

ماده قانونی که آزادی مشروط را ذکر نموده ماده 58 قانون مجازات اسلامی بوده که بیان نموده در صورتی که مدت حبس محکومان بیش از 10 سال باشد باید نصف مدت اصلی زندانی را در زندان به سر ببرند و در سایر مدت های حبس باید تا یک سوم از مدت زندان را محبوس مانده باشند.

آزادی مشروط به پیشنهاد چه کسی صادرمی شود ؟

پرسش : آزادی مشروط به پیشنهاد چه کسی صادرمی شود و آیا خود متهم می تواند آن رادرخواست کند؟

دادستان و یا ان قاضی که حکم را اجرا می کند به اصطلاح قاضی اجرای احکام می تواند این پیشنهاد را دهند .آن ها در دادن این پیشنهاد اختیار کامل دارند و هیچ در این موضوع وجود ندارد بله خود محکوم هم می تواند این درخواست را از قاضی اجرا و یا دادستان نماید.

چه مواردی موجب می شود که حکم آزادی مشروط داده شود؟

رفتار و کردار زندانی بسیار مهم است اگر زندانی رفتار ناپسند داشته باشد و یا همیشه به دنبال دعوا و مرافعه در زندان باشد با درخواست او برای ازادی مشروط موافقت نمی شود.اگر مرتکب جرم از کرده ی خود پشیمان باشد و مشخص باشدکه پس از این که  که نموده باشد.از همه مهم تر آن که اگر محکوم فقط یک بار از این حق استفاده نموده باشد هرگز حق استفاده مجدد ندارد.

قرار تعویق صدور حکم چیست؟

اگر محکوم علیهی که حکمش قطعی شده است خودش یا دادستان و یا قاضی اجرای احکام پیشنهاد ازادی مشروط دهد و با پیشنهادش موافقت گرددبعد از صدور حکم آزادی مشروط با توجه به خلقیات و روحیات زندانی برای او قراری به نام قرار تعویق صدور حکم صادر می کند در قرارهای تعویق صدورحکم باید محکوم علیه دستوراتی را انجام دهد که به او گفته اند.ماده 60 قانون مجازات اسلامی  تعویق صدور حکم را بیان می نماید. 

اگر محکوم نخواهد این دستورات را تبعیت کند تکلیف چیست؟

محکوم دو نوع برخورد می تواند با آزادی مشروط داشته باشد هرچند که خودش به این امر رضایت داده است ولی ممکن است دستورهای تعویق مراقبتی را انجام ندهد اگر فقط یک بار انجام نداد یک تا دو سال باید این ازادی مشروط و دستورهای مراقبت ادامه پیدا کند اگر باز هم محکوم از انجام دستورات سرپیچی کندد و تنبیه نشده باشد او دوباره محبوس می شود وباید زندان را تحمل کند.

حکم محکوم بعد از آزادی مشروط که جرم می کند چیست ؟

اگر محکوم دوباره بعد از آزادی مشروط مرتکب جرایم شود نحوه برخورد با اوچگونه است؟

اگر مرتکب عامدا و عالما مجددا جرمی مرتکب شود که این جرم حدی باشد یا دارای مجازات قصاص و دیه و یا تعزیر باشد ان هم تعزیر از درجه اول الی درجه 7 اول از همه مجازات جدید را باید تحمل کند و بعد دروباره بابت جرم قبلی ازادی مشروط او نادیده گرفته می شود و باید محبوس شود وفقط این مدتی که ازادی مشروط داشته از ان مدت زندان کم می شود.

پابند الکترونیکی چیست؟

اولین نکته در خصوص پابند الکترونیکی این است که نوعی کمک و یاری به مجرمانی است که جرایم تعزیری مرتکب شده اند اگرمحکوم جرم تعزیری از درجه 5 را تا در جه 8 را انجام دهد دادگاه اختیار دارد که درخصوص محکوم پابند الکترونیکی را بپذیرد باید بدانید که رضایت محکوم در این مورد شرط است روش کار با ان پابند ها این است که در صورتی که محکوم از شهر یا از نقطه ای که به او گفته شده فراتر برود سیستم شروع به اطلاع رسانی به اجرای احکام یا کلانتری یا هر مرجع دیگر می کند و ضمن این که این پابند به پای محکوم بسته می شود و هرکجا که برود مکان او قابل رویت است. از همه مهم تر ان که باید بررسی شود که متهم شراط آزادی مشروط را داشته باشد و بعد این پابند را می پذیرند ماده 62 قانون مجازات اسلامی موید این امر است.

در چه مواردی درخواست محکوم علیه برای آزادی مشروط پذیرفته نمی وشود؟

اگر مجازات اصلی محکوم پرداختن پول و جزای نقدی باشد ولی محکوم نتوانسته باشد ان را بپردازد و به همین دلیل در حبس به سر ببرد نمی تواند درخواست آزادی مشروط کند چون مجازات اصلی او حبس نیست.اگر مجازات تکمیلی را محکوم رعایت نکرده باشد هم به همین منوال است برخی جرایم مهم از این موضوع آزادی مشروط مستثنی شده اند مثل جرم اسیدپاشی یا خرید و فروش و کلیه جرایم مربط به مخدرها و روانگردان ها اگر به 5 سال مجزات محکوم شده باشند. آن هم در صورتی که قاضی برای ان ها 5 سال را که حداقل مجازات باشد را درنظر گرفته باشد.

شرط رعایت مدت در آزادی مشروط

برای ازادی مشروط شرط مدت قرار داده اند یعنی حداقل وحداکثرهایی که می شود به این نوعت سیاست محکوم را مجازات کرد حداقل این مدت 1 سال است اما حداکثر ان 5 سال است پس نمی شود محکوم را بیش از 5 سال به ازادی مشروط محکوم نمود.

نتیجه گیری و توصیه پایانی

هدف قانون از این موارد مثل ازادی مشروط و پابند الکترونیکی این است که در دوران تحمل مجازات حبس مجرم با شرایطی ازاد شود و بتواند دستوراهای مراقبتی را انجام دهد و کمی برای جامعه مفید باشد.می توانید برای درخواست این موارد و مشاوره و نوشتن متن یا قبول چنین پرونده هایی به وکلای کیفری سایت هم وکیل ارجاع نمایید.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هسیم