دادخواست استرداد جهیزیه و بدوا صدور قرار تامین خواسته

دادخواست استرداد جهیزیه و بدوا صدور قرار تامین خواسته

شیوا رحیمی

دادخواست استرداد جهیزیه و بدوا صدور قرار تامین خواسته به همراه یک نمونه

در قانون صراحتا آمده است که تامین لوازم زندگی مشترک بر عهده ی مرد می باشد اما در عمل و در عرف تامین جهیزیه بر عهده ی خانواده زوجه می باشد. در قانون هیچ الزامی بر تهیه ی لوازم منزل توسط زوجه وجود ندارد. دعوای استرداد جهیزیه، از  جمله دعاوی رایج  خانواده، در دادگاه ها می باشد. مسئله ی قابل توجهی که در رابطه با طرح این دعوی وجود دارد، این است که از زمانی که دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه، ارائه میشود و  تا زمان صدور حکم قطعی  و صدور اجرائیه، فاصله زمانی طولانی، باید سپری شود و در این فاصله خوف از بین بردن وسایل و یا به فروش گذاشتن آن از سمت زوج وجود دارد بنابر این در اینجا تامین خواسته ضرورت پیدا میکند.  در این نوشتار به بررسی قانون استرداد جهیزیه و صدور قرار تامین خواسته خواهیم پرداخت و نمونه ای از دادخواست استرداد جهیزیه و صدور قرار تامین خواسته قرار خواهیم داد. بنابر این اگر در مورد استرداد جهیزیه سوالاتی دارید در این مقاله با ما همراه باشید.

استرداد جهیزیه به چه معناست؟

بعد از تصمیم زوجین برای  جدایی و طلاق، زن حق دارد که استرداد جهیزیه و یا بازپس گیری لوازم منزل خود را از زوج بخواهد.

در صورتی که زوج با برگرداندن وسایل مخالفت کند زن با تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه، از دادگاه می تواند تقاضای استرداد لوازم خریده شده توسط خود یا خانواده اش را کند.

نحوه اثبات مالکیت جهیزیه 

باید مالکیت جهیزیه نسبت به خود را اثبات نمایید. با در دست داشتن فاکتور لوازم و یاداشت در سیاهه ی جهیزیه و ضمیمه کردن به دادخواست و یا شهادت شهود می توان مالکیت جهیزیه را اثبات نمود.

تامین خواسته ی جهیزیه 

همانطور که گفتیم تهیه ی لوازم منزل و جهیزیه جز نفقه محسوب شده و قانونا بر عهده ی مرد می باشد اما بر طبق عرف برخی از مناطق در کشور تهیه ی لوازم منزل و جهیزیه ی بر عهده ی زن می باشد.با این حال بعد از بروز اختلاف و مشکلات بین زوجین گاها زوج یا مرد از استرداد جهیزیه خودداری کرده و اجازه ی برگرداندن لوازم منزلی که خود زن تهیه کرده را به او نمیدهند. و زوجه ناچار متوسل به تقاضای استرداد جهیزیه توسط مراجع قضایی  میشوند.

از طریق درخواست تامین خواسته زوجه میتواند لوازم منزل را از خطرات ناشی از تخریب و فروش توسط مرد حفظ نماید. تامین خواسته جهیزیه، اینگونه است که زوجه می تواند، پیش  از اقامه دعوی استرداد جهیزیه یا همزمان  یا پس از با اقامه این دعوی، از دادگاه بخواهد تا جهیزیه متعلق به او را توقیف نمایند  و از تصرف زوج، خارج نموده و  تا زمان صدور حکم قطعی، تکلیف جهیزیه مشخص گردد.

نحوه تامین خواسته جهیزیه 

نحوه تامین خواسته جهیزیه با  ثبت نمونه دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و با ارائه مدارک لازم مثل سیاهه جهیزیه و عقدنامه می باشد؛ نحوه تقدیم تامین خواسته جهیزیه، زوجه، سه حالت داد:

الف) می تواند تامین خواسته جهیزیه خود را پیش از تقدیم دادخواست استرداد جهیزیه، به دادگاه درخواست نماید. که در این صورت  به موجب دادخواست مستقل ،به دادگاه تقدیم شود 

ب) همزمان با دادخواست، در خواست تامین خواسته جهیزیه نماید. در این صورت نیازی به  دادخواست جداگانه نیست و در دادخواست استرداد جهیزیه، ذکر  می شود.

پ) پس از ارائه دادخواست استرداد، درخواست تامین خواسته جهیزیه نماید. درخواست تامین خواسته، بعد  از دادخواست دعوای اصلی استرداد جهیزیه، نیاز به  تقدیم دادخواست جداگانه دارد.

بعد از ثبت دادخواست و ارجاع آن به مرجع صلاحیت دار، مدیر دفتر، پرونده را فورا به نظر قاضی شعبه رسانده و در صورت فراهم بودن شرایط، قرار تامین خواسته، صادر و به طرف مقابل، یعنی زوج یا مرد، ابلاغ می گردد.

اجرای قرار تامین خواسته، منوط به آن است که زن، مبلغ معینی، با عنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری، واریز نموده که این مبلغ، را دادگاه تعیین می کند. در صورتی که  دادگاه تشخیص دهد که ابلاغ قرار به شوهر، باعث از بین رفتن و  تضییع جهیزیه می شود، قرار تامین خواسته جهیزیه، ابتدا اجرا شده و سپس به زوج، ابلاغ می گردد.

بعد از صدور و اجرای قرار زوجه همراه با مامور اجرای احکام در محل نگهداری جهیزیه حضور یافته و لوازم و جهیزیه را از محل خارج نمایند و تا زمان تعیین تکلیف نهایی نزد ثالثی به عنوان امین نگهداری میشود.

اگر دادخواست تامین خواسته، قبل از دادخواست استرداد جهیزیه، به دادگاه تقدیم شود، باید نهایتا تا 10 روز از صدور قرار تامین خواسته، دادخواست استرداد جهیزیه، به دادگاه  داده شود؛ در غیر این صورت، از تامین، رفع اثر می شود.

نمونه ای از دادخواست استرداد جهیزیه و بدوا صدور قرار تامین خواسته

نمونه ای از دادخواست استرداد جهیزیه و بدوا صدور قرار تامین خواسته در تصویر زیر مشاهده می کنید. در صورتی که تصمیم بر استرداد جهیزیه و صدور تامین خواسته را دارید لازم است این دادخواست را مطابق نمونه دادخواست تامین خواسته جهیزیه، تنظیم نموده  ودر دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نمایید. 

 

نتیجه گیری 

در صورتی که در رابطه با استرداد جهیزیه و صدور قرا رتامین خواسته با مشکلاتی مواجه هستید میتوانید با وکیل استرداد جهیزیه که در زمینه های مختلف خانواده تخصص دارد و به عنوان بهترین وکیل خانواده در تهران نیز معرفی می شود و برای پرونده های استرداد جهیزیه کمک بگیرید. در صورتی که زوج از استرداد جهیزیه ممانعت ورزد در این شرایط میتوانید از بهترین وکلای استرداد جهیزیه مجموعه ی حقوقی هموکیل کمک بگیرید و در معقول ترین زمان ممکن به نتیجه برسید.