آثار حقوقی املاک ثبت شده
آثار حقوقی املاک ثبت شده
املاک حقوقی ای که ثبت شده آثاری دارد که از جمله این آثار می توان به این موارد اشاره کرد ،املاکی که ثبت دفتر املاک شده و تشریفات آن طی شده و در مقابل همه اعتبار دارد. (مستند به ماده 22 قانون ثبت.)
آثار حقوقی املاکت ثبت شده مستند با ماده 22 قانون ثبت
1) ماده 73 قانون ثبت در خصوص آثار حقوقی املاک ثبت شده
ماده 73 قانون ثبت مقرر می دارد که قضات و مأمورین دولتی که از اعتبار دادن به اسناد ثبت شده اسنکاف نمایند در محاکم انتظامی یا اداری تغیب می شوند و در صورتی که این تفسیر قضات یا مأمورین بدون جهت قانونی باشد و به همین جهت ضرر مسلم نسبت به صاحبان اسناد رسمی متوجه شود محکمه ی انتظامی یا اداری علاوه بر مجازات اداری به جبران خسارت وارده نیز آن ها را محکوم خواهد نمود.
2)ماده 72 قانون ثبت در خصوص آثار حقوقی املاک ثبت شده
مطابق ماده 72 قانون ثبت که همه ی معامالات اموال غیر منقول را که بر اساس ضوابط ثبت املاک به ثبت رسیده باشد را در مورد طرفین و قائم مقام های آنان و اشخاص ثالث معتبر می داند.
اگر تسهیلات بانکی را از بانک بگیرید و ملکی را در رهن بانک قرار دهید آن شخص نمی تواند ملک را به ثالث بفروشد ملکی را که در رهن بانک گذاشته اید و نیاز به فروش آن ملک دارید با تنظیم یک مبایعه نامه به ثالث و یک وکالت بلا عزل به وی می دهید و به هر علتی آن شخص مالک ورشکست شود یا بدهی بالا بیاورد یا یک سری اسناد دارد یا حتی در برخی مواقع همسر وی مهریه خود را اجرا گذاشته باشد در این گونه موارد اولین اقدام اداره ثبت این است که اموال را شناسایی کند و چپون معامله انجام نشده و در دفتر املاک ثبت نشده و به نام فروشنده ثبت دفتر املاک شده پاسخ داده می شود که این شخص یا همان فروشنده کماکان مالک است ، بنابراین همسر وی به عنوان نفر دوم ملک را بازداشت می کند.
اگر تسهیلات بانک مرتفع شده باشد نفر دوم می تواند ملک را مزایده بگذارد چرا که مبایعه نامه یک سند عادی است و قابل انکار و تردید است و وکالت نامه هم مالکیت ایجاد نمی کند. وکالت نامه فقط به شما حق می دهد که بتوانید از اراده ی آن شخص استفاده کنید و به موقع ملک مورد نظر را به نام خود کنید. البته باید گفت وکیل متخصص در ثبت اسناد و املاک به تمامی موارد اشاره شده در این مقاله اشراف کامل دارد
3) طرح دعوای خلع ید براساس رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور به شماره 672
حسب رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور به شماره 672 در تاریخ 01/10/1383 که بیان می دارد طرح دعوای خلع ید فقط با اثبات مالکیت قابلیت استعماع دارد پس اگر شخص ثالثی ملک جاری ای را تصرف کند و شما به عنوان خلع ید شکایت کنید دادگاه این خلع ید را نمی پذیرد و ماده 48 قانون ثبت صراحت دارد که سندی که بر اساس مقررات باید ثبت شود در صورت عدم ثبت در اداره ها و محاکم پذیرفته نمی شود پس ملک جاری قابل نقل و انتقال توسط اشخاص هست اما املاکی که باید به ثبت برسد.
در اجرای ثبت عمومی به ثبت نرسیده و در هیچ کدام از ادارات و محاکم پذیرفته نمی شود. به همین دلیل اگر کسی ملک دیگری را تصرف کند ملکی که هنوز ثبت نشده است مالک می تواند فقط از باب تصرف عدوانی به مراجع قضایی مراجعه کند و دادخواست تصرف عدوانی تقدیم نماید و دادخواست خلع ید در این خصوص رسیدگی نمی شود.
4) لازم الاجرا بودن اسناد ثبت شده بر اساس ماده 92
لازم الاجرا بودن اسناد ثبت شده . بر اساس ماده 92 قانون ثبت اسناد رسمی بدون این که احتیاج به حکمی از مراجع قضایی داشته باشد قابلیت اجرا را دارد.
ماده 22 قانون ثبت
این ماده بیان می دارد که زمانی که ملک در دفتر املاک به ثبت می رسد فقط کسی که ملک به نام او ثبت شده مالک شناخته می شود و یا کسی را که ملک به وی منتقل گردیده و این انتقال هم در دفتر املاک به ثبت رسیده نیز مالک است یا زمانی که ملک از مالک رسمی به ارث شخصی رسیده باشد و موجب مالک شناخته شدن آن شخص می شود.
در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به میزان سهم وارث ثبت می شود که وراثت و انحصار آن ها محرز و در سهم الارث بین آن ها توافق بوده یا در صورت اختلاف حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد.
توصیه آخر
قواعد و مقررات مربوط به حقوق ثبت و اسناد و املاک از جمله مهم ترین و تخصصی ترین موضوعات حقوقی می باشد . لذا به دوستان توصیه می شود چنان چه در این خصوص مشکلاتی یا سوألی دارند با وکلای متخصص در این دعاوی قبل از هر گونه اقدام مشورت های لازم را انجام دهند.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.