تعیین تکلیف اعتراض خارج از مهلت در خصوص قرار نهایی

تعیین تکلیف اعتراض خارج از مهلت در خصوص قرار نهایی

میلاد کریمی

تعیین تکلیف اعتراض خارج از مهلت در خصوص قرار نهایی

تا به حال به این فکر کرده اید که اگر اعتراض خارج از مهلت ثبت شود تکلیف چیست؟ آیا در پرونده هایی با موضوع مهم اعتراض خارج از مهلت را میپذیرند و سوالات این چنینی در این قسمت از مقالات درخصوص پاسخ به این سوالات مهم مواردی را بیان نمودیم.

 

 

 

 

اگر اعتراض به قرار نهایی خارج از مهلت انجام شود تکلیف چیست؟

 اگر اعتراض به قرار نهایی خارج از مهلت‌هایی که بیان نمودیم به دادسرا ارسال شود در این صورت بازپرس مکلف می‌باشد بازهم این اعتراض را به دادگاه ارسال نماید و دادگاه ابتدا بررسی می‌کند که ابلاغ به معترض چه نوع ابلاغی بوده است وسپس نسبت به آن تصمیم می گیرد.

 

انواع ابلاغ

ابلاغ واقعی 

ابلاغ قانونی

 

می‌دانید که دو نوع ابلاغ داریم. ابلاغ واقعی و ابلاغ قانونی. در سایر مقالات در خصوص این دو توضیحات مفصلی ارائه داده‌ایم.اما در این مقاله به توضیح مختصر درخصوص این دوخواهیم پرداخت.

 

اگرابلاغ قانونی باشد اعتراض نسبت به قرار

در ابلاغ قانونی اصل بر این است که مخاطب از آن اطلاع نداشته است و این قاضی است که باید اطلاع مخاطب را از ابلاغ احراز کند پس دادگاه وظیفه دارد که ابتدا بررسی کند که آیا فردی که اعتراض نموده است از قرار نهایی که صادر شده است اطلاع دارد یا خیر؟ 

اگر معترض برای تاخیر در اعتراض خود عذر موجهی را بیان کند و دادگاه احراز نکند که او اطلاع داشته است پس یعنی هنوز مهلت برای او باقی است و دادگاه باید اعتراض او را قبول کند و مانند اعتراضی که در مورد ۱۰ روزه صورت گرفته به آن رسیدگی خواهد شد و دیگر نیازی به صدور قرار قبولی قرار نیست و صرف صورتجلسه عذر موجه را می‌پذیرد. 

اما اگر دادگاه احراز کند که معترض نسبت به قرار نهایی اطلاع داشته است در این صورت باید قرار رد اعتراض صادر نماید که این قرار قطعی می‌باشد چرا که مطابق تبصره یک  ماده ۴۲۷ قانون آیین دادرسی کیفری جزو قرارهای نهایی که قابلیت اعتراض دارند نمی‌باشد. 

ثانیاً این که ماده ۲۷۳ اعلام نموده که تصمیم دادگاه در این زمان قطعی می‌باشد البته برخی معتقد می‌باشند نسبت به برخی از جرایم بندهای الف به پ ت ماده ۳۰۲ قانون دادرسی کیفری قرار نهایی در خصوص این جرایم قابلیت اعتراض و تجدید نظر دارد و قطعی نیست.

 

 

اگر ابلاغ واقعی باشد اعتراض نسبت به قرار

 اگر قراری که به معترض ابلاغ شده به صورت ابلاغ واقعی صورت گرفته باشد اما معترض ادعا کند که اطلاعی از این مفاد قرار نداشته است دادگاه باید اول به عذر موجه شاکی توجه نماید و رسیدگی کند چون امکان این که ابلاغ به شخص انجام شود ولی او از مفاد مطلع نشود وجود دارد ممکن است. 

مثلاً رای توسط مامور ابلاغ به شخص مخاطب ابلاغ شده باشد که ابلاغ واقعی است اما چون او بی‌سواد است نتوانسته باشد آن را مطالعه کند و از مفاد آن مطلع نشده حال اگر دادگاه به عذر موجه رسیدگی نمود و این عذر موجه هم برای دادگاه ثابت نشد دادگاه باید اعتراض معترض را رد کند ولی اگر این عدم اطلاع برای دادگاه ثابت شد یعنی دادگاه متوجه شد که به علت عذر موجهی معترض از این ابلاغ اطلاعی نداشته است اعتراض او را می‌پذیرد و صورتجلسه می‌نماید.

