الزامات مربوط به کیفرخواست

الزامات مربوط به کیفرخواست

میلاد کریمی

الزامات مربوط به کیفرخواست

بعد از شروع شکایت باید به طور مداوم پیگیری نمایید تا اگر مدارک کامل و متقن باشد بتوانید قاضی را به اقناع وجدانی برسانید که واقعا این متهم  جرم را انجام داده است ولی مرحله ی کیفرخواست مرحله ای است که دیگر خیال شما از این بابت راحت شده است. 

به این دلیل که تقریبا مراحل اقناع قاضی را به پشت سر گذاشته اید اما آیا می دانید برای این که کیفرخواست صادر شود باید دقیقا چه اقداماتی طی کرد و در کیفرخواست باید حتما چه مواردی ذکر گردد بنابراین در مقاله الزامات مربوط به کیفرخواست نسبت به التزامات مربوط به انتظامات قضایی مربوط به صدور کیفرخواست بحث می‌نماییم.

 

 

منظور از الزامات قضایی چیست؟

 منظور از این الزامات مواردی هست که در قانون ذکر نشده است ولی به طور کلی هر سندی که باید از دستگاه قضا صادر می‌شود این چنین خصوصیاتی داشته باشد در ادامه با این خصوصیات آشنا می‌شوید.

 

انواع الزامات کیفرخواست

در خصوص کیفرخواست 2 نوع التزام داریم یعنی از 2 نظر باید موارد مهمی در کیفرخواست رعایت گردد .التزامات قضایی و التزامات قانونی کیفرخواست. باید بدانید که این دو نوع التزام با یکدیگر متفاوت هستند و هر کدام از التزام‌ها شرایط و احکام مربوط به خودشان را دارند که به شرح زیر است.

 

 

مخاطب کیفرخواست چه کسی می‌توانند باشد؟

 در قانون صراحتا بیان نشده است که چه کسی باید مخاطب کیفرخواست باشد اما حداقل ما این را می‌دانیم که دادستان خواستار مجازات متهم می‌باشد یعنی دو طرف مشخص است پس باید این تقاضا یک مخاطب اعم از این که این مخاطب شخصی باشد که حقیقی است یا شرکت حقوقی باشد وجود داشته باشد. 

پس مهم است که پرونده به کدام دادگاه یا دادسرا ارسال شده است و مرجع بدوی رسیدگی به این پرونده کدام دادگاه یا دادسرا بوده است این امر برای این که مخاطب کیفرخواست مشخص شود بسیار اهمیت دارد چرا که پرونده به دادگاهی ارجاع می‌شود که کیفرخواست خطاب به آن دادگاه صادر شده است.

 

اگر دادستان در خصوص کیفرخواست دادگاه خاصی را مخاطب قرار دهد تکلیف چیست؟

در این زمان رئیس حوزه قضایی وظیفه دارد پرونده را صرفاً به همان دادگاه بفرستد حتی اگر ارسال این پرونده به آن دادگاه قانونی نباشد و در صلاحیت آن دادگاه نباشد در واقع ارجاع پرونده به دادگاهی که دادستان لازم بداند قانونی است و باید حتماً انجام شود اما دادگاهی که مرجوع الیه است که پرونده به آن ارسال می گردد، اگر خود را در این خصوص صالح نداند اجباری نیست که به آن رسیدگی کند و وظیفه دارد مطابق قانون اگر صلاحیت خود را احراز نکند قرار عدم صلاحیت صادر کند.

 

اگر جرمی که انجام شده باشد در صلاحیت دادگاه کیفری دو باشد تکلیف چیست؟

می دانید که صلاحیت دادگاه کیفری 2 صلاحیت عام است.ماده ۵۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی بیان می‌دارند که مخاطب کیفرخواست اگر جرم در صلاحیت دادگاه کیفری دو  باشد بدین صورت تعیین خواهد شد در این صورت در شهرستان‌های مرکز استان باید ریاست کل محاکم عمومی انقلاب آن شهرستان مرکز و اگر در شهرستان‌هایی باشند که غیر از مرکز استان هستند رئیس دادگستری شهرستان غیر مرکز باید مخاطب این کیفرخواست قرار بگیرد. 