 

ابلاغ الکترونیک در قرار نهایی

جالب است بدانید که در خصوص ابلاغ الکترونیک رسیدن ابلاغ به حساب کاربری مخاطب در سامانه ،ابلاغ واقعی محسوب نمی‌شود و ابلاغ قانونی است ولی زمانی که آن را رویت نماید ابلاغ واقعی خواهد شد تبصره ۱ ماده ۱۳ آیین نامه نحوه استفاده از سامانه‌های رایانه مخابراتی بیان می‌دارد که مخاطب در صورتی می‌تواند عدم اطلاع خود را عذر موجه بداند که ثابت نماید دسترسی به سامانه رایانه مخابراتی برای او امکان‌پذیر نبوده است یا سامانه او نقصی داشته‌ است که این دسترسی را برای او از بین می‌برده است 

 

پرسش های مهم در خصوص تعیین تکلیف اعتراض خارج از مهلت به قرار نهایی

اگر شخص فاقد سمت خاصی  باشد اعتراض نماید تکلیف چیست؟

اگر اعتراض به قرار نهایی خارج از مهلت باشد یا شخصی که هیچ نوع سمت خاصی در پرونده نداشته باش نه شاکی و نه متشاکی و نه حتی ذینفع باشد اعتراض کند در این زمان دادگاه باید اعتراض را بپذیرد و پرونده باید وارد مرحله بعدی رسیدگی شود بنابراین باید این نکته را بدانیم که حتی اگر اعتراض به هر شکلی غیر قانونی صورت بگیرد دادگاه بدوی یا تجدیدنظر موظف به رسیدگی هستند اما باید در این خصوص قائل به تفکیک شویم که در ادامه این تفکیک مهم را بازگو می نماییم.

 

اگر پرونده در مرحله تجدید نظرخواهی باشد تکلیف اعتراض به قرار نهایی خارج از مهلت چیست؟

مرجع تجدید نظر باید ابتدا بررسی کند که آیا رسیدگی به این اعتراض قانونی است یا خیر؟ ممکن است رسیدگی به اعتراضی ظاهرا قانونی نباشد اما یک توجیه قانونی داشته باشد مثلاً اعتراضی باشد که خارج از مهلت تقدیم شده اما با بررسی عذر موجه متوجه می‌شویم که عذر معترض در حقیقت و در عالم واقع نیز موجه بوده است درچنین مواردی دادگاه عذر و اعتراض را می‌پذیرد ولی در رای خود به عذر موجه اشاره نمی‌کند. 

در این صورت مرجع تجدیدنظر باید رسیدگی به اعتراض به قرار نهایی را توسط دادگاه بدوی توجیه قانونی به شمارد و به رسیدگی خود ادامه دهد اثبات شود که توجیه قانونی برای اعتراض وجود ندارد و نمی‌توانیم در مرحله بعد به آن رسیدگی کنیم در این صورت دادگاه تجدید نظر به استناد تبصره ماده ۴۵۵ و دیوان عالی کشور به استناد بند یک از بند ب ماده ۴۶۹ رای را نقض می‌کند و قرار موقوفی تعقیب صادر می‌کند باید توجه نمایید که این هم از یکی از موارد غیر مصرح صدور قرار موقوفی تعقیب است .

 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

 

اگر پرونده در محل رسیدگی بدوی باشد تکلیف اعتراض به قرار نهایی خارج از مهلت چیست؟

در این مرحله نیز اگر توجیه قانونی برای رسیدگی به اعتراض توسط شعبه‌ای که به آن رسیدگی می‌کند وجود داشته باشد می تواند به آن رسیدگی کند اما در غیر این صورت که توجیه قانونی برای این امر وجود نداشته باشد دادگاه بدوی باید از رسیدگی به آن خودداری کند و مطابق ماده ۴۵۵ و ۴۶۹منع تعقیب صادر کند.

 

اگر پرونده در مرحله اجرا احکام باشد تکلیف اعتراض به قرار نهایی چگونه است؟

در این صورت این قاضی اجرای احکام است که باید بررسی کند که آیا اعتراض قانونی بوده است یا خیر اگر توجیه قانونی نسبت به اعتراض وجود داشته باشد باید رای را نسبت به او اجرا کرد و در غیر این صورت قاضی اجرا باید حکم را متوقف کند.