 

اگر جرم در صلاحیت دادگاه کیفری یک بوده باشد تکلیف چیست؟

در صورتی که دادگاه کیفری ۱ در شهرستان تشکیل شده باشد باید رئیس کل دادگستری همان شهرستان مخاطب کیفرخواست باشد که نکته مهم که باید بیان گردد این است که رئیس کل دادگستری شهرستان به نمایندگی از رئیس کل دادگستری استان باید مخاطب قرار بگیرد و اگر در استان تشکیل بشود مخاطب باید رئیس کل دادگستری استان باشد. 

 

اگر جرایم از نوع جرایمی باشد که در صلاحیت دادگاه انقلاب می‌باشند تکلیف چیست؟

دادگاه انقلاب نسبت به جرایم خاصی رسیدگی می نماید.در این صورت فرقی ندارد که با تعدد قضات باشد و یا با وحدت قضات به هر حال در این  زمان رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب شهرستان مرکز استان و در فرض تشکیل این دادگاه در قید مرکز استان باید رئیس دادگستری شهرستان غیر مرکز استان را در نظر بگیرید که مخاطب کیفرخواست قرار گیرد.

 

اگر جرایم در صلاحیت اطفال نوجوانان باشد تکلیف چیست؟

می دانید که در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی کمی متفاوت تر است.بنابراین رسیدگی به چنین مواردی مانند دادگاه کیفری دو  می‌باشد. ولی در خصوص مکتوب نمودن مخاطب کاملا قوانین آن مانند قوانین دادگاه کیفری دو است.

 

 

تاریخ صدور کیفرخواست

 دومین مورد بسیار مهمی که باید حتما در کیفرخواست ذکر شود این است که باید تاریخ صدور کیفرخواست مشخص باشد این نکته را بدانید که زمانی که شما در جلسه حاضر می‌شوید در هر نقشی که باشید چه متهم و چه شاکی و چه خواهان و چه خوانده و حتی قضات دادگستری همگی وظیفه دارید که بعد از این که صورتجلسه امضا شد در زیر این امضا تاریخ صورتجلسه را ذکر کنید همچنین به این نکته دقت کنید که ذکر تاریخ بعد از امضا باید باشد یعنی اول باید امضا انجام شود و بعد تاریخ نوشته شود.

 

منظور از امضای کیفرخواست چیست؟

 کیفرخواست حتماً باید امضا داشته باشد خصوصاً برگه‌های مربوط به قرار و کیفرخواست باید بگوییم که تنظیم این اوراق از طرف افرادی انجام می‌گیرد که مامور رسمی هستند و در حال انجام وظیفه در حدود وظایف قانونی خود می‌باشند همچنین در خصوص تمامی اسناد رسمی بهتر است که تاریخ و امضا درج شود در واقع این امر الزامی است و در خصوص کیفرخواست نیز این امر الزامی می‌باشد.

 

ذکر شماره در کیفرخواست

 در خصوص کیفرخواست نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که باید حتماً کیفرخواست شماره گذاری شود باید بدانیم که کیفرخواست یک سند رسمی قضایی می‌باشد یعنی هم رسمی است هم قضایی است پس باید حتماً کیفرخواست شماره داشته باشد و باید این شماره حتماً در روی آن درج شود.

نکته:

 نام و نام خانوادگی و سمت فردی که کیفرخواست را صادر می‌کند و امضای او حتماً باید در زیر کیفرخواست وجود داشته باشد.

 

نتیجه گیری

پس در این مقاله متوجه شدیم که برای کیفرخواست حتما باید این نکات مهم رعایت گردد تا بتوانیم بگوییم که کیفرخواست به شکل قانونی صادرشده است در غیر این صورت جای اعتراض از کیفرخواست وجود دارد.نکته ای که خیلی مهم است این است که مخاطب حتما در کیفرخواست به درستی مکتوب شود و در غیر این صورت میشود به راحتی حکم ابطال کیفرخواست را درخواست داد.

 

 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم